Silvester klope na dvere: Spríjemnite si ho chutným sladkým pečivom

Mandľové pusinky

italian-dessert-recipes.com

Máte už po krk presladených a kalorických „plnkových koláčov“, ktoré sa na vás v tomto čase valia z každej strany? Doprajte si suché, no pritom skvelé dobroty, ktorých príprava vám navyše nezaberie veľa času. Vyskúšať môžete napríklad citrónové, zázvorové či mandľové pečivo.

Citrónové kolieska

Potrebujeme:

  • 400 g práškového cukru
  • 120 g masla
  • 250 g hladkej múky
  • 4 lyžice práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • citrón
  • soľ
  • malinový lekvár
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • trochu horúcej vody

Postup: Z múky, masla, žĺtku, postrúhanej citrónovej kôry, trošky soli a citrónovej šťavy vypracujeme cesto. Toto cesto potom vyvaľkáme a formičkami z neho povykrajujeme kolieska. Poukladáme ich na maslom vymastený plech a dáme ich upiecť v rúre vyhriatej na 180 ˚C na 15 minút. Upečené kolieska zlepíme po dve pomocou lekváru a polejeme ich citrónovou polevou, ktorú sme si pripravili zmiešaním práškového cukru, horúcej vody a 2 lyžíc citrónovej šťavy.


Mohlo by vás zaujímať: Slané pečivo: Zahreje vás počas chladných večerov


Zázvorové hviezdičky

Potrebujeme:

  • 650 g hladkej múky
  • 420 g práškového cukru
  • 20 g mletého zázvoru
  • 4 vajcia
  • 1 žĺtok
  • 20 g masla
  • štipku soli

Postup: Do bielkov pridáme soľ a vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme do neho žĺtky a cukor a šľaháme ďalej. Potom pridáme múku, sušený zázvor a rozpustené maslo. Vypracujeme cesto, ktoré následne vyvaľkáme a vykrajujeme z neho hviezdičky. Dáme piecť na vymastený plech do rúry vyhriatej na 170 ˚C asi na 20 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Slané dobroty z lístkového cesta: Sú rýchlo hotové a chutia skvele!


Mandľové pusinky

Potrebujeme:

  • 200 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g hladkej múky
  • 120 g mletých mandlí
  • 120 gr maizeny
  • 1 vajce
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 lyžičky prášku do pečiva

Postup: Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme z nich cesto, ktoré necháme v chlade pár hodín odstáť. Cesto naplníme do striekačky a priamo na plech z neho tvarujeme pusinky. Keď máme plech naplnený, dáme upiecť pri teplote 180 ˚C asi na 10 – 15 minút.


Poznáte ešte nejaké zaujímavé recepty na prípravu suchého pečiva? Napíšte do diskusie a vyhrajte knihu od vydavateľstva IKAR a DVD od Bonton filmu v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platný email.

Zdroj: italian-dessert-recipes.com, italian-dessert-recipes.com, Oliver
Odporúčame