Nezabudnite si nazbierať šípky: Túto vitamínovú bombu máte vlastne zadarmo!

Šípky

sxc.hu

Pri jesenných prechádzkach môžete ľahko naraziť na ker posiaty šípkami. Neobíďte ho a nenechajte len tak. Šípky vám totiž môžu počas zimných mesiacov dobre poslúžiť. Obsahujú množstvo vitamínov – najmä vitamín C, ktorý je skvelý na podporu imunity. Pitie šípkového čaju sa odporúča aj pri problémoch s močovými cestami a cukrovke.

Krík so šípkami môže dorastať až do výšky štyroch metrov, väčšinou však býva menší. Kvitne na jar, v máji a júni, no plody v podobe šípok dozrievajú až teraz na jeseň. Nájsť ho môžete pri cestách, lesoch, či na lúkach. Tento krík sa dobre rozmnožuje a preto nie je problém nájsť ho pri príjemných jesenných potulkách prírodou a natrhať si z týchto zdravých plodov naozaj do sýtosti.

Poznali ich už v Staroveku

Aj keď to znie neuveriteľne, šípky poznali už v starovekom Grécku a Ríme. Kvety používali do kúpeľov a z plodov šípok si dokonca vyrábali náhrdelníky, ktoré mali slúžiť ako ochrana pred zlom, ale zároveň mali aj pritiahnuť milovanú osobu. Dnešné využitie šípok je zamerané na riešenie rôznych zdravotných problémov prírodnou cestou.


Mohlo by vás zaujímať: Obdobie chrípok klope na dvere: Doplňte vitamín C!


Šípky vám pomôžu pri:

  • prevencii pred chorobami
  • budovaní lepšej imunity
  • ochrane pred rakovinou
  • dodávaní potrebnej energie, zaháňajú únavu a depresiu
  • vstrebávaní železa v organizme
  • podpore činnosti pečene
  • ochrane pred zápalmi, kardiovaskulárnymi, neurodegeneratívnymi ochoreniami, či poškodením zraku
  • spomaľovaní starnutia
  • podpore hojenia rán
  • cukrovke
  • problémoch s močovými cestami
  • boji s baktériami

Zber šípok prebieha práve teraz

Nenechajte si toto obdobie ujsť. Šípky sa totiž zbierajú práve v tomto období a to až do konca októbra. Zbierajú sa plody, ktoré sú tvrdé, bez fľakov či poškodenia, sfarbené do oranžovej až červenej farby. Niektorí ľudia pred usušením šípok odstraňujú jadierka a chĺpky. Ide o zdĺhavú „piplačku“, ale čaj je o to chutnejší. Šípky je vhodné sušiť v sušičke ovocia (niekto používa aj rúru). Tá ich vysuší omnoho rýchlejšie, ako by sa sušili na voľnom vzduchu, čo je dôležité, pretože zo šípok sa veľmi rýchlo stráca vitamín C. Najlepšie sa sušia pri teplote od 10˚C do 35˚C, aby sa stratilo čo najmenej vitamínov. Z tohoto dôvodu nie je tiež vhodné skladovať šípky dlhšie než rok.

Čo obsahujú?

  • vitamíny: C, B, K. E
  • flavonoidy, karotenoidy
  • organické kyseliny
  • sacharidy, pektíny
  • triesloviny, silice
  • minerálne látky: draslík, vápnik

Mohlo by vás zaujímať: Mocné bobuľky rakytníka: Posilnite nimi svoje zdravie a odolnosť aj vy!


Urobiť si z nich môžete med, džem, sirup aj víno

Použitie šípok je skutočne široké a vyrobiť sa z nich dá naozaj všeličo. Používajú sa na výrobu džemov, kompótov, omáčok, medu, sirupov, či dokonca pretlaku, alebo na výrobu domáceho vína. Najbežnejším použitím je však ich konzumácia v podobe čaju. Použiť sa naň dajú sušené, no aj čerstvé šípky. V prípade chrípky sa odporúča vypiť dve až tri šálky šípkového čaju za deň. Vhodné je ho precediť cez husté sitko alebo handričku, aby ste nepili chĺpky, ktoré sú veľmi dráždivé.

Šípkový džem

Ak si chcete pripraviť pomerne jednoduchý šípkový džem, ponúkame vám recept:

Na kilo šípok budeme potrebovať štvrť kila želírovacieho cukru a vodu. Šípky umyjeme a odrežeme z nich oba konce (stonku aj čiapočku). Šípky povaríme vo vode aspoň hodinu, kým nezmäknú. Potom ich roztlačíme alebo rozmixujeme a prepasírujeme. Pridáme cukor a varíme na jemnom plameni do zhustnutia.


Máte dobrý tip na spracovanie šípok aj vy? Podeľte sa s oň ostatnými čitateľmi v diskusii.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Nela
Odporúčame