Konkurentka pšenice: Špalda vám pomôže k dobrému tlaku aj proti migréne

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Používate špaldu, resp. výrobky z nej?

Špalda nájde v kuchyni využitie aj dnes

V posledných rokoch stúpa medzi verejnosťou povedomie o špalde. Ide o neuveriteľne výživnú obilninu, ktorá je predchodcom a zároveň zdravou náhradou pšenice. Prvé zmienky o nej sa objavili už 8000 rokov pred našim letopočtom. Je vhodná pre cukrovkárov, ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom, cholesterolom, či migrénami. Objavili ste ju už aj vy?


Staroveký poklad

Prvé zmienky o špalde (lat. Triticum spelta) sú známe už z obdobia staroveku, z doby asi 8 tisíc rokov pred našim letopočtom. V tom čase ešte klasická pšenica neexistovala. Pestovaná bola najmä v Európe, no svoje miesto si našla napríklad v Egypte, na Blízkom východe, u Asýrčanov, v starovekom Ríme, či Grécku. Ale udomácnila sa aj u Keltov a Germánov. V neskorších obdobiach musela postupne uvoľniť miesto vyšľachtenej pšenici, pretože tá vykazovala vyššie výnosy a menšiu náročnosť.

Obilie s orieškovou príchuťou

Špalda patrí medzi obilniny, ktoré vynikajú svojou chuťou. Viacerí sa zhodujú na tom, že je chutnejšia ako klasická pšenica a pripomína im dokonca chuť orieškov. Je to druh rozpadavej pšenice, ktorá má špeciálny obal zrna. Tento ju chráni pred negatívnymi vonkajšími vplyvmi a zároveň zachováva vysoký obsah živín v zrne. Je plodinou vhodnou k pestovaniu ekologickým spôsobom.


Tiež by vás mohlo zaujať: Sezam lahodí vášmu telu: Vyskúšajte ho v podobe oleja či do šalátu!


Čo špalda a výrobky z nej obsahujú?

V porovnaní s ostatnými obilninami je špalda omnoho prospešnejšia pre vaše zdravie a to vďaka vysokému obsahu živín:

  • vitamíny skupiny B – B1, B2, B3
  • minerály - mangán, horčík, vápnik, draslík, zinok, fosfor
  • vysoký obsah vlákniny
  • najviac bielkovín spomedzi obilnín
  • betakarotén
  • tiokyanát
  • prírodné estrogény

Má aj protirakovinové účinky

A to práve vďaka tomu, že betakarotén a tiokyanát podporujú regeneráciu buniek. Okrem toho chránia aj pred infekciami. V okrajových častiach zŕn sa tiež nachádzajú spomínané estrogény prírodného pôvodu, ktoré môžu podľa niektorých odborníkov pôsobiť priaznivo pri hormonálne predurčených druhoch nádorových ochorení.

Vhodná ako náhrada pre ľudí s alergiou na pšenicu

Špalda totiž nespôsobuje u ľudí, ktorí sú citliví na pšenicu, intolerantnú reakciu. A preto je pre nich vhodnou a navyše zdravou alternatívou tejto obilniny. To sa však netýka celiatikov, pretože špalda nie je bezlepková. Avšak glutén, ktorý obsahuje, má iné zloženie ako glutén, ktorý sa nachádza v pšenici, a preto ju dobre znášajú aj niektorí ľudia, ktorí musia dodržiavať bezlepkovú diétu.


Tiež by vás mohlo zaujať: Šťava z mladého jačmeňa: Zdravšie telo vám zaručí už za tri mesiace!


Pri čom všetkom pomáha?

  • vhodná pre ľudí trpiacich cukrovkou
  • migrénami
  • aterosklerózou
  • s vysokou hladinou cholesterolu
  • s vysokým krvným tlakom
  • pomáha predchádzať žlčníkovým kameňom

Využitie je skutočne všestranné

Špaldovú múku môžete vymeniť za pšeničnú a pripravovať z nej všetko rovnako ako ste boli zvyknutí z tej klasickej. Pokojne si z nej upečte koláč, cestoviny, palacinky, knedľu, či chlieb. V obchode si môžete kúpiť už hotové výrobky - špaldové cestoviny, pekárenské výrobky, špaldový nápoj, či dokonca špaldovú kávu, ktorá je bez kofeínu a vyniká skvelou chuťou.


