Milujeme ju všetci. Čokoláda, čokoláda a ešte raz čokoláda. Tabuľka tejto dobroty, vyrobená z kakaových bôbov už pobláznila milióny ľudí. Čo takto vykúzliť si z nej delikátne zákusky, ktoré nezaberú veľa času, ani energie, no vaše jazýčky si na nich skvelo pochutia? Nechajte sa inšpirovať.
Hnedo-biely čokoládovník
Potrebujeme:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 100 g čokolády
- 2 vajcia
- 1 hrnček cukru
- 1 hrnček mlieka
- ½ hrnčeka oleja
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžica kakaa
- malinový lekvár
- biela čokoláda
Postup: Čokoládu nastrúhame na hrubšom strúhadle a následne všetky ingrediencie spolu zmiešame. Vymiešané cesto vylejeme na plech vymastený maslom a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 °C až kým nebude hotový. Po upečení vyberieme koláč z rúry, natrieme ho malinovým lekvárom a posypeme nastrúhanou bielou čokoládou.
Mohlo by vás zaujať: Ríbezľové pečené koláče: Ktorú z týchto dobrôt pripravíte ako prvú?
Šťavnatý čokoládový zákusok
Potrebujeme:
- 5 vajec
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 hrnček cukru
- 1 hrnček oleja
- 1 hrnček Granka
- 1 prášok do pečiva
- ½ hrnčeka uvarenej osladenej rozpustnej kávy
- malinový džem
- 250 ml smotany na šľahanie
- 200 g čokolády
Postup: Vajcia rozšľaháme a zmiešame ich spolu s cukrom, múkou, Grankom, olejom a práškom do pečiva. Zmes vylejeme na maslom vymastený plech. Dáme upiecť do rúry na 30 – 40 minút pri teplote 180°C. Po upečení ho necháme vychladnúť, pokvapkáme kávou a potrieme malinovým džemom. Potrieme čokoládovou polevou, ktorú sme vyrobili roztopením čokolády v sladkej smotane.
Mohlo by vás zaujať: Milujete maliny? Vyskúšajte si z nich pripraviť tieto sladké dobroty
Čokoládový koláč na spôsob brownies
Potrebujeme:
- 150 g orechov
- 100 g masla
- 200 g čokolády
- 80 g cukru
- 4 vajcia
- 80 g mletých mandlí
- 5 lyžíc strúhanky
Postup: Čokoládu roztopíme v masle a vmiešame ku nim polovicu cukru a žĺtka. Bielky začneme šľahať, vmiešame do nich zvyšný cukor a došľaháme. Jednu lyžicu bielok vmiešame do čokoládovej zmesi, spoločne s mandľami a strúhankou. Primiešame aj zvyšok bielkov. Cesto nalejeme na plech, posypeme orechmi a dáme upiecť (rúra cca na 180 stupňov). Po upečení necháme cesto aspoň 15 minút odpočívať a až potom pokrájame.
Poznáte nejaký zaujímavý tip na prípravu čokoládového zákusku? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii.
Zdieľať na