Nezabúdajte na tradície: Pripravte si doma pirohy podľa vlastnej chuti

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi pirohy?

Pirohy sú tradičnou a obľúbenou pochúťkou Slovákov

Čo by ste to boli za Slovákov, keby ste si z času na čas nepripravili aj tradičné slovenské jedlo? Jedným z tých najklasickejších sú celkom dozaista aj pirohy. Pripraviť sa dajú na množstvo spôsobov, na sladko s džemom alebo na slano spolu so slaninkou. Existujú aj o čosi modernejšie varianty, napríklad s jahodami. Vyskúšate ich aj vy?


Pirohy s lekvárom

Potrebujeme:

  • 800 g uvarených zemiakov bez šupky
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • soľ
  • lekvár podľa chuti
  • maslo

Postup: Uvarené zemiaky pretlačíme, pridáme ku nim múku, trochu soli a vajce. Vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme na tenko a povykrajujeme z neho pohárom, alebo formičkou kolieska. Tie naplníme lekvárom, preložíme na polovicu a spojíme, aby lekvár nevytiekol. Dáme do vriacej vody a necháme vyplávať – vtedy sú hotové. Vyberieme ich, dáme do misky a potrieme maslom. Pridať môžeme aj cukor.


Mohlo by vás zaujímať: Tradičné recepty sú opäť v móde: Svedčí o tom aj nová séria kuchárskych kníh


Bryndzové pirohy

Potrebujeme:

  • 450 g uvarených zemiakov
  • soľ
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 100 ml mlieka
  • 1 bryndzu

Postup: Zemiaky, múku, mlieko, vajce a štipku soli zmiešame a pripravíme z nich cesto. To vyvaľkáme, povykrajujeme z neho kolieska, naplníme ich bryndzou a uzavrieme. Dáme do vriacej vody kým nevyplávajú a vyberieme. Podávať môžeme s opraženou slaninkou.


Mohlo by vás zaujímať: Overené recepty starých mám: Vráťte sa do detstva s pochúťkami zo zemiakov!


Jahodové pirohy

Potrebujeme:

  • 100 g jahôd (môžu byť aj mrazené)
  • dve lyžice cukru
  • lyžicu masla
  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 3 lyžice oleja
  • 1 hrnček teplej vody

Postup: Maslo dáme na panvičku, pridáme cukor, necháme trošku skaramelizovať a na záver pridáme trochu roztlačené jahody. Premiešame a chvíľku necháme na miernom ohni. Z múky, oleja a teplej vody vypracujeme cesto. Rozvaľkáme ho, povykrajujeme z neho väčšie kolieska, ktoré naplníme jahodami a uzavrieme s použitím vidličky. Vložíme ich do vriacej vody a keď vyplávajú, vyberieme ich. Po uvarení si ich môžeme dochutiť maslom, cukrom, tvarohom, či opečenou strúhankou.


Ktoré ďalšie chutné recepty na prípravu pirohov poznáte? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (16)

  • Bio 02.09.2013, 22:32

    Ps.pre helu a eLeN,Potešila som sa ,že sa tu vymieňajú skúsenosti s varením.Jazykové okienko tu nepotrebujeme . Či tie Bryndzové pirohy budú horšie keď sa tam použije "brindza"?Uč sa variť a pravopis nechaj bokom !

  • Bio 02.09.2013, 22:18

    pre helu,Bola si už dakedy na východnom Slovensku? Keď nie,tak tam choď. Naučíš sa tam veľa dobrých receptov. Možnože keď potom uvaríš mužovi nejakú východniarsku "gebuzinu" tak ti povie,že konečne si niečo dobré uvarila.Možno aj tvoje korene siahajú na východ len o tom nevieš.Tak sa nevyvyšuj!Každý region má svoje špeciality .Myslím,že Slováci majú toľko dobrých jedál ,žeby sa nemuseli po nikom potvoriť ,

  • eLeN 08.05.2013, 17:51

    Miro, kyslá aj zemiaky sa píše s Y, mekka sa píše mäkká ! Nie si Rus?

  • hela 24.03.2013, 15:46

    ty sprostá trnka sa nauč najprv pravopis, bryndza je s Y !!!

  • miro 24.03.2013, 14:16

    Pirohy da sa urobit na vseliaky sposob,np,ruske pirohy,date muku do misy a zalejete vriaca voda vypracovat cesto netreba ani vajcie,a cesto naozaj vyborne,a da sa plnit,np..varena kisla kapusta+huby varime do mekka,viac cibule nakrajat na jemno a dusime do ruzova na oleji,potom huby kapustu posekame na jemno pridame cibulu do dame sol peper,premiesame a mame plnku enioniuno,alebo uvarene zemiaki dusene z cibulkou,a mame plnku na ruske pirohy,ked dakto chce presne recepty na pirohy piste na E-meil.odpoviem.

  • Martin 24.03.2013, 14:00

    Niet nad tieto pirohy http://www.youtube.com/watch?v=c9N_qrF8aaU

  • trnka 23.03.2013, 21:11

    Hela a ty si sa co zle vyspala?? vychodniarka nie som, ale aj tak, co to mas za reci?? jedla si to vobec niekedy?mnam ! Inak, do tej brindze by sa, pokial viem, mali pridavat aj roztlacene zemiaky, nie len do cesta, ale aj do plnky... a na vrch mam rada kyslu smotanku este :)

  • savko 23.03.2013, 20:12

    zemiaky mozte zmiesat aj s tvarohom - vyborne pirohy, alebo dalsia varianta je davat ceresne, niekto dava odkostkovane a niekto cele. ked ostanu po niekolkych dnoch pirohy tak je mozne ich usmazit na oleji - mnamka P.S. myslim ze vykrajovat z cesta kolieska je zbytocne, jednoduchsie je narezat stvorce a z nich poskladat trojuholnicky. do zpirohovania priatelia :)

  • Bety 23.03.2013, 19:28

    do kelu s všetkými čo sa delia na východniarov a západniarov, všetci sú východniari, len o tom nevedia

  • Juliana Šimonová 23.03.2013, 18:38

    to je pozdrav z Košíc

1 2 >

Pridať komentár