Pravda o biopotravinách: Investícia do nášho zdravia či predražený mýtus?

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Kupujete biopotraviny pravidelne?

Podľa najnovšieho výskumu sú biopotraviny preceňované.

Snažíte sa aj vy pri nákupe uprednostniť tie potraviny, ktorým na etikete svieti nápis „bio“ alebo „eko“? Takto označené výrobky pred pár rokmi zaznamenali obrovský boom. Sčasti predstavovali módny trend medzi spoločenskou vrstvou s vyššími príjmami, no zároveň nabádali ľudí, aby sa zamýšľali nad tým, čo vlastne vkladajú do úst. Daň za takto prezentovanú kvalitu je však dodnes pomerne vysoká – biopotraviny sú stále podstatne drahšie ako tie úplne bežné bez špeciálneho označenia. Odrazí sa však táto investícia aj na našom zdraví? Vedci si na biopotraviny posvietili poriadne zblízka.


Čo sa pod nálepkou „bio“ vlastne skrýva?

Biopotraviny sú produkty ekologického poľnohospodárstva. Ich organický pôvod v praxi znamená, že pestovanie resp. chov prebiehal bez použitia umelých hnojív, škodlivých chemických postrekov alebo geneticky modifikovaných organizmov. Sledovanie kvality sa však pri samotnej kultivácii nekončí. Bioprodukty musia podliehať prísnym normám aj pri následnom spracovaní a v procese výroby. Výsledok takéhoto postupu by mal byť šetrný nielen k nášmu organizmu, ale aj k životnému prostrediu. Rozoznať bioprodukt od bežného výrobku v rovnakej kategórii pritom vôbec nie je jednoduché. Ak ide o nebalenú potravinu (ovocie alebo zeleninu), spoľahnúť by ste sa mali najmä na svoj nos. Biopotraviny totiž intenzívnejšie voňajú a sú lákadlom aj pre hmyz, ktorý sa chemikáliám inštinktívne vyhýba.


Mohlo by vás zaujímať: Slováci si jogurty obľúbili: Ktoré kupujeme najčastejšie a prečo?


Ako je to na Slovensku?

Aj vďaka sile reklamy a šíreniu osvety záujem o biopotraviny v našich končinách stále stúpa. Ak si to Slováci v rámci rodinného rozpočtu môžu dovoliť, v záujme lepšieho zdravia prihliadajú na pôvod kupovaných potravín. Dbajú o svoj výzor a tomu prispôsobujú aj stravu, v ktorej sa snažia chemikálie obmedzovať. Prieskum sa od reality však v zásadnej veci líši. Zatiaľ čo v anketách organické výrobky uprednostňuje až 40% opýtaných, v obchodoch sa predajú len necelé dve percentá produktov tohto typu. Problémom sú nasledovné faktory:

  • vysoká cena – biopotraviny sú oproti bežným potravinám niekedy až dvojnásobne drahšie. Viacpočetné rodiny, prípadne domácnosti s nízkym príjmom si ich nákup jednoducho nemôžu dovoliť.
  • slabý výber – hoci sú medzi základnými surovinami dostupné aj tie v bio kvalite, mnohé položky s organickým pôvodom na pultoch bežných predajní chýbajú. Riešením sú obchodíky zamerané na tento druh tovaru a racionálne stravovanie, tie však členovia domácnosti počas bežných nákupov nenavštevujú.
  • nedôvera – doterajšie výskumy odhalili, že až 5% biopotravín je falošných

Čo na biopotraviny hovoria vedci?

Prekvapivé výsledky priniesol nedávny výskum tímu odborníkov zo Stanford University. Ten podrobil dôkladnej analýze vyše 200 štúdií zameraných na prínos biopotravín v rámci zdravia človeka. To, kvôli čomu spotrebitelia preferujú bioprodukty však v samotnom závere vyznelo ako mýtus. Biopotraviny totiž oproti tým bežným neobsahujú viac vitamínov ani proteínov a množstvo pesticídov je len o 30% nižšie. Z toho jednoznačne vyplýva, že nie sú výživnejšie a spotrebiteľ nemá nijakú záruku, že s nimi nekonzumuje aj obávané pesticídy. "Konzumenti si vyberajú organické potraviny z viacerých dôvodov, hoci tieto výsledky naznačujú, že neexistuje žiadny badateľný rozdiel medzi organickými a bežnými potravinami z hľadiska výživovej hodnoty alebo zdravotných benefitov," uviedol profesor Alan Dangour.


Mohlo by vás zaujímať: Dostaňte mozog do formy: Poradíme vám, ako zlepšiť pamäť, náladu aj koncentráciu


Každá minca má dve strany

Aj keď spomínaný prieskum nedopadol v prospech biopotravín, treba podotknúť, že vedci nezisťovali ich dlhodobé účinky. Rozdiel 30% v obsahu pesticídov nemusí byť veľký, no za desaťročia konzumácie biopotravín sa môže podpísať pod výraznejšie benefity v otázkach zdravia. Biopotraviny na našom jedálnom lístku majú určite svoj význam, treba ich však nakupovať s rozumom. Pred obchodnými reťazcami skúste uprednostniť tržnicu či overených domácich pestovateľov. Sami zistíte, že ich produkty bez použitia chemikálií sú chutnejšie.


