Milujete tradičné sladké dobroty? Pripravte si doma šúľance či pirohy!

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Pirohy s lekvárom patria medzi veľmi obľúbené jedlá tradičnej slovenskej kuchyne

Jedlá z domáceho cesta, podávané na sladký spôsob, sú istotne favoritom viacerých z vás. Tradičné sladké dobroty ako napríklad pirohy, či šúľance, patria ku vyhľadávaným slovenským špecialitám. Spestrite si váš jedálniček a pripravte si ich doma aj vy.


Makové šúľance

Potrebujeme:

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g hrubej múky
  • 5 väčších uvarených zemiakov
  • 1 vajce
  • 100 g mletého maku
  • 100 ml vody
  • 50 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • maslo

Postup: Uvarené zemiaky nastrúhame na strúhadle, pridáme ku nim vajce, múky a vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na niekoľko častí a tvarujeme z nich hadov, ktorých vaľkáme stále na tenšie (podľa toho, akú hrúbku chceme mať) a pokrájame na asi 3 – 5 centimetrové šúľance. Dáme ich variť do osolenej vody na asi 15 – 20 minút tak, aby boli dobre uvarené aj zvnútra. Mak zomelieme a zmiešame ho s vanilkovým cukrom, kryštálovým cukrom a roztopeným maslom. Uvarené šúľance vyberáme z vriacej vody a dávame ich rovno do misy s makom.


Mohlo by vás zaujímať: Makové pochúťky pre mlsné jazýčky: Doprajte si ich aj vy!


Pirohy s lekvárom

Potrebujeme:

  • 750 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 2 lyžičky soli
  • 4 dcl vlažnej vody
  • lekvár na naplnenie
  • práškový cukor na posypanie
  • roztopené maslo na poliatie

Postup: Z múky, vajca, štipky soli a vody vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme a nakrájame na štvorce. Tie naplníme lekvárom a spojíme. Dáme variť do vody, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich scedíme, dáme do misky, poprášime práškovým cukrom a polejeme roztopeným maslom.


Mohlo by vás zaujímať: Nezabúdajte na tradície: Pripravte si doma pirohy podľa vlastnej chuti


Šúľance so strúhankou

Potrebujeme:

  • 800 g uvarených zemiakov
  • 300 g polohrubej múky
  • 100 g strúhanky
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • jahodový lekvár
  • štipku soli
  • trochu oleja
  • maslo

Postup: Zemiaky si nastrúhame a zmiešame ich s vajcom, múkou, soľou a vypracujeme cesto, z ktorého ušúľame šúľance. Tie dáme variť do vody, do ktorej sme naliali trošku oleja, aby sa nelepili. Scedíme ich a dáme do misy. Strúhanku si krátko opražíme na oleji a nasypeme ju na šúľance. Pridáme práškový cukor, lekvár, trošku roztopeného masla a celé spolu zamiešame.


Ktoré ďalšie recepty na prípravu šúľancov alebo pirohov poznáte? Napíšte do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár