Červená repa: Smelý bojovník za krásu a proti rakovine

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi cviklu?

Červená repa, alebo po našom cvikla, má na ľudský organizmus množstvo pozitívnych účinkov

Koktail pre zdravie a krásu – tak môžeme nazvať červenú repu. Jej účinky vám zaručia krajšiu pokožku, ale patrí aj medzi jedných z bojovníkov proti rakovine. Aj v tomto prípade však platí, že všetkého veľa škodí. Koľko jej treba denne zjesť, aby nám prospievala a neškodila?


Červená repa, u nás známa pod názvom cvikla, pochádza zo Stredomoria. Prvé záznamy o nej sú staré asi 3000 rokov a pochádzajú od Rimanov. Vtedy sa konzumovali hlavne jej listy. Koreň sa využíval len na liečenie – napríklad proti bolestiam hlavy alebo zubov. Pre Slovanov včak bola  základnou surovinou a hrala dôležitú úlohu vo výžive obyčajných ľudí. Písal o nej vo svojich knihách aj učiteľ národov J. A. Komenský. Podľa neho sa koreň podával ako príloha k mäsu. Dá sa teda predpokladať, že ju používali ako predchodkyňu zemiakov.

Vitamínov požehnane

Cvikla obsahuje mnoho vitamínov a minerálov. Veľké množstvo vitamínu C z nej robí výborný prostriedok na podporu imunitného systému. Najdôležitejším antioxidantom nachádzajúcim sa v tejto zelenine je vitamín E. Chráni bunky pred oxidačným stresom a účinkami voľných radikálov, čím napomáha spomaľovať starnutie. Podporuje aj činnosť nervového systému a zlepšuje hojenie rán. Vďaka vláknine upravuje činnosť čriev a pomáha proti zápche a hnačke. Podporuje činnosť žalúdka, žlčníka i pečene.

Železo podporuje tvorbu červených krviniek a prečisťuje krv. Okrem toho obsahuje ešte množstvo stopových prvkov a minerálnych látok ako sú horčík, zinok, vápnik, jód a meď, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Cvikla má protisklerotické účinky a pozitívne pôsobí na tvorbu inzulínu.


Tiež by vás mohlo zaujať: Doprajte si cviklu: Zaručí vám krajšiu pleť a množstvo energie


Pre krásu aj plodnosť

Zo všetkých druhov zeleniny má bezkonkurenčne najvyšší obsah kremíku, ktorý je nazývaný minerálom krásy. Je dôležitý pre tvorbu a pevnosť väzov a kostí. Stará sa o zdravé cievy, pružnú pokožku, pevné vlasy a nechty. Bohato zastúpená je tiež kyselina listová potrebná  pre okysličovanie buniek a obnovu buniek. U žien podporuje plodnosť a v tehotenstve zdravý vývoj plodu. Je veľmi dobrá pre ženy v menopauze alebo pre úpravu menštruačného cyklu.

Bojovníčka proti rakovine

Obsah antokyanov má schopnosť likvidovať voľné radikály, preto je cvikla odporúčaná ako prevencia proti rakovine. Je užitočná i pri liečbe nádorov. V tomto prípade je najdôležitejšia šťava z červenej repy, a mala by sa piť 3x denne 100 ml.

V liečiteľstve sa využíva k liečbe reumy a cievnych ochorení. Pri liečbe vysokého krvného tlaku sa odporúča piť čerstvá cviklová šťava s medom rozriedená troškou vody.

Koľko jej možno zjesť?

Pre vysoký obsah kyseliny šťavelovej nie je dobré jesť viac ako 200 g denne, alebo vypiť viac ako 100 ml šťavy. Nadmiera cvikly môže spôsobiť nevoľnosť a závrate. Cvikla nie je vhodná pre ľudí s močovými kameňmi a pre diabetikov, obsahuje totiž pomerne veľa sacharózy. Je nutné upozorniť, že počas konzumácie cvikly dochádza k zafarbeniu stolice a moču do červena. Nie je to známkou choroby, ale naopak dobrej funkčnosti ľadvín a trávenia.

Urýchľovač trávenia

Cvikla patrí medzi potraviny, ktoré pomáhajú zhadzovať prebytočné kilogramy. Má malú energetickú hodnotu, len 180 kJ na 100 g čerstvej zeleniny. Pri chudnutí je dôležitá hlavne preto, lebo pomáha zrýchľovať metabolizmus. Má príjemnú sladkavú chuť a silné detoxikačné účinky. Odporúča sa jej konzumácia pri rôznych očistných kúrach. Za tohto užitočného pomocníka zaplatíte v obchode približne 0,75€. Pokiaľ ho tam však nájdete.


Tiež by vás mohlo zaujať: Biela reďkovka z Japonska: Detoxikuje a pomáha aj tráveniu


Vypestujte si vlastnú

Červená repa nemá veľa nárokov na starostlivosť a je veľmi odolná proti chorobám a škodcom. Sadíme ju obvykle koncom apríla alebo začiatkom mája, keď už je istota, že neprídu mrazy. Zbierame ju v jesení ešte pred prvými mrazíkmi. Keď chcete, aby vám vydržala čo najdlhšie, tak je pred uskladnením v pivnici poriadne očistite a vysušte.

