Pochúťka i zásobáreň zdravia: Čučoriedky pre vynikajúci zrak aj dlhšiu mladosť

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

V akej podobe najčastejšie používate čučoriedky?

Čučoriedky by nemali chýbať ani na vašom tanieri

Šťavnatá modročierna bobuľka s červenofialovou dužinou má osviežujúcu kyslo-sladkú chuť. Reč je o čučoriedke – najlahodnejšom a najzdravšom ovocí na svete.


Zbierať ich môžeme v severnej a strednej Európe, Amerike, Kanade a dokonca i v Ázii. Nemajú radi teplé počasie, preto ich v krajinách ako je Španielsko alebo Taliansko budeme hľadať márne. Čučoriedky vo voľnej prírode nedokážu pokryť spotrebu, preto ich začiatkom minulého storočia začali Američania šľachtiť pre pestovanie v záhradkách. Domáce pestovanie čučoriedok je trošku náročnejšie. Vyžadujú špecifickú zeminu i hnojivo, ale keď im ho dáte, bohato vám to vrátia. Na jednom kríčku sa urodí až 12 kg ovocia.

Pre orlí zrak

Plody sú zdrojom vitamínu A, B a C, ktorý posilňuje imunitu a pôsobí ako prevencia a liek proti nachladeniu a infekčným ochoreniam. Triesloviny majú dezinfekčný účinok a zabraňujú množeniu baktérií v črevách. Neobvykle vysoký obsah antioxidantov z vitamínu E pôsobí v našom tele ako ochranný štít pred voľnými radikálmi, ktoré môžu vyvolať rast rakovinových buniek. Draslík odvádza prebytočnú tekutinu z tela, a tým pomáha odstraňovať opuchy. Horčík zase podporuje správnu funkciu svalov a nervov, mierni depresie a prispieva k zdravým zubom. Obsahuje i ďalšie stopové prvky: meď, zinok, chróm, mangán a železo, ktoré podporujú tvorbu krvi. Antokyaníny obsiahnuté v čučoriedkach sa podieľajú na obnove očnej sietnice, preto sa táto rastlina používa ako podporná liečba šeroslepoty. Počas druhej svetovej vojny boli čučoriedky súčasťou stravy anglických letcov robiacich nočné nálety. Dnes pre zmenu slúžia k výrobe prípravkov na zlepšenie videnia pri práci pod umelým osvetlením a sú súčasťou stravy kozmonautov.


Mohlo by vás zaujať: Sezóna čerešní vrcholí: Tieto koláče si získajú aj vás!


Odvar z čučoriedkových listov

Listy čučoriedok majú veľmi podobné účinky ako ovocie. Zbierame ich začiatkom leta a usušíme. V prípade potreby nie je žiadna veda pripraviť liečivý odvar. Stačí 2 čajové lyžičky sušených listov zaliať 250 ml vriacej vody. Necháme odstáť 10 minút, potom scedíme a popíjame v priebehu dňa. Odvar je vhodný pri liečení črevných a žalúdočných problémov, pri znižovaní hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Má tiež priaznivý vplyv na ľadviny a močové cesty, ktoré čistí a dezinfikuje. Na rozdiel od plodov, nálev sa používa i pri liečbe zápalu močového mechúra. Obklady namočené do čaju prikladáme na miesta postihnuté psoriázou a ekzémom.

Je to veľa?

Na to, čo všetko obsahuje a lieči má len 177 kJ na 100 g čerstvého ovocia. Táto zdravá dobrota je trošku drahšia, za 0,5 l čučoriedok zaplatíte okolo 4,5 €, ale dobré zdravie je na nezaplatenie.

Do čokolády i na pleť

Antokyaníny obsiahnuté v plodoch sú rozšíreným prírodným farbivom. Už v dobách starého Grécka sa šťava z čučoriedok používala ako veľmi kvalitné farbivo na látky. V dnešnej dobe sa využíva i v potravinárstve ako bezpečné potravinové farbivo E163, ktoré nemá neželané účinky. Pridáva sa do malinoviek, mliečnych výrobkov, zmrzlín, ba dokonca čokolád.

Pokiaľ nemáte doma čerstvé ovocie ani sušené lístie, nezúfajte. Liečivé účinky čučoriedok využíva aj farmakologický priemysel. V lekárni nájdeme okrem čajov i extrakty a kapsule.

Ozdravné účinky čučoriedok sa využívajú i v kozmetike, vo forme pleťových peelingov, masiek i krémov.

