Karfiol trikrát inak: Chutná a zdravá večera pre celú rodinu

Placky

flickr.com/Obormotto

Ani vy nepohrdnete karfiolom? Biela pochúťka plná vitamínov, patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny vôbec. Už 100 gramov tejto pochúťky obsahuje potrebné denné množstvo vitamínu C. Skúste si ho však vychutnať aj inak ako len vo forme vyprážaných kúskov. Doprajte si ho s vajíčkom, vo forme pečených placiek, či zapekaný so zemiakmi.

Karfiolové placky

Potrebujeme:

  • 1 stredný karfiol
  • 2 rožky
  • cesnak
  • 2 vajcia
  • soľ
  • mleté korenie
  • strúhanka

Postup: Karfiol uvaríme v slanej vode a popučíme. Dáme ho do misky a pridáme rožky, ktoré sme nakrájali na malé kúsky, namočili do vody a vyžmýkali. Ďalej pridáme pretlačený cesnak, vajíčka, trochu strúhanky a koreniny. Premiešame a zo zmesi vytvarujeme placky, ktoré obalíme v strúhanke. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme piecť do rúry na 30 minút, potom otočíme a dopečieme.


Tiež by vás mohlo zaujať: Zdravý patizón: Ideálny pre diabetikov aj ľudí so srdcovo-cievnymi problémami


Karfiolové vajíčka

Potrebujeme:

  • 1 menší karfiol
  • 3 vajíčka
  • soľ
  • mleté korenie
  • maslo
  • 0,5 kg zemiakov
  • 100 g strúhaného syra
  • bylinky

Postup: Karfiol rozoberieme na ružičky a dáme uvariť do osolenej vody. Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a dáme ich uvariť. Po uvarení karfiol vyberieme a pokrájame na kúsky. Osolíme a okoreníme ho. Zemiaky scedíme. V panvici rozohrejeme olej a dáme naň opiecť zemiaky a o chvíľu neskôr aj karfiol. Následne pridáme rozmiešané vajíčka, ktorými zalejeme zemiaky a karfiol a keď je vajce hotové odstavíme. Na koniec môžeme podľa chuti posypať postrúhaným syrom alebo bylinkami.


Tiež by vás mohlo zaujať: Tekvica nie je len dužina: Listy ako afrodiziakum, semienka proti depresii


Karfiol v kabáte

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 1 stredný karfiol
  • maslo
  • soľ
  • (vegetu)
  • červenú papriku
  • karí korenie
  • 1 šľahačkovú smotanu (250 ml)
  • 100 g strúhaného syra

Postup: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky. Spodok misy na pečenie vymažeme maslom, naukladáme časť zemiakov. Karfiol dáme na 10 minút povariť do osolenej vody a potom ho popučíme na malé kúsky, posypeme ho soľou a poriadne premiešame. Na zemiaky dáme vrstvu karfiolu, na ňu opäť zemiaky, karfiol a poslednú vrstvu zemiakov. V smotane rozmiešame strúhaný syr, malú lyžičku karí korenia, červenej papriky a prípadne vegety. Nalejeme rovnomerne na celú pripravenú zmes v mise. Dáme piecť do rúry na 1 hodinu.


Poznáte nejaké zaujímavé recepty na prípravu karfiolu? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: flickr.com/Obormotto, flickr.com/Obormotto, Nela
Odporúčame