Maska pre žiarivú pleť

Extrakt z cviky je obsiahnutý v niektorých farmakologických prípravkoch. Používa sa dokonca na prifarbovanie potravín a kozmetiky. Pokiaľ chcete dobrú pleťovú masku a nie len ofarbenú, vyskúšajte pre krásnu a žiarivú pleť: Zmiešajte 1 lyžicu nastrúhanej mrkvy s 1 lyžicou nastrúhanej cvikly, pridajte 1 lyžicu nastrúhaného jablka i so šupkou a 1 lyžicu na jemno nakrájanej naklíčenej pšenice. Pridajte ešte trošku rybieho tuku, dôkladne zamiešajte a naneste na pleť. Po 15 minútach opláchnite vlažnou vodou a pleť ošetrite bežnou kozmetikou.   Smrdí to, ale výsledok za to rozhodne stojí.

Červené veľkonočné kraslice

Terno spraví cvikla i na Veľkú noc, pri maľovaní vajíčok. Stačí dať povariť trochu červenej repy, odvar vychladíme a ponoríme do neho očistené vajíčka. Čím dlhšie necháte vajíčka ponorené, tým sýtejší odtieň červenej budú mať.

Zdravé pochúťky z červenej repy

Čerstvú alebo varenú cviklu môžete použiť do šalátov, na varenie polievok, k príprave nátierok, slaných koláčov, alebo ju môžete zakonzervovať. Dajú sa jesť i mladé listy, ktoré sa najčastejšie podávajú dusené alebo varené. Takto upravené listy majú chuť podobnú špenátu.

Pokiaľ vám cviklu znechutilo kuchárske umenie zamestnankýň v školských jedálňach, tieto recepty vám určite spravia chuť.


Tiež by vás mohlo zaujať: Biela reďkovka z Japonska: Detoxikuje a pomáha aj tráveniu


Cviklový šalát

Na šalát z cvikly s kyslou smotanou nastrúhajte na hrubo 3 kusy nevarenej cvikly. Zmiešajte ju s 3 strúčikmi rozotretého cesnaku, jednou nakrájanou cibuľou, šťavou z 1 citrónu a 200 ml kyslej smotany. Podľa chuti osoľte a okoreňte čiernym korením a dôkladne premiešajte. Pred servírovaním šalát vychlaďte.

Cviklový krém

Pochutnajte si tiež na cviklovom kréme. Na rozpálený olej dajte 1 nakrájanú mrkvu a opekajte, kým nenadobudne zlatožltú farbu. Počas opekania ju aj občas premiešajte. Potom pridajte nakrájaný petržlen (koreň), 1 cviklu, 3 zemiaky, soľ, bobkový list a čierne korenie. Zalejte vodou tesne nad povrch zeleniny a varte do zmäknutia zeleniny. Keď je zelenina uvarená, vyberte bobkový list a všetko rozmixujte. Dochuťte niekoľkými kvapkami vinného octu alebo citróna a servírujte. Keď máte radi smotanové verzie polievok, môžete pridať smotanu.


Poznáte zaujímavý tip na využitie červenej repy? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii a získajte víkendový pobyt či ďalšiu z cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platnú emailovú adresu.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (11)

  • Anna 23.11.2016, 13:46

    Aj u nás sa pije odštavená. Máme ju zasadenú každý rok a už sa bez nej nezaobídeme lebo vieme na čo všetko je dobrá.Kedže som darkyňa krvi tak aj preto lebo obsahuje veľa železa.

  • ivana 30.08.2015, 14:42

    cvikla je dobra

  • zamestnankyna skolskej jedalne 06.08.2014, 10:12

    Recept, ktorý tu pridala Mária robíme bežne v šj. Prečo niekto napíše múdry článok a zakončí ho urážkou skupiny ľudí, ktorí vykonávajú svoju prácu tak, ako každý iný človek? Niekto lepšie, niekto horšie...

  • halo 27.04.2014, 15:55

    Divnô: 1.a mala by sa piť 3x denne 100 ml. 2.pre vysoký obsah kyseliny šťavelovej nie je dobré vypiť viac ako 100 ml šťavy.

  • brusnicka 15.10.2013, 16:54

    Ja mam najradsej salat z cvikly, jablk, mrkvy a zeleru s klasickou sladko-kyslou zalievkou.

  • Michal 31.01.2013, 11:25

    Náš najoblúbenejší šalát je varená postrúhaná cvikla s tuniakom v oleji. Osoliť a dokorentiť podľa chuti. Paráda! :)

  • Jozef Majtáň 24.09.2012, 08:56

    Skúste cviklu uvariť v celku, potom ju na jemnom strúhadle postrúhajte. Do hrnca dajte rozpražiť slaninku. Keď sú už škvarky tak ako sme na to naučení dajme za dve polievkové lyžice hladkej muky,zamiešať a hneď pridať nastrúhanu cviklu, dusiť. Dobre udusenú cviklu ochutíme, soľou,cukrom a octom podľa chuti. Podávame s pečeným mäsom a varenými zemiakmi.

  • Dáša 13.08.2012, 08:16

    Pred nedávnom som videla v TV, ako Jamie Oliver robil rôzne druhy pizze a na jednu dával sparené mladé listy cvikly (okrem iných surovín, ale toto bol základ). Vyzeralo to dobre a kto má rád napríklad špenátovú pizzu, myslím že by si pochutil. Asi to najbližšie vyskúšam.

  • Mária 06.08.2012, 11:59

    Cviklová pochúťka. Uvarenú cviklu/ varíme asi 2 hod/ na jemnom strúhadle postrúhame. Pridáme soľ, rascu drvenú ,cukor a octu podľa chuti.Premiešame. Dáme do chladničky trocha schladiť a podávame. Dobrú chuť,

  • martamartuska 05.08.2012, 11:23

    Každý rok zaváram cviklu ktorú najskôr celú uvarím a potom nastrúham,zaujíma ma či zaváraná cvikla obsahuje vitamíny.

1 2 >

Pridať komentár