Cukrový melón pre zdravie i na ozdobu: Má miesto aj na vašom stole?

Žltý melón

sxc.hu

Vodné melóny sú u nás bežná prázdninová klasika, ale taktiež môžete v obchode dostať aj cukrové melóny. Cukrový melón má veľa odrôd so širokou farebnou škálou od žltej cez oranžovú, zelenú až po šedú. U nás je najčastejšie predávaná odroda honeydew – medový melón, ktorý ma výraznú žltú farbu, preto sú tieto druhy označované aj ako žlté melóny. Ich pôvodným domovom je Afrika a južná Ázia. Do Európy bol privezený v 15. storočí Turkami.

Melónom proti stresu

Dužina tohto plodu obsahuje asi 85% vody a zvyšok sú vitamíny a minerálne látky. Je bohatý na vitamín A, dôležitý pre tvorbu pigmentu v očnej sietnici. Priaznivé účinky má aj na suchú pleť a vlasy. Nezaostáva ani obsah vitamínu C. Väčšine ľudí je známy jeho preventívny účinok proti chrípke a nachladeniu. Okrem toho znižuje tvorbu krvných zrazenín, zlepšuje vstrebávanie železa a podporuje tvorbu kolagénu, čím pôsobí preventívne na vznik vrások a kŕčových žíl. Antioxidant lykopén pomáha telu bojovať proti voľným radikálom, čím chráni telo pred nádorovými ochoreniami. Významný je i obsah vitamínov B nutných pre správnu činnosť srdca a pečene. Vitamín B7, inak nazývaný i biotín, zodpovedá za zdravú pleť, silné nechty a vlasy. Podporuje dobrý spánok a chudnutie a znižuje hladinu cukru v krvi. Niacín (B3) je dôležitý pri veľkých stresoch a depresiách. Niacín, kyselina listová a draslík znižujú vysoký krvný tlak a hladinu zlého cholesterolu. Z minerálov majú najväčšie zastúpenie draslík a vápnik, potrebné pre správnu stavbu kostí a zdravé zuby. Kombinácia týchto minerálov a vitamínov posilňuje rovnováhu metabolizmu a preto sú melóny vhodné aj pre diabetikov.

Cukrové melóny pomáhajú rozpúšťať kyslé soli a bránia tak vytváraniu ľadvinových a žlčových kameňov. Enzým superoxid dusmutáza, na ktorý je tento plod obzvlášť bohatý, odbúrava stres. Vďaka veľmi vysokému množstvu vody má diuretické účinky.


Tiež by vás mohlo zaujať: Osvieženie v podobe melóna: Dodá vám energiu a povzbudí vaše telo!


Vypestujete si vlastný?

I napriek názvu cukrový melón, je to diétna potravina. Podľa odrody majú okolo 100 – 150 kJ na 100 g dužiny. Je súčasťou viacerých diét, pretože má nízky glykemický index. Najznámejšia je asi trojdňová melónová. A koľko melón stojí? Zaplatíte niečo vyše 1 € za 1 kus.

Cukrový melón je podstatne odolnejší proti chladu ako melón vodný, preto pri jeho pestovaní máte väčšiu šancu na úspech. Ale i tak je vhodné pestovať ho v teplejších vinárskych oblastiach na záhonoch zaliatych slnkom alebo v skleníku.

Liek na spáleniny od slnka

Melón je chutný a lacný hydratačný prostriedok na pleť. Vysoký obsah vody v dužine vyživuje a zvlhčuje pokožku zvnútra. Hydratačné účinky plodov využíva aj kozmetický priemysel a šťavu pridáva do osviežujúcich pleťových masiek. Výborne vám poslúži aj ako liek na spálenú pokožku od slnka. Stačí melón nakrájať na plátky a priložiť na spálené miesta. Vydlabaný cukrový melón môžete využiť ako originálnu servírovaciu misku na ovocné šaláty. Z dužiny týchto melónov sa často vyrábajú jedlé dekorácie.

Dáte si melón?

Dužina plodov sa najčastejšie konzumuje surová, ale dá sa aj variť, prípadne nakrájaná na plátky sušiť. Cukrové melóny sa využívajú i do sladkého pečiva, ako súčasť predjediel a studených krémových polievok. Často sa kombinuje so zeleninou a chuťou spestruje šaláty a obložené misy. Dá sa z neho pripraviť široká škála omáčok, marinád a dipov, ktoré majú príjemnú sladkavú chuť a neprebíjajú chuť ostatných potravín. Kombinovať sa dá s akýmkoľvek druhom mäsa, rýb a morských plodov. V Japonsku sa vyrába alkoholický nápoj midori s príchuťou cukrového melónu.


Tiež by vás mohlo zaujať: Prírodná Viagra menom melón: Skúsite jeho účinky aj vy?


Ovocný šalát s melónom

Ako chutné zdravé jedlo môžete vyskúšať ovocný šalát s jogurtom. Umyte a vykôstkujte dve jablká a tri broskyne. Nakrájajte na kocky a pridajte dve lyžice nasekaných mandlí. Olúpte, vykôstkujte a nakrájajte polovičku medového melónu (odroda honeydew) a pridajte k ovociu. Pokvapkajte citrónovou šťavou a dajte chladiť. V miske rozmiešajte 200 g bieleho jogurtu s troma lyžicami medu. Vychladený šalát naporciujte do misiek, zalejte medovým jogurtom a servírujte.

Melón na karamele

Tepelná úprava melónu je tiež skvelá. Pečený melón na karamele je veľmi jednoduchý a rýchly. Ako na to? Olúpaný a vykôstkovaný melón nakrájajte na plátky. V panvičke rozpusťte 200 – 400 g (podľa veľkosti melónu) kryštálového cukru do karamelu. V teplom karameli obaľte pripravené plátky melónu a dávajte na tanierik. Ku každej porcii pridajte šľahačku, zľahka posypte škoricou a môžete maškrtiť.


Poznáte ďalší zaujímavý recept obsahujúci cukrový melón? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo ďalšiu z cien v našej súťaži.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Marianna
Odporúčame