Slováci zemiaky milujú a niet sa čo čudovať. Túto zeleninu je škoda používať iba ako prílohu. Skúste z nej preto vykúzliť chutné hlavné jedlá, ktoré spestria váš jedálny lístok a dokážu vás tiež skvelo zasýtiť. Prinášame vám tipy na pár overených zemiakových lahôdok.
Galská dobrota
Potrebujeme:
- 1 kg zemiakov
- cibuľu
- klobásu
- 1 vajce
- 1 dcl mlieka
- soľ
- čierne mleté korenie
- olej
- maslo
- (syr)
Postup: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska, rovnako aj klobásu a cibuľu. Pekáč, alebo sklenú misu vymastíme olejom a na spodok naukladáme prvú vrstvu zemiakov. Na zemiaky poukladáme vrstvu cibule a na ňu vrstvu klobásy. Pridáme koreniny a pokračujeme vo vrstvení, pokým neminieme všetky suroviny. Na poslednú vrstvu položíme pre lepšiu chuť ešte plátok masla. Dáme zapiecť do rúry asi na hodinu. Krátko pred dopečením prelejeme celú zmes vajíčkom zmiešaným s mliekom, premiešame, môžeme posypať aj nastrúhaným syrom a dáme ešte na päť minút zapiecť.
Mohlo by vás zaujímať: Overené recepty starých mám: Vráťte sa do detstva s pochúťkami zo zemiakov!
Zemiakové posúšiky od babičky
Potrebujeme:
- 1 kg uvarených zemiakov
- 1 vajce
- soľ
- celú rascu
- hrubú múku
- olej
Postup: Uvarené zemiaky popučíme a pridáme do nich soľ a celú rascu, s ktorou nešetríme. Prisypeme hrubú múku a vajce, aby nám vzniklo zemiakové cesto. Na pomúčnenej doske vytvarujeme z cesta valec, ktorý pokrájame na asi centimetrové krúžky, tie obalíme z obidvoch strán jemne v múke a vypražíme na oleji. Skvelá a sýta pochúťka pre hladných chlapov, ku ktorej sa hodí napríklad opečená slaninka.
Mohlo by vás zaujímať: Zemiaky ako príloha aj samostatne: Tieto pochúťky vás dostanú!
Rýchle paprikové zemiaky
Potrebujeme:
- ½ kg zemiakov
- 1 menšiu cibuľu
- olej
- soľ
- vegetu
- červenú mletú sladkú papriku
- majoránku
- vodu
Postup: Zemiaky si pokrájame na malé kúsky. Cibuľu pokrájame na drobno a dáme upražiť do hrnca na oleji. Keď je takmer hotová, pridáme do nej všetky koreniny (soľ, vegetu, papriku, majoránku), chvíľu popražíme a pridáme zemiaky. Dolejeme vodou tak, aby boli všetky zemiaky zaliate vodou až po vrch. Za častého miešania varíme, kým sa zemiaky neuvaria. Vznikne nám zemiakové jedlo s hustou paprikovou omáčkou, podobné gulášu bez mäsa, ktoré je veľmi chutné.
Máte nejaké osvedčené tipy na dobré zemiakové jedlo? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii.
Zdieľať na