Voňavá exotika menom mango: Prírodná tabletka plná zdravia

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte v obľube exotické mango?

Mango je lahodné a šťavnaté ovocie s výraznou a osobitou chuťou i vôňou. Plody majú tvar asi 15 cm veľkej ľadviny a majú celú škálu farieb. Od zelenej, cez žltú, až po červenofialovú. Že ste ho ešte nikdy neochutnali? Nuž, možno váš čas prišiel práve teraz!


Mango pôvodne pochádza z Indie, kde sa našli fosílie tohto ovocia staré 25 až 30 miliónov rokov. V Indii sa plody i rastlina tešia obzvlášť veľkej obľube. Mango je považované za národné ovocie a jeho strom sa považuje za symbol moci a sily. Pre hindov a budhistov má dokonca i náboženský význam. Strom sa dožíva až 350 rokov.

Tabletka zdravia

Toto tropické ovocie má neobvykle vysoký obsah hneď troch antioxidantov – vitamínu C, E a betakaroténu. Všetky sú nevyhnutné pre náš imunitný systém a chránia naše telo pred voľnými radikálmi a starnutím buniek. Nesmieme zabudnúť na vitamín A, ktorý je dôležitý pre náš zrak, obzvlášť ako prevencia i ako liek proti šeroslepote. Vitamíny A a E podporujú obnovu slizníc, preto ho môžeme využiť na doliečenie nádchy, zápalu hrdla a kašľa. Mango patrí medzi najbohatšie prírodné zdroje vitamínu B6. Jeho nedostatok sa prejavuje nervozitou, nespavosťou, nesústredením a depresiami. Betakarotén, mangán a meď, sa starajú o zdravú farbu a pigmentáciu pleti. Blahodarne pôsobí kyselina pantoténová, ktorá oživuje farbu a kvalitu vlasov a bráni ich nadmernému vypadávaniu. Zinok pomáha proti únave očí, pomáha spevňovať väzivá a zvyšuje libido. Veľké množstvo draslíka pôsobí na vylučovanie prebytočných tekutín a tukov z tela. Proti problémom so štítnou žľazou bojuje mangán. Okrem toho mango obsahuje vápnik a fosfor, ktoré zabezpečujú zdravé kosti a zuby a zrážanlivosť krvi. Pomocník horčík je dôležitý pre zdravé nervy a srdce. Ovplyvňuje trávenie tukov a kontroluje prácu svalov. Krvný tlak a hydratáciu organizmu riadi sodík. Dalo by sa povedať, že mango je taká prirodzená „tabletka“ zdravia.


Tiež by vás mohlo zaujať: Ananás pre lepšiu líniu: Vyskúšajte ho aj vy!


Konzumácia týchto plodov je ideálna i pre ľudí, ktorí trpia alergiou na citrusové plody. Pri kombinovaní manga s tekutinami však môžete mať problém s nepríjemnou bolesťou žalúdka.

Príprava do plaviek

Mango má len 290 kJ na 100 g ovocia a preto je vhodné i pri držaní diéty. Extrakt z manga je dokonca súčasťou potravinových doplnkov na redukciu váhy. Ovocie má močopudné účinky, preto je veľmi vhodné konzumovať ho aj v rámci čistiacich kúr. Jeho cena je cca 0,90 € za kus.

Na ochranu pred slnkom

Pokiaľ chcete pestovať mango, môžete si kúpiť malý stromček, alebo z kúpeného plodu opatrne vybrať kôstku a zasadiť ju. Je to rastlina náročná na teplo a svetlo, takže vyžaduje skleník, alebo pestovanie v kvetináči v byte. Plodov sa dočkáte až o sedem rokov, ale to čakanie rozhodne stojí za to. Jedno doma vypestované mango je lepšie ako niekoľko desiatok kupovaných.


Tiež by vás mohlo zaujať: Kivi ako prevencia proti chrípke: Je v ňom množstvo vitamínu C


Mango pre vašu tvár

Z manga sa vyrábajú prípravky na ošetrenie pleti, a to ako na opaľovanie, tak aj na jej celkovú regeneráciu. Stačí si len vybrať z regálu v drogérii. V Ázii sa mango už tradične používa ako prírodná pleťová maska na rozjasnenie a zjemnenie pokožky. Stačí, keď dužinu manga rozpučíte vidličkou a nanesiete na očistenú pleť. Nechajte 15 minút pôsobiť a opláchnite vlažnou vodou.

V kuchyni sa mu páči

Mango je najlepšie jesť čerstvé, môžete ho pridať do ovocného šalátu, zmrzlinového pohára, alebo zjesť len tak samé. Býva používané ako príloha k hydine, rybám alebo šunke. Nezrelé mango sa pre vysoký obsah škrobu používa ako zelenina. Plody sa mrazia a kandizujú, sú vhodné k príprave kompótov, džemov a čatní. Pripravuje sa z neho dokonca i víno a pálenka.


Tiež by vás mohlo zaujať: Znamenitý grapefruit: Pomáha tráveniu a znižuje hladinu cholesterolu


Mangové pochúťky

Na zdravé raňajky alebo desiatu si pripravte šalát z manga. Dužinu olúpaného a vykôstkovaného manga nakrájajte na kocky. Pokvapkajte citrónovou šťavou a pridajte biely jogurt. Všetko premiešajte a podávajte vychladené s lístkom mäty.

Na schladenie v horúcom lete je výborný mangový sorbet. Príprava je veľmi jednoduchá. Jedno veľké mango olúpte, vykôstkujte a pokrájajte. Pridajte 3 lyžice múčkového cukru a šťavu z limetky a dobre rozmixujte. Preložte do vhodnej nádoby a nechajte cez noc zmraziť. Približne 30 minút pred servírovaním vyberte z mrazničky. Servírujte v širokých pohároch so sladkou oplátkou.


Poznáte ďalší zaujímavý recept alebo tip jedlo s použitím manga? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár