Zabudnite na mýty o vaječnom žĺtku: Vášmu telu táto potravina prospieva!

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Vajíčko pre vaše zdravie

Obsahuje toľko významných nutrientov, že rozhodne patrí do nášho jedálnička. Vajec sa nemusíte báť, ich „zlý“ cholesterol značne prevyšujú iné prospešné látky, ktoré sa v nich nachádzajú. Okrem iného obsahujú aj látku, ktorá cholesterol naopak znižuje. Tvrdí to odborníčka na výživu, MUDr. Alžbeta Béderová zo Združenia pre zdravie a výživu v Bratislave.


Hoci niektorí ľudia vajcia zaznávajú a tvrdia, že obsahujú cholesterol, ktorý pôsobí negatívne na srdce a cievy, názor odborníčky sa s týmto tvrdením nestotožňuje. MUDr. Béderová ozrejmuje: „Štúdie nezistili žiadnu súvislosť s pravidelnou konzumáciou vajec a zvýšením cholesterolu, dokonca ani u ľudí, u ktorých už predtým bola zaznamenaná vysoká hladina cholesterolu. Obávané negatívne účinky zlého LDL-cholesterolu sú eliminované pozitívnymi účinkami dobrého HDL-cholesterolu, lecitínom-antagonistom cholesterolu a nenasýtenými mastnými kyselinami“.

Aké obmedzenia sa týkajú ich konzumácie?

Dospelým ľuďom sa odporúča za týždeň skonzumovať 3 – 4 vajcia. Vhodné sú aj pre deti od 7 mesiacov aspoň 1x do týždňa namiesto mäsových bielkovín, pre dospelú populáciu, či pre športovcov na regeneráciu. „U ľudí ktorí nemajú alergiu na vaječnú bielkovinu, ktorá je významný potravinový alergén, je konzumácia celých vajec vhodná,“ upresňuje odborníčka na zdravú výživu MUDr. Béderová.


Mohlo by vás zaujať: Pravda o solení a vyprážaní: Skoncujte s najväčšími mýtmi vo vašej kuchyni


Prevencia straty zraku v starobe

Nemali by ste však podceniť tepelnú úpravu vajec, pretože práve tá je dôležitá pre ich zdravú konzumáciu. Podľa odborníčky sú vajcia vhodné do značnej miery aj pre staršiu generáciu, pretože majú schopnosť prevencie pred stratou zraku vo vyššom veku. „Karotenoidy luteín a zeaxantín znižujú riziko degenerácie makuly, ktorá je hlavnou príčinou oslepnutia starších osôb a znižuje fotostres vyvolaný pôsobením slnečného svetla na oči,“ vysvetľuje MUDr. Béderová.

Zdravé nervy aj pečeň

O tom, že vajcia sú nenahraditeľné svedčí aj ich hodnotné zloženie. Odborníčka sa bráni prívlastku super potravina, no uznáva: „Je fakt, že vajce obsahuje také významné a komplexné nutrienty,  ktoré zabezpečia,  že sa zo zárodku vyvinie živý tvor.“ Ich obsah je skutočne bohatý a telu v mnohých ohľadoch môže prospievať: „Voda tvorí 49%, 16% tvoria bielkoviny, 32 % tuky,  pričom prevažujú nerizikové pozitívne mono a polynenasýtené mastné kyseliny. Žĺtok tiež obsahuje cholín nevyhnutný pri znižovaní hladiny aminokyseliny homocysteínu, ktorá zvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení. Fosfolipidy sú dôležité pre nervový systém a správne fungovanie pečene,“ hovorí MUDr. Béderová.


Mohlo by vás zaujať: Konkurentka pšenice: Špalda vám pomôže k dobrému tlaku aj proti migréne


Sú zdrojom širokého spektra vitamínov a minerálov

Okrem množstva iných zdravých zložiek, obsahujú vajcia aj množstvo vitamínov. Z tých najdôležitejších v nich nie je zastúpený v podstate len vitamín C. Významný je obsah vitamínov A, D, E, B6, B12 a z minerálov vápnik, fosfor, železo, horčík, sodík, a zinok. Foláty a selén sa tiež dávajú do súvislosti s prevenciou ochorení srdca, zvýšeným krvným tlakom, zhoršenými kognitívnymi funkciami,“ vysvetľuje odborníčka zo Združenia pre zdravie a výživu.

