Milujete kapustu? Pripravte si z nej tieto vynikajúce polievky!

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Patria kapustové polievky medzi vaše obľúbené jedlá?

Kapustnica zahreje aj zasýti

Kapusta. Jedna z najtradičnejších surovín na prípravu jedál v našej krajine a to najmä v tomto období. Pripraviť sa z nej dá naozaj všeličo, od hlavných jedál, cez prílohy, až po polievky. A práve tie môžu byť vašou dnešnou inšpiráciou. Dnes vám poslúžia recepty na klasickú kapustnicu, rýchlu červenú kapustovú polievku a smotanovú vianočnú kapustnicu.


Rýchla červená kapustová polievka

Potrebujeme:

  • 1 menšiu bielu kapustu
  • 1 lyžicu hladkej múky
  • 1 malý paradajkový pretlak
  • 1 dcl mlieka
  • 2 bobkové listy
  • rascu
  • soľ
  • ocot
  • olej

Postup: Kapustu nakrájame na pásiky a dáme ju variť do vody s rascou, bobkovým listom a soľou. Keď je kapusta mäkká pridáme do nej paradajkový pretlak. Z oleja a múky urobíme zápražku, ktorú rozriedime mliekom a vlejeme ju do polievky. Necháme ešte chvíľu povariť a dochutíme octom.


Mohlo by vás zaujímať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená


Smotanová vianočná kapustnica

Potrebujeme:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 0,5 kg zemiakov
  • 1 hrsť sušených hríbov
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 0,5 l mlieka
  • 1 cibuľu
  • 1 šľahačku
  • bobkový list
  • nové korenie
  • čierne korenie
  • soľ

Postup: Kapustu nakrájame na pásiky a dáme ju variť do vody spolu s bobkovým listom, celým a novým korením, celou ošúpanou cibuľou a hríbmi, ktoré sme predtým na chvíľu namočili do pohára s vodou. Zemiaky nakrájame na malé kocky a dáme variť do druhého hrnca. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme ich k uvarenej kapuste a polievku zahustíme múkou, ktorú sme rozmiešali v mlieku. Neskôr pridáme aj šľahačku a podľa chuti osolíme a okoreníme.


Mohlo by vás zaujímať: Dobroty z kvasenej kapusty: Pochuťte si a doplňte vitamíny aj v zime!


Klasická kapustnica

Potrebujeme:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 klobásy
  • 2 cibule
  • 300 g údených rebierok
  • 6 zemiakov
  • 3 PL polohrubej múky
  • 1 PL mletej papriky
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • olej

Postup: Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme kyslú kapustu, údené rebro, zalejeme vodou a varíme do mäkka približne 30 minút. Potom rebro vyberieme, oberieme od mäsa, to nakrájame a vložíme späť do polievky. Následne do nej pridáme aj na kocky nakrájané zemiaky a na kolieska nakrájanú klobásu. Z múky, oleja, mletej papriky a mletého čierneho korenia urobíme zápražku, ktorou polievku zahustíme. Dovaríme a podľa chuti dokoreníme. Môžeme dochutiť a ozdobiť lyžičkou kyslej smotany. Dobrú chuť.


Poznáte dobrý recept na kapustovú polievku? Napíšte ho do diskusie a vyhrajte víkendový pobyt alebo niektorú z ďalších cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platný email.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (4)

  • Marta 23.02.2013, 17:05

    kapustu dáme spolu variť s údenou klobásou,trochu slaniny a trochu údeného mäsa,bobkový list,cibuľu,cesnak.Ked´ je mäso pred dovarením pridáme celé zemiaky,necháme uvariť. Vyberieme hotové zemiaky s údeninou a trochu kapusty, to je jeden chod a kapustu zatrepeme / polohrubú múku rozmiešame vo vode/ vylejeme do polievky a pridáme šľahačku na varenie.Výborná pochúťka aj na dva dni.Dobrú chuť

  • Pitkin 08.12.2012, 20:16

    ..... mám aj iný recept na polievku, ale teraz len takto ...: skúste pridať do polievky bravčový mozoček... je to dobré. A ešte, keď sme už pri tom, skúste dať do zmesi na fašírky pomletý, alebo postrúhaný zemiak, ...... ak varíte ryžu, pridajte majoránku, ... ak si robíte lečo, pridajte trocha cukru, nebude vám robiť kyselinu, ... a tak ďalej dobrú chuť........................

  • pinky 08.12.2012, 15:22

    skúste do apusty pridať aj sešené slivky...bude eňo-ňuňo!!!

  • Miriam 08.12.2012, 08:57

    Kapustnica bez zaprazky je trochu menej kaloricka a chuti skvele:-) Tu je recept: pokrajam kapustu na mensie, dam do hrnca aj s so stavou (ak nie je velmi kysla) a dolejem vodou. Pridam tymian, mletu rascu, cierne korenie cervenu prapriku, susene hriby a niekolko bobkovych listov a klolásu (najlepsia je jemne pikantna - my vzdy davame KOHUTA). Varím. Pridam aj slahacku na varenie. (Ak chcem kapustnicu uplne odlahcit, nepridam) Ked je kapustnica hotova (raz za cas ochutnam - v tlakovom hrnci je rychlo, v klasickom ju necham varit aj hodinu a pol), vyberiem klobasu, umyjem v horucej vode a nakrajam na kolieska, aby si kazdy mohol dat, kolko chce. Na vrch davam kyslu smotanu. Dobru chut! :-)

1

Pridať komentár