Zázračná púpava: Pomôže pri poruchách trávenia ba aj pri rakovine

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Skúšali ste už konzumovať niektorú časť púpavy?

Poznáte liečivé účinky púpavy, ktorá sa dá využiť pri množstve zdravotných problémov?

Známa bylinka, ktorá kvitne žltým kvetom, je v súčasnosti veľmi podceňovaná. V skutočnosti má však vynikajúce liečebné účinky, o ktorých však len málokto vie. V medicíne starých amerických Indiánov, ako aj v čínskej medicíne je už stáročia používaná ako liečivo, dokonca aj proti rakovine. Najnovšie výskumy tieto liečivé účinky potvrdzujú.


Zatracovaný poklad

Ľudia, ktorí sa vyznajú v bylinkách, by určite potvrdili to, že púpava je nesmierne liečivá a pritom tak ľahko dostupná. Jej zber vám zaberie len pár minút. No kvôli nevedomosti je púpava zatracovaná a považovaná za burinu. Ľudia ju namiesto pozbierania radšej pokosia, alebo si ju vôbec nevšímajú. Od dávnych dôb je pritom púpava využívaná v medicíne starých Grékov, ktorí používali jej mlieko na očné zápaly a s jej šťavou bojovali proti únave. Široké využitie má aj v tradičnej čínskej medicíne. Starí americkí Indiáni ju zas oddávna používajú okrem iného aj na liečbu rakoviny. Púpava obsahuje vitamíny A, B, C, D a minerály draslík, vápnik, železo a sodík.

Pomáha pri problémoch, ktorými trpí väčšina z nás

Púpava má schopnosť liečiť ochorenia, ktorými trpí väčšina z bežnej ľudskej populácie nachádzajúcej sa v strednom veku. Pomáha pri:

  • chorobách pečene a žlčníka
  • problémoch s pankreasom
  • prečistení čriev, obličiek a celého tela
  • zbavovaní toxínov z krvi
  • trávení, čistí žalúdok
  • prekyslení žalúdka
  • únave a celkovej slabosti
  • zvyšovaní chuti do jedla
  • problémoch s močovými cestami
  • rozpúšťaní žlčníkových kameneňov
  • zlepšovaní stavu pleti s akné, či vyrážkami
  • reume a cukrovke

Mohlo by vás zaujímať: Kráľovná jarnej očisty: Žihľava pomôže zdraviu, kráse aj vašej záhrade


Bojovníčka proti rakovine

Aj keď sa to na prvý pohľad môže zdať ako žart, je to skutočne tak. Áno, presne tá púpava, ktorá rastie takmer všade, vie bojovať so zákernou rakovinou. Potvrdili to viaceré vedecké štúdie, ktoré boli uskutočňované v posledných rokoch po celom svete. Výhodou je, že neničí zdravé bunky. Môže však narušiť účinok chemoterapie, či protirakovinových liekov, preto sa pri tejto diagnóze vždy dopredu poraďte s lekárom. Podľa výsledkov je účinná v boji s rakovinou:

  • prsníka
  • vaječníkov
  • s melanómom
  • chronickou monocytickou myeloidnou leukémiou
  • a niekoľkými ďalšími typmi rakoviny

Využitie je široké

Púpava kvitne od jari, kedy je vhodné si ju nazbierať a vysušiť. Vždy vyberajte odľahlejšie miesta bez smogu. Pripraviť si z nej potom môžete liečivý čaj, ktorý môžete piť denne jeden až dvakrát. Konzumovať ju však môžete aj čerstvú (umyté stonky – 6 ks denne) a to najmä pri problémoch so žlčníkom a pečeňou.

Z kvetov si zas môžete pripraviť zdravý sirup alebo púpavový med. Recept je jednoduchý. Natrhajte si asi 400 kvetov púpavy, poriadne ich umyte, dajte do hrnca a zalejte približne litrom vody. Pridajte dobre umytý citrón nakrájaný na kolieska (niekto pridáva aj pomaranč) a dajte na sporák. Keď voda zovrie, nechajte povariť asi štvrť hodinu. Na druhý deň preceďte zmes cez plátno a z kvetov a ovocia vytlačte čo najviac tekutiny. Potom pridajte cukor a povarte až do želaného zahustenia (čím dlhšie varíte, tým bude zmes hustejšia). Potom nalejte do zaváraninových pohárov a zavrite.


Mohlo by vás zaujímať: Pomocníčka kapucínka: Pre vaše telo toho dokáže spraviť naozaj veľa


Púpavové listy môžete tak isto konzumovať čerstvé a pridať si ich napríklad do šalátov, alebo ako prílohu k mäsu. Mladé listy obsahujú veľa vitamínu C.

Na prípravu odvaru sa využíva aj sušený koreň púpavy – jedna lyžička na dva deci vody a nechať niekoľko minút povariť. Používa sa na žlčníkové a tráviace problémy, zápalové ochorenia pečene, uvoľnenie spazmov v žlčových cestách a úpravu tvorby žlče, metabolické účinky, podporu vylučovania tráviacich štiav. Pri sušení koreňa si treba dávať pozor, aby ste ho nepresušili (napádajú ho červy) alebo nenechali nedosušený (ľahko plesnivie). Ideálne je sušenie na suchom a tienistom mieste. Ak ste tento rok jeho zber zmeškali, môžete sa spoľahnúť na predávaný čaj a vlastný si vyskúšať budúcu jar.


Poznáte dobrý tip na spracovanie púpavy? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo inú z cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platnú emailovú adresu.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • Emília 18.09.2012, 07:58

    Už roky pijeme púpavový čaj a je naozaj veľmi, ale veľmi dobrý. Keď to spomeniem pred kolegyňami, nijaká o takom čaji ani len netuší a čudujú sa...málo Ľudí o tom vie a pritom je púpava strašne zdravá... mne veľmi pomohla na žalúdočné problémy

1

Pridať komentár