Pivo. Zlatistý mok, ktorý je vyrobený z chmeľu a medzi jeho milovníkov patria predovšetkým muži. Ak to s jeho pitím nepreháňate, vášmu telu dokonca prospieva. Pomáha tráveniu, no do tela sa vďaka nemu dostáva aj nezanedbateľné množstvo vitamínu B, ktorý tento nápoj obsahuje. Vedeli ste však, že pivo môžete použiť aj na varenie. Jedlám dodá výnimočnú chuť, no pivnej príchute sa obávať nemusíte. Za skúšku to stojí, čo poviete?
Kura na pive
Potrebujeme:
- 1 celé kura
- 1 pivo
- soľ
- korenie
- grilovacie korenie
- rascu
- maslo
- (vegetu)
Postup: Kura dôkladne umyjeme, očistíme a vložíme do zapekacej misy, alebo pekáča. Podlejeme ho pivom. Osolíme, okoreníme, pridáme ostatné koreniny a na vrch dáme pár plátkov masla. Dáme piecť do rúry pri teplote 180 °C na asi hodinu. Ako prílohu môžeme podávať zemiakové pyré.
Mohlo by vás zaujať: Pivo ako liek: V primeranom množstve chráni proti infarktu aj demencii
Karé v pivnej marináde
Potrebujeme:
- ½ kg bravčového karé
- 2 dcl piva
- soľ
- grilovacie korenie
- mleté čierne korenie
- cesnak
- cibuľu
- olej
Postup: Pivo vylejeme do misky a rozmiešame v ňom grilovacie korenie, soľ, čierne korenie a pretlačíme doň dva strúčiky cesnaku. Do tejto marinády namočíme na plátky nakrájané a vyklepané rezne z bravčového karé. Necháme v chladničke aspoň hodinu odležať. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu a pridáme rezne. Podlejeme vodou a dusíme, pokiaľ nie je mäso mäkké.
Mohlo by vás zaujať: Domáci chlieb od A po Z: Vyhnite sa týmto chybám a pochutnajte si každý deň!
Pivná nátierka
Potrebujeme:
- 100 g tvarohu
- 100 g syru Niva
- 50 g masla
- 0,5 dcl svetlého piva
- 1 cibuľu
- soľ
- mleté čierne korenie
- rascu
Postup: Syr zmiešame s maslom, tvarohom, najemno nasekanou cibuľou, pivom a všetkými koreninami. Nátierka sa hodí aj ku opečeným toastom.
Poznáte dobrý recept s použitím piva? Podeľte sa oň aj s ostatnými čitateľmi v diskusii.
Zdieľať na