Chutí vám špalda? Máte tip na dobrý recept? Napíšte do diskusie svoje skúsenosti a vyhrajte víkendový pobyt alebo niektorú z ďalších cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platný email.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (12)

  • beata 05.11.2016, 14:10

    spalda a vyrobky z nej super

  • beata 05.11.2016, 14:09

    spalda a vyrobky s nej super

  • Michaela 20.02.2016, 19:50

    Zdravím všetkých prívržencov, špaldu som nepoznala, dostala som sa ku nej vďaka článkom o zdravej výžive. Je úžasná, robím z nej jedlá ako do teraz a oproti bežnej pšeničnej múke, je jedlo so špaldovej ľahučké a výborné. Robila som s nej aj lokše, dnes na večeru pizzu a nedá sa to porovnať. Nejedávam veľa a väčšinou mi jedlá z múky zaťažujú žalúdok. So špaldovej nie. Vrelo odporúčam :-)

  • Maria 25.08.2015, 11:35

    Spaldovu muku som objavila skor,miesala som ju pol...na pol a je fakt,ze ked teraz varim len z nej je to super.Chuti po oriskoch a zdravotne som na tom ovela lepsie.Odporucam vsetkciciuym aj ako prevenciu.

  • Anna Žuchová 30.01.2014, 09:09

    je to pravda že od špaldy sa nepriberá?

  • Lubo 26.12.2013, 01:27

    Špaldovú múku poznám a aj používam. S popisovanými blahodarnymi účinkami súhlasím, len mi tu akosi chýba druhá strana mince. Ja osobne ju kúpim kedykoľvek v najbližšom obchode, ale skúste ju kúpiť v nejakých dedinských potravinách ... jej dostupnosť je často veľmi obtiažna. Druhá vec je jej cena. Aj pri mäse sa dá povedať, že hovädzia sviečková je chudé a zdravé mäso ... a je to tiež pravda. To ale ešte neznamená, že máme všetci doma plné mraziaky hovädzej sviečkovice :) Špaldová múka je dnes drahšia oproti pšeničnej o cca 300 - 400%. Blahodárne účinky špaldy sa majú šancu prejaviť pri jej pravidelnej a nie len občasnej konzumácii. Ale za tú lacnú pšeničnú ju môže vymeniť asi len toľko ľudí, koľko môže vymeniť bravčový bôčik alebo pliecko za hovädziu sviečkovú. U nás doma je týždenná spotreba špaldovej múky 2kg a to ju používame len na pečenie domáceho špaldového chleba (chlieb zásadne nekupujeme), ale pravidelnú konzumáciu špaldy máme zabezpečenú práve prostredníctvom "chlebu nášho každodenného" ... myslím, že už nie je čo dodať

  • Eva 21.11.2012, 08:14

    zaoberám sa zdravou výživou, mám vlastnú BIO predajňu a samozrejme špalda a výrobky z nej sú najpredávanejšie.ľudia však musia spoznať jej účinky .Najobľúbenejšie sú u nás špaldové palacinky s riccotou a špenátom, taktiež rôzne špaldové cestoviny od známeho slovenského výrobcu .ľudia často navštevujú rôzne rýchle občerstvenia a ani nevedia, ako jednoducho a hlavne zdravo sa dá existovať.

  • Silvia 20.11.2012, 11:30

    Špaldu som moc nepoznala až sa mi do ruk dostala publikacia chudnutie podla krvnych skupin a ako 0 som mala zakazane jest pšenicu a miesto nej odporučali špaldu tak som skusila varit z nej a mnam jedla naozaj chutia (čoho som sa skor obavala). Takže teraz papame spaldovy chlebik, ktori si pečieme a pešničnu muku sme vymenili za špaldovu.

  • cathy 20.11.2012, 10:48

    Spaldovu muku mam velmi rada a casto s nou varim...palacinky z nej su uplne "luxusne" :-) - peciem si doma aj chlieb a samozrejme ze zo "spaldinky" :-)))

  • Edit 20.11.2012, 09:48

    Špalda je super, dobre že o nej píšete

1 2 >

Pridať komentár