Využívajú sa aj v kozmetike a potravinárstve

O tom, že využitie vajec je naozaj mnohoraké, svedčí aj fakt, že sa vďaka svojim pozitívnym účinkom využívajú aj v kozmetickom a potravinárskom priemysle. Potvrdzuje to aj MUDr Béderová: „Žĺtok sa využíva v kozmetike ako regenerujúca pleťová maska či balzam na poškodené vlasy. Sušený žĺtok sa využíva v potravinárstve, je to v podstate koncentrát,  tým že nie je prítomná voda, je obsah živín znásobený“.


Mohlo by vás zaujať: Superpotraviny ako ochranný štít proti rakovine: Doprajte si ich každý deň!


Vhodné aj na chudnutie

Pri zachovaní určitých pravidiel sú vajcia vhodné dokonca aj pri chudnutí. Podľa MUDr. Béderovej konzumovanie vajec na raňajky zvyšuje pocit nasýtenia: „Je známe, že potraviny s vysokým obsahom bielkovín, vyvolávajú pocit sýtosti. A ak sú dodržané aj ostatné princípy redukčného režimu (napríklad pitný režim, dostatočný prísun ovocia a zeleniny, nahrádzanie nasýtených tukov nenasýtenými), sú vajcia vhodnou potravinou“. Pri ich konzumácii sa teda nemusíte báť ani toho, že z nich priberiete. V súčasnosti sa vajcia spájajú najmä s kvalitnou výživou a do istej miery aj vhodnou redukciou telesnej hmotnosti.

Kedy sa im vyhnúť?

Vajcia patria medzi biologicky najcennejšie potraviny a sú tiež najstaršou potravinou živočíšneho pôvodu. Bielkoviny, nachádzajúce sa vo vajciach dokáže ľudské telo stráviť ľahšie, ako bielkoviny z niektorých druhov mäsa. Lekárka však aj napriek tomu vyzýva k obozretnosti ľudí s niektorými zdravotnými problémami: „Jediná kontraindikácia pri jedení vajec platí pre tých, ktorý trpia ochorením žlčníka, žlčových ciest, prípadne majú žlčníkové kamene. V minulosti platili obmedzenia pre ľudí s poruchami lipidového metabolizmu a srdcovo-cievnymi ochoreniami“.


Mohlo by vás zaujať: Zákerné mlieko: Spôsobuje rakovinu prostaty?


Pozor na správne skladovanie

Vajcia by sa mali skladovať pri teplote od 5ºC do 18 ºC. Teploty by nemali byť vyššie, ale ani nižšie a prepravovať by sa mali pri konštantnej teplote, ktorá nepresiahne stanovenú hranicu. Minimálna trvanlivosť vajec je 28 dní po znáške a ukladať by sa mali špicatým koncom nadol. Odborníčka na výživu, zo Združenia pre zdravie a výživu, Mgr. Eva Fritzová, však varuje: „Vajcia by sa nemali umývať ani čistiť, pretože sa tým môže poškodiť vaječná škrupina, ktorá ich chráni pred mikróbmi. Poškodenie ochrannej blany čistením môže viesť ku kontaminácii baktériami alebo k strate vlhkosti cez škrupinu, čím sa zvyšuje riziko pre spotrebiteľov. Vajcia sú po znesení prevažne sterilné. Do malého počtu vajec sa mikroorganizmy dostávajú už pri priechode vajcovodmi“.


Patria vajcia medzi vaše obľúbené potraviny? Ako si ich pripravujete najčastejšie? Napíšte do diskusie a vyhrajte víkendový pobyt alebo niektorú z ďalších cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platný email.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • Rado 12.12.2012, 13:10

    Vajcia máme radi všetci v našej rodine. Najčastejšie ich konzumujeme uvarené na tvrdo spolu s párkami, potom ako súčasť bežných receptov a jedál. Ale keď sa mi chce, tak uvarené vajíčka na tvrdo rozrežem pozdĺžne na polovicu, vyberiem žĺtko, ktoré zmiešam so syrokrémom, skladkou paprikou a štipkou soli a takouto zmesou pomocou zdobičky opäť naplním polovičky vajec. Je to rýchle, chutné a hodí sa na každú oslavu.

  • huba ivan 95602 urmince 266 12.12.2012, 05:35

    Domáce vajicka využívame okrem bežného použitia v kuchyni aj na výrobu pomazaniek konbinácii cibula, cesnak,chren a spridaním domácim máslom a doležite su koreniny ,sol podla chute v letnom období čerstvá zeleninová vnať. Prajem dobru chuť.

1

Pridať komentár