Jedlo, pri ktorom má človek pocit viny, podľa amerických vedcov chutí lepšie. Na základe novej štúdie to tvrdia výskumníci z illinoiskej Northwestern University. „Ľudia často o tomto automatickom jave vôbec nič netušia,“ upozornili.
Vedci najprv 40 ľuďom rozdali časopisy, pričom niektoré z nich boli zamerané na zdravý životný štýl. Následne všetci zúčastnení dostali čokoládovú tyčinku a práve tým, ktorí sa na základe ‚zdravej‘ obálky cítili previnilo, chutila omnoho viac. Ďalšou časťou výskumu boli rozhovory so 108 študentmi, ktorých požiadali, aby opísali tri zážitky. Jedna tretina z nich spomínala na tie, pri ktorých sa cítili previnilo, ďalšia na tie, pri ktorých mali pocit znechutenia a posledná tretina mohla hovoriť, o čom chcela. Opäť sa potvrdilo, že čokoládový bonbón najviac chutil tým, ktorí si pripomenuli svoj pocit viny. Ďalšia časť experimentu dokázala, že vina nesúvisí iba s pôžitkom z jedla. Ženy, ktorým vedci navodili pocit viny, si totiž omnoho viac užívali prezeranie internetových profilov rôznych mužov.
Mohlo by vás zaujať: Stravovacie zvyky Slovákov: Zaujíma nás viac kvalita potravín alebo dobrá cena?
Zdieľať na