Čo si o biopotravinách myslíte vy? Podľte sa o svoj názor s ostatnými čitateľmi v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo inú z cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platnú emailovú adresu.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (25)

  • Henk 13.10.2015, 08:46

    Odporúčam lenzdravo.webnode.sk: Tipy na chudnutie a zdravý životný štýl, návody ako dbať o zdravie, či tipy na relax pre vaše telo i dušu.

  • Henk 13.10.2015, 08:46

    Odporúčam lenzdravo: Tipy na chudnutie a zdravý životný štýl, návody ako dbať o zdravie, či tipy na relax pre vaše telo i dušu.

  • Sonny 02.02.2014, 22:06

    Pestovatel, ktory vobec nestrieka je uz bud za vodou a robi to len ako konicek alebo je samovrah. NIKTO, kto je financne zavisly od polnohospodarskej vyroby a ma trochu rozumu nebude riskovat, ze pride o celu urodu kvoli nejakym banalnym skodcom a bude zit jeden rok bez prijmu. Zaujimalo by ma, kolki z obhajcov potravin bez pesticidov a fungicidov by si naozaj bolo ochotnych zahrat takuto loteriu.

  • assap 16.01.2014, 11:19

    Zalezi aj od doby trvania ekofarmy.Ak zacala ekologicke hospodarenie pre 5 rokmi tak je v pode este vela chemie.Tiez je dolezite kde sa farma nachadza. Stevo tu pise bludy.Ovocie a zelenina sa nesmu postrekovat chemiou inac to nie je bio. Treba si vybrat ekofarmu ktora splna vyssie uvedene podmienky a potom viete ze mate biokvalitu.

  • stevo 21.03.2013, 18:34

    bio jablko z obchodu ma min 35 postrekov naplanavanych na sezonu bio hrusku kupite len s 25 -35 naplanovanymi postrekmi... normalne jablka okl 50 postrekov rocne, kde je miera? bio produkcia strieka, jedina zmena je v tom je ze sa nepouzivaju tie najsilnejsie jedy, strieka sa ale o dusu, v zahradke za domom foter strekne jablka 2-3 za sezonu, proti mucnatke a cervivosti jablk, a to iba vtedy ked ma vysledovane ze vylietavaju skodci, a to presne v datume a to kazdy rok v tom istom tyzdny! chvala mu. Tieto jablka su vsetko nase dobro su tam hrusky bobule v zahone atd , jablka a hrusky nikdy nie z obchodu, len od suseda.

  • Jano 07.02.2013, 16:45

    Ja by som len chcel vedieť, kde súdruhovia zo Stanford University urobili chybu. Kde sa nabralo tých 70% pesticídov v bio potravinách z úrovne konvenčne pestovaných (100%), keď bio produkcia bio potravín je bez pesticídov ? Podľa mňa ide pri produkcii bio potravinách o čo najnižšie množstvo cudzorodých látok a nie o to či je tam viacej vitamínov, proteínov. Obsah vitamínov je z veľkej časti ovplyvnená odrodou, klimatickými a pôdnymi podmienkami, časom zberu a pozberovými úkonmi, spôsobom prípravy jedla (zelenina, ovocie). Bola to naozaj bio produkcia?

  • ujko 26.09.2012, 09:15

    chcem obrátiť pozornosť na mäso hydinu, vajcia, domáce zvieratá. Aj to sú biopotraviny, tam ešte viac podľa mňavystupuje to bio do popredia- žiadné rastové hormóny, žiadné kostné múčky, antibiotiká- viac reguluje príroda a prirodzený výber. toto sú domáce biopotraviny

  • lívia 16.09.2012, 11:03

    My osobne si najradšej všetko vypestujeme sami. I keď to dnes vychádza dosť draho, ale je to neporovnateľná kvalita. A človek vie, čo do toho dáva...najlepšie len prírodné hnojenie, nie žiadne chemikálie a tak podobne. a Je to aj radosť, keď si človek dopestuje a dochová svoje. Aj domáce mäsko chutná lepšie...

  • Mária 16.09.2012, 11:03

    Všetko čo môžem vypestujem si sama bez hnojív chem. hnojív . Chuť zeleniny, ovocia napr. paradajky, mrkvy, hrušky, slivky...,ktoré vypestujeme je neporovnateľná s obchodu. No aj tak si myslím, že nie sú celkom Bio, pretože aj vzduch už obsahuje rôzne chem prvky. Ak už nemám vlastné produkty,som nútená nakupovať v obchode. Ak sa mi naskytne možnosť nakúpiť u domáceho pestovateľa, uprednostním a nakúpim radšej aj keď za drahšie u neho. V obchodoch dávam do pomeru cena a kvalita a taktiež uprednostním domáce výrobka pred zahraničnými. Stále máme veľa potravín, ktoré sú kvalitne a chuťovo výborne.

  • Helena 16.09.2012, 11:03

    Ako väčšina domacnosti aj ja nakupujem niektoré potraviny v obchodných reťazcoch. Niektoré druhy zeleniny a zemiaky si pestujeme doma. Chuťou sa nevyrovnaju žiadnym produktom a hlavne viem čo konzumujem. Bio produkty sú neskutočne predražene. Priznam sa že občas mám aj pochybnosti o ich kvalite. Čo sa tyka mliečných výrobkov ako sú jogurty, syry uprednostňujem načku Sabi .

1 2 3 >

Pridať komentár