Bravčové mäso je tučné a nezdravé: Ide o mýtus alebo fakt?

Bravčovina

sxc.hu

Prívrženci zdravého životného štýlu považujú bravčové mäso za tučné a nezdravé. Snažia sa o minimálne zastúpenie tohto druhu mäsa vo svojom jedálničku. Naopak, producenti sa urputne bránia a vyvracajú všeobecne pretrvávajúce mýty o bravčovine. Zdá sa,že Slovákom bravčovina chutí – veď jej za rok zjedia priemerne 30 kilogramov. To je oviac ako tretinu viac ako je odporúčaná ročná konzumácia.

Úsilie chovateľov a predajcov bravčoviny spočíva v snahe poukázať na zmeny v chove ošípaných, výrazne znižujúce podiel celkového tuku, ktorý je jedným z hlavných problémov. Zároveň zdôrazňujú, že konzumácia bravčoviny je v mnohých ohľadoch pre človeka prospešná. Aká je teda skutočná pravda?

Kalorický obsah sa značne líši

Pri určovaní počtu kalórií treba vychádzať najmä zo skutočnosti, z ktorej časti ošípanej mäso pochádza. Energetická hodnota jednotlivých druhov bravčoviny je výrazne odlišná. Počet kalórií samozrejme závisí aj od celkových podmienok a techniky chovu. 100 gramov bravčového pliecka však obsahuje asi 240 kalórií, v krkovičke je obsiahnutých 310 kalórií, v stehne približne 390 a v bravčovom bôčiku 365 kalórií. Energetickou bombou je bravčová slanina s počtom kalórií 820.


Mohlo by vás zaujímať: Kontroverzné kuracie mäso: Viete, čo všetko sa v ňom skrýva?


Koľko tuku sa v ňom skrýva?

Producenti ošípaných sa snažia prispôsobovať ponuku požiadavkám zákazníkov, ktorí chcú zdravé a chudé bravčové mäso. Zaujímavosťou je, že podľa The National Pork Board so sídlom v Iowe, je možné prostredníctvom zmien v kŕmení a technike chovu dosiahnuť výrazne znížený podiel tuku. Podľa tejto organizácie má bravčové z takéhoto chovu o 16 % tuku a 27 % nasýtených mastných kyselín menej v porovnaní s rokom 1991.

Podľa Výskumného ústavu potravinárskeho je z hľadiska obsahu nasýtených tukov a cholesterolu na tom najlepšie bravčové stehno (14,1 g tukov a 0,07 g cholesterolu na 100 g mäsa). Odborníci pritom odporúčajú 0,2 – 0,3 gramu cholesterolu v strave denne. Netreba azda zdôrazňovať, že tukové väzivo obsahuje viac cholesterolu a najmä množstvo tuku – na 100 gramov až 91 gramov. Slaninu a podobné pochúťky si teda ozaj doprajte len výnimočne a v striedmom množstve.

Koľko tukov a cholesterolu sa teda v bravčovom mäse a výrobkoch z neho nachádza? (Pre porovnanie uvádzame aj kuracie a hovädzie mäso)

100 gramov jedlého podielu tuky (g) cholesterol (g)
Bravčové chudé 17,7 0.071
Bravčové stredne tučné 32,0 0,083
Bravčové stehno 14,1 0,070
Bravčové tukové väzivo 91.0 0,085
Bravčové výsekové 32,0 0,062
Bravčová klobása 25,9 0,060
Bravčové domáce klobásy 32.8 0,066
Kuracie mäso – biele 3.2 0.043
Hovädzie chudé 5.9 0.080

Mohlo by vás zaujímať: Bravčová masť či mäso bez škodlivého cholesterolu: Podľahnete mangalici aj vy?


Bielkoviny a bravčové mäso

Bravčovina je bohatá na bielkoviny, ktoré sú jednou z najdôležitejších živín pre správne fungovanie organizmu. 100 gramov bravčového mäsa pokryje približne polovičnú dennú potrebu proteínov. V chudom bravčovom mäse je zastúpených všetkých 9 esenciálnych aminokyselín.

Aké prospešné látky v ňom nájdete?

  • Vitamíny skupiny B pre nervy i svaly – Bravčové mäso sa celkom slušne podieľa na pokrytí dennej dávky vitamínov skupiny B. Béčka zohrávajú dôležité úlohy v metabolizme bielkovín, tukov a cukrov. Podieľajú sa na raste a obnove nervov a svalov. Majú zásluhu na zdravej pokožke a správnom fungovaní centrálneho nervového systému.
  • Železom proti anémii – Železo, ktoré sa nachádza v živočíšnej potrave, dokáže ľudské telo rýchlejšie absorbovať. Je dôležité pre tvorbu červených krviniek a výrobu energie. Zvýšená potreba sa prejavuje najmä v tehotenstve a u detí.
  • Magnézium drží na uzde krvný tlak, je dôležité pre zuby i kostiHorčík je jedným z najdôležitejších minerálov, ktorý vykonáva desiatky úloh v organizme človeka. Aj vďaka pôsobeniu tohto prvku sú kosti, zuby, svaly i nervy v dobrej kondícii. Magnézium znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
  • Zinkom k lepšej imunite a proti infekciám – Tento stopový prvok zohráva kľúčovú úlohu pri správnom vývoji detí, znižuje hladinu cholesterolu, bojuje proti depresiám, má zásluhu na rýchlejšom raste vlasov a nechtov. Zinok je aj bojovníkom proti infekciám a prostriedkom získania silnej obranyschopnosti.

Mohlo by vás zaujímať: Hovädzie, bravčové či králičie: Ktorý druh mäsa je pre vás ten najlepší?


Nebezpečenstvo ukryté v bravčovine

Odporcovia bravčového mäsa tvrdia, že rizikový je nielen vysoký obsah tuku a cholesterolu, ktoré sú, mimochodom, príčinami obezity a srdcovo-cievnych ochorení. Zhodujú sa, že častá konzumácia bravčového vedie ku vzniku artritídy, reumatizmu a osteoporózy. Histamín je zas zodpovedný za vznik kožných ochorení a zhoršuje alergie.

Jesť alebo nejesť?

Aj pri posudzovaní bravčoviny treba brať do úvahy viacero faktorov. Dôležité je, v akých podmienkach ošípané žijú a čím sú kŕmené. Od toho sa odvíja kvalita i výživová hodnota bravčového mäsa. V prípade bravčového mäsa platí viac ako inokedy pravidlo zlatej strednej cesty – konzumovať chudé časti bravčového mäsa a samozrejme s mierou.


Máte radi bravčové mäso? Ako často si ho doprajete? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Mirka, vup.sk
Odporúčame