Adventné pečenie: Vyskúšajte predvianočné pochúťky, ktoré ulahodia aj vám

advent pečenie

delish.com

Atmosféra Vianoc dáva o sebe vedieť zo dňa na deň čoraz viac. Vyzdobené výklady a zasnežené ulice upozorňujú na to, že čas vianočnej radosti je zas o krok bližšie. Predĺžte si tieto jedinečné týždne a rozvoňajte vaše domovy chutnými adventnými dobrotami už teraz.

Adventný chlebík

Potrebujeme:

  • 400 g polohrubej múky
  • 100 g cukru
  • 5 vajec
  • 1 prášok do pečiva
  • 200 g masla
  • 100 g horkej čokolády
  • 150 g kandizovaného ovocia
  • hrozienka
  • šťavu z 1 citróna

Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom, maslom a citrónovou šťavou. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý pridáme ku žĺtkom. Kypriaci prášok zmiešame s múkou a prisypeme ho ku vajíčkam. Ďalej pridáme ½ dcl vody, kandizované ovocie, posekanú čokoládu a hrozienka. Vymiešame a vylejeme do maslom vymastenej formy na srnčí chrbát. Pečieme v rúre vyhriatej na 160˚C asi 50 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Zabudnuté čaro adventu: Vyzdobte si príbytok a sviatkujte v duchu tradícií aj dnes


Adventný koláč

Potrebujeme:

  • 450 g hladkej múky
  • 300 g práškového cukru
  • 200 g masla
  • 5 vajec
  • ½ prášku do pečiva
  • 100 g kakaa
  • 250 ml mlieka
  • 10 vlašských orechov
  • 20 pistáciových jadier
  • 50 g kandizovaných čerešní
  • muškátový oriešok

Postup: Do múky vmiešame prášok do pečiva, pridáme do nej maslo, vajcia, cukor, kakao, štipku mletého muškátového orieška, mlieko a urobíme cesto. Vyvaľkané cesto dáme na plech a vyznačíme si na ňom čiary tak, ako ho budeme po upečení krájať. Výsledné kúsky by mali mať tvar štvorca. Do každého tohto štvorca dáme 1 polovicu orecha, 1 pistáciový oriešok a čerešňu, aby bolo po nakrájaní rovnaké ovocie na každom štvorčeku. Dáme piecť do rúry pri teplote asi 180˚C na 30 minút. Po vychladnutí nakrájame podľa vyznačených čiar.


Mohlo by vás zaujímať: Ideálne pečenie: Vymastený plech, papier alebo silikónové formy?


Adventné tyčinky

Potrebujeme:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 2 vajcia
  • 75 g vlašských orechov
  • 150 g cukru
  • ďumbier
  • škoricu
  • koriander
  • soľ
  • čokoládovú polevu

Postup: Maslo vymiešame s múkou, cukrom, orechmi, ďumbierom, škoricou, koriandrom, troškou soli a vajciami. Vymiesime cesto, ktoré dáme na 2 hodiny do chladničky. Cesto vyvaľkáme a povykrajujeme z neho obdĺžniky v tvare tyčiniek. Poukladáme ich na vymastený plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180˚C asi na 15 minút. Po upečení namočíme konce do čokoládovej polevy, podľa chuti.


Poznáte nejaký zaujímavý a chutný recept na vianočný koláč? Napíšte ho do diskusie a vyhrajte víkendový pobyt alebo niektorú z ďalších cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platný email.

Zdroj: delish.com, delish.com, Nela
Odporúčame