Sezam lahodí vášmu telu: Vyskúšajte ho v podobe oleja či do šalátu!

Sezam

sxc.hu

Väčšinou sa s ním stretávame len ako s posýpkou na slanom pečive. Sezam však poznali už starí Egypťania a často využívali jeho liečebné účinky. Pôsobí proti vzniku rakoviny, je skvelým antioxidantom a zdrojom nenasýtených mastných kyselín. Pomôže vám pri osteoporóze, vysokom cholesterole a mnohých iných problémoch.

Tento prírodný poklad poznali už starí Egypťania. V ich hrobkách sa našli maľby, ktoré znázorňujú pekára pridávajúceho sezam do cesta na chlieb. Jeho vznik je však zrejme spätý s Indiou. O jeho existencii sa totiž zmieňujú už prastaré hinduistické legendy. Asýrska legenda dokonca traduje, že bohovia sa pred tým, ako stvorili svet, napili sezamového vína. Sezam bol tiež prvou rastlinou, z ktorej sa začal lisovať olej.        

Podceňovaná exotika

Sezam má totiž okrem svojej skvelej chuti aj pozitívne účinky na vaše zdravie, o čom mnoho ľudí vôbec nevie. Jeho zloženie ho predurčuje k tomu, aby bol na vašom stole častejšie, ako len párkrát do roka. Dokonca sa využíva nielen v kuchyni, ale v podobe oleja napríklad aj ako pomôcka ku ajurvédskym masážam.


Mohlo by vás zaujať: Škorica je skvelá aj v lete: Pomáha pri chudnutí aj proti celulitíde!


Doplní železo aj vápnik

O tom, že sezam je vynikajúci pre vaše zdravie svedčí aj jeho zloženie. Sezam totiž obsahuje:

  • 20 % bielkovín
  • 50 % rastlinných olejov
  • 16 % sacharidov
  • 9 % vlákniny
  • vitamíny E, B1, B2, B3, lecitín
  • karotény
  • minerály: mangán, železo, horčík, vápnik, fosfor, meď, zinok
  • antioxidant lignan
  • nenasýtené mastné kyseliny
  • diétnu vlákninu

Vďaka svojmu zloženiu sa odporúča:

  • na liečbu osteoporózy, artritídy
  • anémie
  • pri depresívnych stavoch
  • pri vyčerpaní
  • znižuje krvný tlak a cholesterol
  • podporuje pamäť
  • pôsobí priaznivo na pokožku, oči, vlasy a nechty
  • zlepšuje imunitu a metabolizmus

Mohlo by vás zaujať: Šťava z mladého jačmeňa: Zdravšie telo vám zaručí už za tri mesiace!


Používa sa v kuchyniach po celom svete

Sezam sa nepridáva len do pečiva, aj keď v tejto forme ho väčšina z vás asi konzumuje najčastejšie. Dopriať si ho môžeme napríklad aj na chutných sezamových tyčinkách, či v podobe sezamového oleja, ktorý sa s ľahkosťou vyrovná aj olivovému (jeho ceny sa rôznia, zoženiete ho už od 6 eur, kvalitnejšie stoja okolo 20 eur). Je súčasťou kuchýň mnohých národov. S obľubou sa používa v čínskej, indickej, japonskej kuchyni, ale aj na Blízkom východe. Tam z neho vyrábajú pastu s názvom tahini, alebo halvah. Konzumuje sa aj v sladkej forme – Indovia si ho pripravujú s medom.

Čo s ním?

Ak neviete, ak si ho pripraviť, tu je zopár tipov. Japonci si ho zvyknú pridávať napríklad do šalátov či tofu. Posypať ním môžete akékoľvek slané pečivo či koláče. Je napríklad vhodný aj do rôznych omáčok ku mäsu. Hodnovernú orientálnu kombináciu vytvoríte, ak použijete spolu s ním k mäsovým jedlám aj sójovú omáčku.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Oliver
Odporúčame