Mak. Povedali by ste si, len taká obyčajná potravina. No nie je to tak. Mak je jednou z najlepších zbraní v boji a prevencii pred osteoporózou – strašiakom starších ľudí. Obsahuje štyrikrát viac železa ako hovädzie mäso a niekoľkonásobne viac vápnika ako mlieko. Využime, že u nás, sa na rozdiel od niektorých iných krajín, mak môže predávať a pripravme si z neho chutné dobroty.
Makovník
Potrebujeme:
Cesto:
- 100 g práškového cukru
- 500 g polohrubej múky
- 350 ml mlieka
- 1 vajce
- 70 g masla
- 30 g droždia
Plnka:
- 300 g maku
- 70 g práškového cukru
- 30 g masla
- 2 bielka
Postup: Z trošky cukru, droždia a 1 dcl teplého mlieka si urobíme kvások. Necháme ho vykysnúť. Po vykysnutí si vymiešame 1 vajce s cukrom, múkou, 250 ml teplého mlieka, kváskom a vypracujeme cesto. Potom pridáme aj maslo a dopracujeme cesto, ktoré dáme kysnúť na teplé miesto. Po vykysnutí ho rozdelíme na dve časti, ktoré vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika a naplníme makovou plnkou. Tú pripravíme zmiešaním zomletého maku, cukru, masla a tuhého snehu z bielkov. Zvinieme a necháme ešte chvíľu kysnúť. Potom ho vložíme do vyhriatej rúry na cca 180 stupňov a pečieme okolo 40 minút.
Mohlo by vás zaujať: Štrúdle miluje asi každý: Ktorú z týchto troch si dnes doma pripravíte vy?
Šúľance s makom
Potrebujeme:
- uvarené zemiaky (cca 800 g)
- 1 vajce
- hrubú múku (cca 200 g)
- trošku soli
- mak
- cukor
- maslo
Postup: Z uvarených zemiakov, múky, vajca a soli vypracujeme zemiakové cesto, ktoré vyformujeme do tvaru valčekov a následne nakrájame do tvaru šúľancov. Dáme variť do vriacej vody. Na uvarené šúľance pridáme maslo, cukor a pomletý mak, premiešame a podávame.
Mohlo by vás zaujať: Domáca pekáreň: Čerstvý a voňavý chlieb môžete mať každé ráno
Makový chlebík
Potrebujeme:
- 125 ml mlieka
- 150 g práškového cukru
- 100 g mletého maku
- 50 g masla
- 3 vajcia
- 30 g pomletých orechov
- 90 g hladkej múky
- ½ prášku na pečenie
- 1 vanilkový cukor
- čokoládovú polevu
Postup: Pomletý mak zalejeme horúcim mliekom a necháme vychladnúť. Maslo zmiešame s práškovým cukrom, pridáme žĺtka, vychladnutý mak, pomleté orechy, vanilkový cukor, preosiatu múku, kypriaci prášok a tuhý sneh z bielkov. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na srnčí chrbát. V rúre pečieme pri teplote 180 ˚C asi 40 minút. Na konci môžeme poliať čokoládovou polevou.
Poznáte nejaký zaujímavý recept na prípravu pokrmu s použitím maku? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo niektorú z ďalších cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platnú emailovú adresu.
Zdieľať na