To správne presso: Viete ako má vyzerať, chutiť a voňať?

Espresso

photl.com

Vyznáte sa v príprave kávy? Viete ako má vyzerať kvalitne pripravené espresso? Mnohí Slováci totiž ešte stále nepoznajú zásady správnej prípravy a chute tohto kvalitného kávového nápoja. A vedeli ste o tom, že u nás nesmierne obľúbené mini presso – picollo, je vlastne len výmyslom Stredoeurópanov a v skutočnosti neexistuje? Uveďme to teda všetko na správnu mieru.

Nie je presso ako presso

Skutočné espresso, ako ho poznajú praví Taliani, sa pripravuje podľa vopred určených, veľmi úzko špecifikovaných podmienok. V Taliansku je jeho príprava zakotvená v štátnych normách a  musí spĺňať dané kritériá. Južania, ktorí sú prípravou skvelej kávy slávni po celom svete vedia, že neexistuje malé alebo veľké, ale je len jediné espresso.

Aké atribúty musí spĺňať kvalitné presso?

  • množstvo kávy – 7 g (± 0,5 g)
  • teplota vody – 88°C (± 2°C)
  • teplota kávy v šálke – 67°C (± 3°C)
  • tlak počas prípravy – 9 barov (± 1 bar)
  • čas prípravy – 25 sekúnd (± 2,5 sekundy)
  • obsah tuku – 2 mg/ml
  • obsah kofeínu – 100 mg/šálku
  • množstvo kávy v šálke – 25 ml (± 2.5 ml)

Tiež by vás mohlo zaujať: Luxus menom cibetková káva: Ochutnáte ju aj vy?


Výmysel menom piccolo

V našich končinách, podobne ako vo veľkej časti strednej Európy, je obľúbené piccolo len čírym výmyslom. Keby ste si v Taliansku vypýtali kávu s týmto názvom, tamojší čašníci by netušili o čo ide, alebo by vám povedali (ak by s takou žiadosťou mali už pred tým skúsenosť), že piccolo nerobia, pretože v ich krajine takáto káva neexistuje.

Pena sa nesmie rozísť

Kvalitne pripravená káva musí mať penu tmavočokoládovej až orieškovej farby, ktorá je vysoká niekoľko milimetrov a zložená z maličkých svetlo odrážajúcich bubliniek. Dôležitým znakom kvalitného espressa je, že sa pena po prejdení lyžičkou vráti naspäť na miesto, čiže opäť pokryje celý povrch nápoja a nezanechá cestičku. Ak túto charakteristiku vaša káva nespĺňa, pravdepodobne si nepochutnávate na dokonalom presse.

Akú vôňu a chuť by ste mali cítiť?

Instituto Nazionale Espresso Italiano dokonca presne definuje ako by mala pravá káva voňať. Jej vôňa je podľa tejto inštitúcie intenzívna, s kvetinovými, ovocnými a čokoládovými tónmi. Nie je výnimočné, ak vonia aj po čerstvo upečenom chlebe. Všetky tieto chute môžete ucítiť aj po napití sa z nej. Nápoj má mať zamatovo jemnú textúru a jeho kyslosť má byť dostatočne vyvážená s horkosťou.


Tiež by vás mohlo zaujať: Patríte k milovníkom kávy? Spoznajte čaro jej mnohých druhov!


Aké druhy espressa poznáme podľa veľkosti?

  • cafe ristretto – káva 7g, voda max. 20 ml
  • cafe lungo – káva 7 g, voda max. 80 ml
  • cafe doppio – káva 14 g, voda max. 50 ml
  • cafe Americano – káva 7 g, voda 40 – 80 ml

Espresso – s mliekom, alebo bez neho?

Pravé espresso by sa malo piť bez mlieka – aspoň to tvrdia najväčší kávoví gurmáni. Niektorí si ale myslia, že takáto káva je príliš silná, čo však nie je pravda, pretože obsah kofeínu je v espresse o tretinu až polovicu nižší ako v zalievanej káve. Káva je len chuťovo výraznejšia, a preto si do nej niektorí pridávajú aj mlieko. To už potom ale nie je pravé espresso. Ako sa teda takýto nápoj nazýva?


Tiež by vás mohlo zaujať: Káva ako liek: Znižuje riziko cukrovky, rakoviny aj Alzheimera


Mliečne nápoje z espressa

  • cappuccino – do 120 ml šálka s 30 ml espressom, mliekom a penou 
  • cafe macchiato – espresso s mliečnou penou
  • latte macchiato – 200 ml horúce mlieko s mliečnou penou, preliate 50 ml espressa
  • cafe latte – 150 ml horúceho mlieka bez peny s 50 ml espressa
  • kafe freddo – ľadové espresso

Máte radi kávu? Ako často si ju pripravujete a ktoré jej druhy obľubujete najviac? Napíšte do diskusie a vyhrajte víkendový pobyt alebo niektorú z ďalších cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platný email.

Zdroj: photl.com, sxc.hu, Nela
Odporúčame