Patríte k milovníkom kávy? Spoznajte čaro jej mnohých druhov!

Káva

sxc.hu

Ráno ledva otvoríte oči, do hrnčeka nasypete štedrú lyžicu kávy a deň pre vás môže začať. Takýto každodenný rituál absolvuje mnoho z nás. Kávu používame už len ako istý „životabudič“, nevyhnutný štartér pred náročným dňom. No nemali by sme zabúdať, že práve káva by mala byť skôr čímsi, čo si vychutnáte v pokoji a bez stresu. Určite má aj tradičný „turek“ svoje čaro, dnes sa však zameriame na menej tradičné, no o to zaujímavejšie kávy.

Prvou kávou bola tá najklasickejšia – zalievaná. Preborníci v jej výrobe boli Arabi, Turci a Etiópčania. Pri zalievaní však do kávy vždy prenikli zvyšky z kávy, kvôli tomu bola postupom času objavená potreba filtrácie. Najprv bol na filtráciu používaný klasický pijavý papier. Neskôr sa jeho výroba zdokonaľovala. Bolo potrebné zistiť, aká dlhá filtrácia je najvhodnejšia. Ak bola krátka, káva nemala dostatočnú arómu a naopak, pri prehnanej filtrácii bola káva neúnosne horká.

Niektorí ľudia kvôli horkosti však kávu aj tak neobľubovali. Preto sa objavilo espresso. Kávovar na takúto kávu fungoval na princípe, že cez kávu sa pod vysokým tlakom pretláčala len horúca voda. To spôsobovalo, že na povrchu sa objavila hustá krémová pena.


Tiež by vás mohlo zaujať: Káva ako liek: Znižuje riziko cukrovky, rakoviny aj Alzheimera


Najznámejšie kávovníky

To, že na svete sú stovky rôznych vín vie snáď každý. No aj paleta najrôznejších druhov káv je takmer rovnako široká. Najznámejšie sú dva druhy kávovníkov. Tým prvým je arabica. Ten rastie v blízkosti rovníka a vyžaduje si striedanie období. Vytrvalosť je pri pestovaní na prvom mieste. Arabica ponúkne svoju prvú úrodu až po 6 rokoch pestovania. Typický je tým, že rastie predovšetkým vo vyšších nadmorských výškach. Zaujímavosťou je, že obsahuje len málo kofeínu. Koniec koncov, kvalitná káva by nemala robiť problémy so spánkom. Po jej vypití dokážete zaspať. Dobré kávy teda neslúžia na dodanie elánu, ale ako výnimočný zážitok pre chuťové bunky.

Druhým je kávovník robusta. Ten obľubuje vlhko, teplo a hlavne nížiny. Má väčší obsah kofeínu a jeho prvej úrody sa dočkáme už po dvoch rokoch.

Havajská Kona – vulkanický poklad

Havajské ostrovy. Bezpochyby netradičné miesto na pestovanie kávy. Napriek tomu sa ich západná časť zaoberá hlavne kávou. Havajská Kona, to je káva, ktorú si určite doprajte pri dovolenke na Havaji. Pôdny podklad z vulkanických hornín sa stará o jedinečnú, mierne kyslú chuť. To, že sa káva vyskytuje jedine na tomto kúsku planéty, ju robí aj pomerne drahou. Na internete sa dá zohnať 200 gramové balenie za približne 24 eur. V prípade, že si ju doprajete v prepychovej kaviarničke, určite sa pripravte na vyššiu cenu.

Jamajka chutí orieškom

Jamajka. Ďalší exotický raj na svete. A ďalší mikrovýrobca kávy produkujúci jednu z najlepších káv sveta. Jamaica Blue Mountain. Výnimočná je tým, že na najväčšom ostrove Karibiku sa jej darí len vo výške nad 2000 metrov nad morom. Pritom najvyšší vrchol je len o čosi viac ako 200 metrov vyšší. Najvýraznejšia je v nej oriešková chuť, ktorá sa najväčšmi prejaví pri strednom upražení. Ak si ju budete chcieť pripraviť doma, za 227 gramové balenie zaplatíte približne 37 eur.


Tiež by vás mohlo zaujať: Luxus menom cibetková káva: Ochutnáte ju aj vy?


Cibetková káva –  jedna z najdrahších na svete

Určite o nej mnohí počuli, no len málokto skutočne ochutnal jej jedinečnú chuť. Kopi Luwak. To je meno najdrahšej a pre mnohých aj najlepšej kávy sveta. Cibetka je malé zvieratko, vzdialene pripomínajúce našu veveričku. Práve cibetka sa pohybuje po indonézskych plantážach a časťou jej potravy sú pravé zrná kávy Kopi Luwak. Zrná prejdú tráviacim traktom cibetky a po ich vylúčení sa oddelia od trusu. Neznie to príliš lákavo, no jadro kávového zrnka zostáva nedotknuté. Navyše tento ojedinelý proces dodáva káve veľmi zvláštnu chuť. V kaviarni si na túto kávu pripravte miesto vo vašej peňaženke. Ak dávate prednosť domácej výrobe, 100 gramové balenie sa dá získať za približne 67 eur.

Krajiny telenoviel a kávy

Brazília, Kolumbia, Costa Rica, Ekvádor, Mexiko. Všetky sa spájajú aj s kávami. V mnohých telenovelách sa ľúbostné príbehy odohrávajú na nekonečných kávovníkových plantážach. V stručnosti spomenieme len niektoré zaujímavé druhy káv z týchto častí sveta. Brazília je najväčším svetovým exportérom kávy. Najznámejšou kávou je Brazília Santos. Vzhľadom na veľkú rozlohu jej pestovania sa jej chuť môže líšiť podľa lokality výskytu. Za najlepšiu sa považuje tá zo Sao Paula. Má plnú, ovocnú a jemne sladkastú chuť, vhodná je najmä pre tých, ktorí nemajú radi silne horkasté a kyslé kávy. O niečo kyslejšia je káva Kolumbia. Pestuje sa taktiež na vulkanickej pôde, má však jemnejšiu chuť ako tá havajská. Jemnú, no pritom plnú a jemne kyslú chuť ponúka káva z Kostariky.


Tiež by vás mohlo zaujať: Káva ako liek: Je skvelým bojovníkom proti rakovine prostaty!


Kvalita z ďalekých končín

Silnejšie a aromatickejšie kávy nájdete po celom svete. Etiópska káva ako pramatka všetkých káv má výraznú arómu aj chuť. To ju radí ku tým najlepším na svete. Korenistejšie kávy nájdete v sortimente tých z Indie. Peru, Papaua Nová Guinea, Panama, Honduras a Keňa, to sú krajiny, ktoré prakticky nedokážu vyprodukovať zlú kávu. Ak si chcete doprať nezabudnuteľný zážitok, siahnite po jednej z nich.

Doprajte si výnimočnú chuť dokonalej kávy. Najideálnejšie je nechať si ju pripraviť odborníkmi v kvalitných kaviarňach, doma však tiež môžete pripraviť dobrú kávu. Najlepšie si ju určite vychutnáte v kruhu vašich blízkych a priateľov. Vtedy sa aj obyčajný „turek“ môže stať tou najlepšou kávou na svete.


Akú kávu máte najradšej vy? Prezraďte svoje skúsenosti ostatným čitateľom v diskusii vyhrajte víkendový pobyt alebo iné ceny z našej súťaže. Nezabudnite uviesť platný email.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, David
Odporúčame