Makové pochúťky pre mlsné jazýčky: Doprajte si ich aj vy!

Šúľance s makom

facebook.com

Mak. Povedali by ste si, len taká obyčajná potravina. No nie je to tak. Mak je jednou z najlepších zbraní v boji a prevencii pred osteoporózou – strašiakom starších ľudí. Obsahuje štyrikrát viac železa ako hovädzie mäso a niekoľkonásobne viac vápnika ako mlieko. Využime, že u nás, sa na rozdiel od niektorých iných krajín, mak môže predávať a pripravme si z neho chutné dobroty.

Makovník

Potrebujeme:

Cesto:

  • 100 g práškového cukru
  • 500 g polohrubej múky
  • 350 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 70 g masla
  • 30 g droždia

Plnka:

  • 300 g maku
  • 70 g práškového cukru
  • 30 g masla
  • 2 bielka

Postup: Z trošky cukru, droždia a 1 dcl teplého mlieka si urobíme kvások. Necháme ho vykysnúť. Po vykysnutí si vymiešame 1 vajce s cukrom, múkou, 250 ml teplého mlieka, kváskom a vypracujeme cesto. Potom pridáme aj maslo a dopracujeme cesto, ktoré dáme kysnúť na teplé miesto. Po vykysnutí ho rozdelíme na dve časti, ktoré vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika a naplníme makovou plnkou. Tú pripravíme zmiešaním zomletého maku, cukru, masla a tuhého snehu z bielkov. Zvinieme a necháme ešte chvíľu kysnúť. Potom ho vložíme do vyhriatej rúry na cca 180 stupňov a pečieme okolo 40 minút.


Mohlo by vás zaujať: Štrúdle miluje asi každý: Ktorú z týchto troch si dnes doma pripravíte vy?


Šúľance s makom

Potrebujeme:

  • uvarené zemiaky (cca 800 g)
  • 1 vajce
  • hrubú múku (cca 200 g)
  • trošku soli
  • mak
  • cukor
  • maslo

Postup: Z uvarených zemiakov, múky, vajca a soli vypracujeme zemiakové cesto, ktoré vyformujeme do tvaru valčekov a následne nakrájame do tvaru šúľancov. Dáme variť do vriacej vody. Na uvarené šúľance pridáme maslo, cukor a pomletý mak, premiešame a podávame.


Mohlo by vás zaujať: Domáca pekáreň: Čerstvý a voňavý chlieb môžete mať každé ráno


Makový chlebík

Potrebujeme:

  • 125 ml mlieka
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g mletého maku
  • 50 g masla
  • 3 vajcia
  • 30 g pomletých orechov
  • 90 g hladkej múky
  • ½ prášku na pečenie
  • 1 vanilkový cukor
  • čokoládovú polevu

Postup: Pomletý mak zalejeme horúcim mliekom a necháme vychladnúť. Maslo zmiešame s práškovým cukrom, pridáme žĺtka, vychladnutý mak, pomleté orechy, vanilkový cukor, preosiatu múku, kypriaci prášok a tuhý sneh z bielkov. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na srnčí chrbát. V rúre pečieme pri teplote 180 ˚C asi 40 minút. Na konci môžeme poliať čokoládovou polevou.


Poznáte nejaký zaujímavý recept na prípravu pokrmu s použitím maku? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo niektorú z ďalších cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platnú emailovú adresu.

Zdroj: facebook.com, facebook.com, Oliver
Odporúčame