Vymeňte kupované cestoviny za domáce: Celozrnné lasagne či farfalle zachutia aj vám

farfalle

photl.com

Patríte aj vy medzi tých ľudí, ktorí si s obľubou vychutnávajú taliansku kuchyňu a najmä jednu z jej najvýraznejších súčastí – cestoviny? Ak ste navyše človekom milujúcim zdravý životný štýl, niečo pre vás máme. Vyskúšajte si doma vyrobiť vlastné celozrnné cestoviny. Chuťou sa ani nedajú porovnať s tými kupovanými. A vy sa tak môžete vďaka ich výnimočnej chuti preniesť v mysli napríklad do romantickej atmosféry niektorého z talianskych prímorských letovísk.

Domáce celozrnné lasagne

Potrebujeme:

  • 300 g celozrnnej múky
  • 3 vajcia
  • 1 dcl vlažnej vody
  • štipku soli

Postup: Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, vyvaľkáme ho a povykrajujeme z neho obdĺžniky, asi vo veľkosti 6 x 8 cm. Dáme uvariť do osolenej vody, kým nevyplávajú. Následne ich vyberieme, scedíme, necháme odkvapkať a naplníme rôznymi plnkami podľa svojej chuti, alebo konkrétneho receptu.


Mohlo by vás zaujímať: Dodajte polievke nový šmrnc: Vyskúšajte domáce rezance alebo syrové halušky


Domáce celozrnné farfalle

Potrebujeme:

  • 250 g celozrnnej múky
  • 3 vajcia
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1 lyžicu vlažnej vody
  • soľ

Postup: Múku zmiešame s vajcami. Pridáme olivový olej, štipku soli a vlažnú vodu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme asi 10 minút odležať a vyvaľkáme ho asi na 1 mm hrubé pláty. Jemne ich pomúčime a porežeme ich asi na 4 centimetrové pásy s ozdobným kolieskom tak, aby okraje neboli rovné, ale vlnovkové. Každý pás ďalej nakrájame asi na 3 centimetrové obdĺžniky. Každý jeden obdĺžnik v strede stlačíme tak, aby nám vznikla mašlička, teda tvar cestovín farfalle. Dáme uvariť do osolenej vody.


Mohlo by vás zaujímať: Cestovinové recepty: Podľa vašej chuti – s tuniakom, brokolicou či hríbami!


Domáce celozrnné fliačky

Potrebujeme:

  • 350 g celozrnnej múky
  • 1 vajce
  • 2 dcl vlažnej vody
  • štipku soli

Postup: Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme z nich cesto. To následne vyvaľkáme a necháme ho trochu zaschnúť. Cesto nakrájame asi na 2 centimetrové štvorčeky a dáme uvariť do osolenej vriacej vody.


Poznáte ešte nejaké ďalšie zaujímavé recepty na prípravu domácich cestovín? Napíšte ich do diskusie pod článkom.

Zdroj: photl.com, photl.com, Nela
Odporúčame