Takmer zabudnutá pohánka: Je pre vaše telo bombou plnou zdravia

Pohánka

balancingnutrition.com

Pôvodne potravina chudobných, dnes jedna z najzdravších uznávaných superpotravín. Pohánka zaznamenáva v súčasnosti obrovský návrat do moderných kuchýň. Je veľmi citlivá na chemikálie, a preto sa môže pestovať len na nekontaminovaných pôdach. Chráni vás pred voľnými radikálmi, pretože obsahuje antioxidanty a tiež vzácny vitamín P. Pomáha pri krvácaní, posilňuje žily a cievy, imunitu, no aj potenciu. Vyskúšate ju?

Obilie chudobných prekvapuje svojou silou

Pohánka je vďaka svojmu obsahu dokonca zaraďovaná aj medzi superpotraviny – t.j. najzdravšie potraviny na svete. Pochádza zo strednej a juhovýchodnej Ázie. Do Európy ju doviezli Mongoli, ktorí ju tu aj značne rozšírili. No v 15. storočí sa jej pestovanie obmedzilo len na pár krajín, udomácnila sa napríklad na Morave. Po zistení jej pozitívnych účinkov na zdravie je však v súčasnosti čoraz viac zaraďovaná do jedálničkov domácností, ale aj luxusných reštaurácií.


Mohlo by vás zaujímať: Sezam lahodí vášmu telu: Vyskúšajte ho v podobe oleja či do šalátu!


V čom je jej tajomstvo?

Určite v jej obsahu, ukrýva v sebe totiž množstvo účinných látok, za ktoré by sa nemusela hanbiť nijaká potravina:

  • rutín (vitamín P)
  • minerály – vápnik, fosfor, draslík, horčík, železo
  • nenasýtené mastné kyseliny
  • vitamíny skupiny B – B1, B2
  • vitamíny E, C
  • aminokyseliny

Trojhranný antioxidant vhodný pre celiatikov

Na prvý pohľad sa zrnká pohánky podobajú na malé oriešky. Obsahujú však toľko sily, koľko by hádal málokto. Zatracovaná obilnina totiž obsahuje veľmi cenný flavonoid rutín (označuje sa aj ako vitamín P). Vďaka nemu nedochádza vo vašom tele ku oxidácii vitamínu C a pôsobí tak ako ochrana vašich ciev pred voľnými radikálmi a vznikom rakoviny. Vďaka svojmu bezlepkovému zloženiu je pohánka vhodná aj pre ľudí stravujúcich sa podľa bezlepkovej diéty.

Pohánka pomáha pri:

  • chorobách žíl a ciev
  • kŕčových žilách
  • hemoroidoch
  • častom krvácaní z nosa a ďasien
  • posilňovaní väzivových tkanív
  • posilňovaní potencie a libida
  • zlepšovaní imunity
  • prevencii pred reumou a artritídou
  • ochrane pred baktériami
  • priaznivom ovplyvňovaní krvného obehu

Mohlo by vás zaujímať: Šťava z mladého jačmeňa: Zdravšie telo vám zaručí už za tri mesiace!


Čo s ňou?

Pohánku zoženiete v každom väčšom supermarkete, alebo v predajniach zdravej výživy. Zaobstaráte si ju vo forme celých zŕn, múky, krupice či šrotu. Pripraviť sa z nej dajú napríklad lievance, chlieb, cestoviny, no používa sa aj ako závarka do polievok a pripraviť sa z nej dá aj chutná kaša, či nákyp.

Všetkého veľa škodí

A toto pravidlo platí aj pri pohánke. Ľudia s vysokým krvným tlakom by ju nemali konzumovať denne, pretože pri dlhodobom častom užívaní môže mierne zvýšiť krvný tlak. Jej denné užívanie je však málo pravdepodobné. Stačí, keď si ju doprajete raz za týždeň a vaše cievy a telo budú v super kondícii.


Máte radi pohánku a pokrmy z nej? Podeľte sa s ostatnými čitateľmi so svojimi názormi v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo niektorú z ďalších cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platnú emailovú adresu.

Zdroj: balancingnutrition.com, balancingnutrition.com, Oliver
Odporúčame