Unavenú pleť môžete potešiť i jednoduchou doma vyrobenou pleťovou maskou: Na hladkú kašičku vymiešame hrsť čučoriedok s nízkotučným jogurtom a lyžicou medu. Masku nanesieme na očistenú pleť a necháme 10 – 15 minút pôsobiť. Po uplynutí času tvár dôkladne umyjeme vlažnou vodou a ošetríme bežnou kozmetikou.

Pre maškrtný jazýček

Z modročiernych plodov môžeme spraviť kompót, marmeládu alebo konzumovať čerstvé. Taktiež ich môžeme použiť pri príprave tôrt, zákuskov a buchiet. Vhodné ako hlavný chod alebo dezert sú tvarohové buchty s čučoriedkami.


Mohlo by vás zaujať: Množstvo antioxidantov a vitamínu C: To všetko nájdete v ríbezliach


Tvarohové buchty s čučoriedkami

Na cesto potrebujeme 250 g mäkkého tvarohu, 1 celé vajce, 1,5 lyžice polohrubej múky, 3 lyžice strúhanky a trošku soli. Suroviny spracujeme na cesto. Pokiaľ je trošku redšie pridáme ešte trochu strúhanky. Cesto necháme 20 minút odležať a tvarujeme z neho guľaté neplnené buchty, ktoré vložíme do hrnca s vriacou vodou. Varíme 3 – 5 minút a scedíme. Do iného hrnca dáme 1 dcl vody a hrsť čučoriedok a privedieme k varu. Zmes podľa chuti osladíme, pridáme lyžicu masla, zahustíme solamylom a necháme prejsť varom. Touto omáčkou polejeme buchty a servírujeme.

Čučoriedkový perník

Na perník potrebujeme 500 g polohrubej múky, 250 g kryštálového cukru, 2 vajcia, 2,5 dcl mlieka, 4 lyžice medu, 1 lyžicu kakaa, 1 kypriaci prášok do perníku, 1 menšie olúpané a nastrúhané jablko a 3 hrste čučoriedok. Všetky suroviny, okrem kypriaceho prášku a čučoriedok, dáme do misky a vyšľaháme. Nakoniec pridáme kypriaci prášok a čučoriedky a zľahka premiešame. Cesto vylejeme na vymazaný a múkou vysypaný plech a pečieme pri 180 °C približne 25 minút.


Diskusia (16)

  • haha 16.07.2012, 08:34

    Len debko, co v zivote nevidel a nejedol cucoriedky, si moze mysliet, ze je to ribezla :D Ale to kazdy vie, ze je mensia, cierna na konariku...mnohi nemali este skusenosti z cucoriedkami, mali by zacat, lebo mozno aj o jablku hovoria, to je hruska :)

  • ika 15.07.2012, 18:54

    no ja by som chcela hlavne vediet ci sa mozu cucoriedky cesat pre osobnu potrebu,nie na predaj?? nemozem dostat pokutu?

  • laura 15.07.2012, 15:29

    teraz na obrazku je cucoriedka,ale bola tam cierna ribezla.uz to opravili dali spravny obrazok.

  • MABA 15.07.2012, 14:19

    Na obrázku sú čučoriedky, naozaj.

  • Daniel 15.07.2012, 13:35

    Na obrazku je jednoznacne cucoriedka!!!!To ste vsetci z mesta?Ja som cucoriedky a aj cierne ribezle zbieral,tak viem ako vyzeraju...

  • Evuska 15.07.2012, 11:18

    Vsak to je ribezla

  • JT 15.07.2012, 10:53

    keby ich tak tento pisalek za hrst zjedol,urcite aj jemu by sa zlepsil zrak a dokazal by rozlisit ciernu ribezlu od cucoriedky

  • sepo 15.07.2012, 10:00

    "Nemajú radi teplé počasie, preto ich v krajinách ako je Španielsko alebo Taliansko budeme hľadať márne" Pravda je vsak taka, ze napriklad v spanielskych Pirenejach ich najdete este mozno omnoho viac ako v nasich Tatrach.

  • ach jaj 15.07.2012, 08:58

    ináč mohli tam dať aj obrázok ľuľkovca :-)))) to by len bola zámená pre neznalých, ten je totiž jedovatý ale tiež modrý, malý a dokonca vraj aj chutný

  • lubic 15.07.2012, 08:51

    *čučoriedkou ... sorry

1 2 >

Pridať komentár