Vajíčkové špeciality: Sú nielen chutné, ale aj výživné

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Patria vajcia medzi vaše obľúbené potraviny?

Ilustračné foto

Vajcia sú pre niekoho základná potravina, bez ktorej si nevie predstaviť svoju obživu. No pre iného môžu predstavovať terč pohŕdania a kritiky. Vajcia sa stali v posledných rokoch predmetom mnohých sporov a diskusií. Pravda je však taká, že vajcia predstavujú takmer kompletný zdroj výživných látok, potrebných pre život a sú pre telo veľmi zdravé. Najmä ak máte možnosť zaobstarať si vajcia z domáceho chovu, alebo biovajcia. Pripraviť sa z nich dajú skutočné dobroty, ktoré navyše ani nezaberú veľa času za sporákom.


Vajíčková polievka

Potrebujeme:

  • 100 g hrachu (mrazeného)
  • soľ
  • sójovú omáčku
  • 1 dcl mlieka
  • 3 vajcia
  • bylinky

Postup: Do vody dáme soľ (poprípade aj vegetu), trochu sójovej omáčky a nasypeme do nej mrazený hrach. Necháme 15 minút povariť. Vo väčšom pohári si rozmiešame vajcia s mliekom a vylejeme ich do vriacej polievky. Na koniec môžeme polievku posypať ľubovoľnými bylinkami.


Tiež by vás mohlo zaujať: Omeleta trikrát inak: Rytierska, syrová či talianska – ktorú ochutnáte vy?


Zapekané vajíčkové cestoviny

Potrebujeme:

  • 200 g cestovín (mašličiek)
  • 3 vajcia
  • 300 ml mlieka
  • 100 g strúhaného syra
  • 1 malú cukinu
  • 1 papriku
  • soľ
  • maslo
  • korenie

Postup: Cestoviny dáme uvariť do osolenej vody. Papriku a cukinu nakrájame na malé kocky a krátko opečieme na masle. V mlieku rozmiešame vajcia, strúhaný syr a korenie. Zapekaciu misu vymastíme maslom a naukladáme do nej cestoviny, ktoré zmiešame s opraženou paprikou a cuketou. Zalejeme vajíčkovou zmesou a dáme piecť do rúry na 30 minút pri teplote 180 ˚C.


Tiež by vás mohlo zaujať: Zabudnite na mýty o vaječnom žĺtku: Vášmu telu táto potravina prospieva!


Vajíčková nátierka s tuniakom

Potrebujeme:

  • 2 vajcia
  • 1 konzervu drveného tuniaka
  • maslo
  • soľ
  • cibuľu (podľa chuti)

Postup: Vajcia dáme uvariť natvrdo. Z tuniaka zlejeme šťavu alebo olej, dáme ho do misky a posypeme jemne soľou. Primiešame trochu zmäknutého masla a nakoniec pridáme aj uvarené na drobno pokrájané alebo podrvené vajcia. Všetko spolu zmiešame a podávame s celozrnným pečivom.


Poznáte ešte nejaké chutné jedlá pripravené s použitím vajec? Podeľte sa o recepty na ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (5)

  • Tamara 07.02.2013, 08:28

    Zuzanna, také vajcia do chleba sme si robievali na internáte, kde sme nemali panvicu na volské oká.

  • agika 06.02.2013, 23:58

    doma robievame rýchle jedlo, môžu byť aj staršie rožky, 2-3 celé vajíčka sa vymiešajú s pokrájanou suchou salámou, nastrúhaným tvrdým syrom, trocha soli, trocha čierneho korenia - touto zmesou natrieme rozkrojené rožky, dáme na rajnicu na trocha oleja, po opečení spodnej časti rožkov otočíme tou natretou stranou, opečieme a papáme

  • Zuzanna 06.02.2013, 21:30

    Nuž vajíčka u mňa idú neskutočným tempom, bol by hriech sa s Vami o pár lahôdok nepodeliť - množstá odhadom pre 1-2 osoby, pre viac osôb násobíme množstvá všetkého: Plnené vajíčka: 2 Vajíčka uvaríme natvrdo, prekrojíme ich napoly, vydlabeme žĺtky, ktoré vymiešame s 1/4 masla, 1 zarovnanou PL horčice, pridáme soľ a korenie podľa chuti. Touto zmesou naplníme bielky ( buď plničkou, alebo len tak kávovou lyžičkou). Vhodné na nedeľné raňajky, alebo pre návštevu. Chlieb vo vajci: 1 vajce vymiešame so štipkou soli a vegety, pridáme trošilinku mlieka a rozšľaháme. Namočíme krajec chleba, medzitým rozpálime olej na panvici a chlieb dáme piecť. Navrch vylejeme zvyšok rozšľahaného vajca, lepšie prenikne do chleba. Keď ho obrátíme, aby sme ho upiekli z druhej strany, položíme naň 3 plátky paradajky a plátok syra. Vajce v chlebe: Z plátka chleba vykrojíme striedku, opatrne, aby sme neroztrhli kôrku a kôrku dáme na panvicu s rozpáleným olejom. Do vnútra rozklepneme celé vajíčko a posolíme. Prikryjeme opatrne vnútrom chleba, aby sme neporušili žĺtok. Opečieme, obrátime, krátko opečieme a dobrú chuť :). Najlepšie je, keď sa dostaneme k tekutému žĺtku. Syrovo vajíčková nátierka: Uvaríme 1 vajíčko natvrdo, nastrúhame ho do misy, pridáme 1 bambino, takmer polku masla - mäkkého a 2 strúčiky cesnaku. Poriadne vymiešame, prípadne dosolíme podľa vlastnej chuti. Želám Vám dobrú chuť a prijmem ďalšie originálne recepty na vajíčkové lakocinky :)

  • emilia 06.02.2013, 07:49

    Ešte doplňujem postup k predchádzajúcemu recept. Vajíčka olúpeme, prekrojíme napoly a žĺtka vyberieme. Vymiešame žĺtka s maslom a namočeným rohlíkom v mlieku, osolíme, okoreníme, môžeme pridať aj nakrájanú petržlenovú vňať, naspäť dáme do polovičiek bielkov a uložíme na vymastený plech vedľa seba a zapečieme asi 20 min. Podávame s varenými zemiakmi a šalátom.

  • emilia 06.02.2013, 07:46

    Zapekané plnené vajíčka. Potrebujeme 10 ks varené vajíčka natvrdo 1 rohlík 125 g masla soľ, korenie

1

Pridať komentár