Čo by ste to boli za Slovákov, keby ste si z času na čas nepripravili aj tradičné slovenské jedlo? Jedným z tých najklasickejších sú celkom dozaista aj pirohy. Pripraviť sa dajú na množstvo spôsobov, na sladko s džemom alebo na slano spolu so slaninkou. Existujú aj o čosi modernejšie varianty, napríklad s jahodami. Vyskúšate ich aj vy?
Pirohy s lekvárom
Potrebujeme:
- 800 g uvarených zemiakov bez šupky
- 300 g polohrubej múky
- 1 vajce
- soľ
- lekvár podľa chuti
- maslo
Postup: Uvarené zemiaky pretlačíme, pridáme ku nim múku, trochu soli a vajce. Vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme na tenko a povykrajujeme z neho pohárom, alebo formičkou kolieska. Tie naplníme lekvárom, preložíme na polovicu a spojíme, aby lekvár nevytiekol. Dáme do vriacej vody a necháme vyplávať – vtedy sú hotové. Vyberieme ich, dáme do misky a potrieme maslom. Pridať môžeme aj cukor.
Mohlo by vás zaujímať: Tradičné recepty sú opäť v móde: Svedčí o tom aj nová séria kuchárskych kníh
Bryndzové pirohy
Potrebujeme:
- 450 g uvarených zemiakov
- soľ
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 vajce
- 100 ml mlieka
- 1 bryndzu
Postup: Zemiaky, múku, mlieko, vajce a štipku soli zmiešame a pripravíme z nich cesto. To vyvaľkáme, povykrajujeme z neho kolieska, naplníme ich bryndzou a uzavrieme. Dáme do vriacej vody kým nevyplávajú a vyberieme. Podávať môžeme s opraženou slaninkou.
Mohlo by vás zaujímať: Overené recepty starých mám: Vráťte sa do detstva s pochúťkami zo zemiakov!
Jahodové pirohy
Potrebujeme:
- 100 g jahôd (môžu byť aj mrazené)
- dve lyžice cukru
- lyžicu masla
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 3 lyžice oleja
- 1 hrnček teplej vody
Postup: Maslo dáme na panvičku, pridáme cukor, necháme trošku skaramelizovať a na záver pridáme trochu roztlačené jahody. Premiešame a chvíľku necháme na miernom ohni. Z múky, oleja a teplej vody vypracujeme cesto. Rozvaľkáme ho, povykrajujeme z neho väčšie kolieska, ktoré naplníme jahodami a uzavrieme s použitím vidličky. Vložíme ich do vriacej vody a keď vyplávajú, vyberieme ich. Po uvarení si ich môžeme dochutiť maslom, cukrom, tvarohom, či opečenou strúhankou.
Ktoré ďalšie chutné recepty na prípravu pirohov poznáte? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.
Zdieľať na