Sezóna husacích a kačacích lahôdok je tu. Pochutiť si na nich môžete v množstve reštaurácií. Tieto dobroty však nepatria medzi najlacnejšie. Ak chcete ušetriť, ale pochutiť si rovnako dobre, môžete si husacinku pripraviť aj doma. Vyskúšajte recepty, podľa ktorých varia aj šéfkuchári v tých najvychytenejších reštauráciách.
Pečená hus
Potrebujeme:
- 1 mladú hus
- soľ
- mlieko
- 1 dcl sladkej smotany
- drvenú rascu
- 2 jablká
Postup: Hus očistíme a umyjeme. Potom ju zvnútra, aj zvonku dôkladne nasolíme a necháme v chlade stáť aspoň 12 hodín. Po odstátí zmyjeme soľ mliekom a do brušnej dutiny vložíme dve rozkrojené jablká. Hus posypeme drvenou rascou a dáme ju do keramického pekáča na mriežku. Podlejeme ju vodou, popicháme vidličkou a dáme piecť do predhriatej rúry asi na dve až tri hodiny. Počas pečenia hus často podlievame vlastnou šťavou. Asi v polovici pečenia hus otočíme a odoberieme prebytočný tuk. Pred koncom pečenia potrieme hus sladkou smotanou a ešte 5 minút prudko dopečieme.
Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché kuracie prsia trikrát inak: Ktorý recept vyskúšate vy?
Zemiakové lokše
Potrebujeme:
- 1 kg zemiakov
- soľ
- 300 g polohrubej múky
- 125 g rozpusteného masla
Postup: Uvarené zemiaky popučíme, zmiešame s múkou, soľou a vypracujeme cesto. Na pomúčnenej doske vytvoríme z vypracovaného cesta valec, ktorý pokrájame na kolieska. Tie vyvaľkáme tak, aby nám vznikli tenké lokše. Každú lokšu popicháme nožom a opečieme z každej strany na suchej panvici. Hotové lokše môžeme z každej strany potrieť maslom.
Mohlo by vás zaujímať: Ryba nemusí byť s kosťami: Vyskúšajte tieto recepty na pangasiusa!
Dusená červená kapusta
Potrebujeme:
- 1 červenú kapustu
- 1 cibuľu
- olej
- ocot
- cukor
- rascu
- bobkový list
Postup: Na zohriaty olej pridáme pokrájanú cibuľu, spoločne s rascou. Po chvíli pridáme cukor, ktorý necháme skaramelizovať. Následne pridáme pokrájanú červenú kapustu, bobkový list a podlejeme trochou octu. Dusíme aspoň 30 minút, no podľa potreby aj viac.
Mohlo by vás zaujímať: Losos je ryba pre každého: Pochutnajte si na týchto receptoch ešte dnes!
Husacia pečeň
Potrebujeme:
- husaciu pečeň
- 1 cibuľu
- bravčovú masť
- 1 strúčik cesnaku
- pažítku
- majorán
- korenie
- soľ
Postup: Umytú pečeň pokrájame. Na oleji opražíme cibuľku a pridáme pokrájanú pečeň, ktorú opražíme z každej strany. Posolíme ju, okoreníme, pridáme majorán a pretlačený cesnak. Nezabudneme ju stále prevracať, aby neprihorela.
Poznáte aj vy nejaký tipy alebo recept na prípravu husi, pečene či inej pochúťky, ktorá k husacine patrí? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo inú z cien v našej súťaži.
Zdieľať na