Parená, viedenská alebo žemľová: Vyberte si knedľu podľa svojej chuti

knedla

profimedia.sk

Obľúbená pochúťka chladných jesenných a zimných dní je populárna najmä u pánov. Veď ktorý muž by odmietol dobrú knedľu – či už klasickú domácu parenú, žemľovú, alebo viedenskú? Ponúkame vám niekoľko zaujímavých receptov, vďaka ktorým možno spestríte svoje tradičné menu.

Klasická parená knedľa

Potrebujeme:

  • 500 g polohrubej múky
  • ½ kocky droždia
  • 2 dcl vody
  • 1 dcl mlieka
  • 1 vajce
  • ½ dcl oleja
  • soľ
  • cukor

Postup: Z mlieka, droždia a cukru si urobíme kvások. Do misky si dáme múku, vajce, soľ, olej, kvások, trochu vody a dáme vykysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem. Cesto si dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na štyri časti, z ktorých vytvarujeme knedle. Vytvarované knedle necháme ešte 20 minút kysnúť a následne dáme nad paru pariť na 20 minút. Po vybratí potrieme olejom alebo maslom, aby povrch nebol obschnutý a popraskaný.


Mohlo by vás zaujať: Pochúťka pre rodinu aj pre návštevy: Skúste pizzu trikrát inak


Jednoduchá žemľová knedľa

Potrebujeme:

  • 2 dcl mlieka
  • 1 dcl oleja
  • 7 dvojdňových rožkov
  • 2 vajcia

Postup: Rožky pokrájame na kocky. V mise rozšľaháme mlieko s vajcami a olejom. Túto zmes vylejeme na rožky a zľahka premiešame. Dáme do mikroténového vrecka, v ktorom ju vyformujeme do valčeka. Vrecko zaviažeme (zauzlíme) a na 25 minút dáme do vriacej vody. Po uvarení necháme ešte ½ hodiny postáť, až potom vyberieme a pokrájame.


Mohlo by vás zaujať: Originálne predjedlá: Ktoré z nich vyskúšate ako prvé?


Viedenská knedľa

Potrebujeme:

  • 4 vajcia
  • 2 dcl mlieka
  • 2 dcl oleja
  • 2 dcl hrubej múky
  • 10 dvojdňových rožkov
  • petržlenovú vňať
  • soľ

Postup: Rožky nakrájame na kocky. V mlieku rozšľaháme vajcia, olej, múku, soľ a nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať. Do zmesi vysypeme nakrájané rožky a zľahka pomiešame. Asi 30 minút necháme zmes odpočívať a vsakovať chute. Rukami, ktoré sme si pred tým namočili do studenej vody, vytvarujeme gule. Tie dáme variť do osolenej vody asi na 15 minút. Po uvarení potrieme maslom, aby okraje nestvrdli.


Poznáte ešte nejaké ďalšie zaujímavé recepty na prípravu knedle? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo niektorú z ďalších cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platnú emailovú adresu. 

Zdroj: profimedia.sk, profimedia.sk, Oliver
Odporúčame