Pštrosie mäso patrí medzi najzdravšie: Chutnali ste ho už?

Steak

flickr.com

V dnešnej dobe, kedy sme zahltení nekvalitnými a často až zdravie ohrozujúcimi potravinami, je čoraz dôležitejšie hľadať cesty, ako sa vymaniť z tohto kolotoča a dosiahnuť, aby sme sa doma stravovali zdravo. Zaraďovať do svojho jedálnička nové potraviny, ktoré na prvý pohľad možno znejú exoticky, ale vynikajú v prvom rade kvalitou a nutričnou hodnotou, to je jeden zo spôsobov, ako si zabezpečiť zdravší život.

Mäso zo pštrosa, tohto veľkého nelietavého vtáka, je označované za gurmánsku lahôdku. Jeho chuť je podobná hovädziemu mäsu, na rozdiel od neho má však veľmi nízky obsah tuku a zároveň stále zostáva jemné a lahodné. Chov pštrosov u nás je skôr raritou, no aj na Slovensku už nájdeme pštrosie farmy, ktoré dodávajú pštrosie mäso v biokvalite.


Mohlo by vás zaujať: Hovädzie, bravčové či králičie: Ktorý druh mäsa je pre vás ten najlepší?


Prečo je pštrosie mäso výnimočné?

Pštrosie mäso neobsahuje takmer žiadny tuk ani cholesterol, ale zároveň sa v ňom nachádza veľké množstvo bielkovín. Ďalej obsahuje veľký podiel železa aj vitamínov skupiny B a ďalších minerálnych látok. Pre tieto vlastnosti je toto mäso diétne, je zdravou alternatívou k hovädziemu, bravčovému, ale aj kuraciemu či morčaciemu mäsu. Jeho kalorická hodnota je zhruba 94 kcal/100g.

Použitie v kuchyni

Ak pri príprave pštrosieho mäsa využijeme soľ a čierne korenie, jeho chuť je jemná a pripomína hovädzie mäso. V kombinácii s bylinkami, napríklad s rozmarínom, bobkovým listom či tymianom, zase chutí podobne ako zverina. Najvhodnejšími spôsobmi úpravy sú pečenie alebo grilovanie, kedy si mäso ponechá výraznú a jemnú chuť zároveň. Dá sa tiež dusiť či vyprážať. Delikátny výsledok pri tomto mäse získate použitím červeného vína alebo koňaku.


Mohlo by vás zaujať: Prebuďte v sebe milovníka surového mäsa: Tatársky biftek dvakrát inak!


Pštrosí steak na rozmaríne

Potrebujeme:

  • pštrosie mäso
  • sušené paradajky v olivovom oleji
  • rozmarín
  • čierne korenie
  • morskú soľ
  • cesnak
  • olivový olej

Postup: Na pštrosie steaky je najvhodnejšie mäso z horného stehna. Lístky rozmarínu s cesnakom nasekáme a zmiešame s morskou soľou. Nakrájame 2-3 cm vysoké plátky mäsa, a v strede ich narežeme. Vnútro natrieme cesnakovo-rozmarínovou zmesou a vložíme sušenú paradajku. Cesnakovou zmesou a mletým korením natrieme mäso aj zvonku. Poistíme špáradlom, aby steak s paradajkou držal pohromade. Takto pripravené mäso necháme odstáť v chlade v nádobe prikrytej fóliou asi 4 hodiny. Nakoniec opekáme na rozpálenej panvici s pár kvapkami oleja 2-3 minúty z každej strany (tzv.medium príprava). Podávame so zemiakmi alebo do chrumkava opečenou bagetou.


Ochutnali ste už niekedy pštrosie mäso? Chutilo vám? Podeľte sa o svoju skúsenosť s ostatnými čitateľmi v diskusii.

Zdroj: flickr.com, flickr.com, Andrea
Odporúčame