Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy!

Rožky

blogspot.sk

Pečivo z obchodu už dávno nie je to, čo bývalo. Doma pripravené pečivo je nielen zdravšie, ale najmä viete, že suroviny, z ktorých je pripravené, sú čisté, kvalitné a čerstvé. A k tomu tá skvelá chuť! Preto si mnohí začínajú pečivo sami pripravovať doma. Na chlieb existujú pekárne, ako však pripraviť domáce rožky, pletenky, či chutné „kaizerky“? Nezúfajte, poľahky si ich pripravíte aj vy.

Domáce rožky

Potrebujeme:

  • 120 ml mlieka
  • 100 ml kyslej smotany
  • 320 g hladkej múky
  • 1 lyžičku sušeného droždia
  • 1 vajce
  • 1 dcl mlieka na potretie
  • soľ

Postup: Vo vlažnom mlieku rozmiešame smotanu, soľ, droždie a pridáme múku. Vypracujeme cesto a necháme vykysnúť. Po vykysnutí cesto rozdelíme na niekoľko menších častí a necháme ešte chvíľu kysnúť. Cesto si rozdelíme na malé guľôčky, ktoré vyvaľkáme do oválneho tvaru a zrolujeme do tvaru rožteka. Takéto rožky potom naukladáme na vymastený plech, potrieme vajcom zmiešaným s mliekom a dáme upiecť do rúry pri teplote 180 °C na asi 20 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Slané pečivo: Zahreje vás počas chladných večerov


Domáce pletenky

Potrebujeme:

  • 100 ml mlieka
  • 300 g hladkej múky
  • 100 ml kyslej smotany
  • 15 g droždia
  • 1 vajce
  • 1 dcl mlieka na potretie
  • soľ
  • zrniečka podľa chuti (mak, sezam, rasca…)

Postup: Vo vlažnom mlieku rozmiešame smotanu, soľ, droždie a následne pridáme hladkú múku. Zo surovín vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť. Po vykysnutí ho rozdelíme na niekoľko menších častí a necháme ešte asi 5 minút na doske. Potom si z neho pripravíme 15 cm dlhé a asi 2 cm široké prúžky, pričom si tri kusy na jednej strane spojíme a prepletáme ich do tvaru klasickej pletenky. Následne ich naukladáme na vymastený plech, potrieme vajcom zmiešaným s mliekom, posypeme ľubovoľnými zrniečkami (nemusí byť) a dáme upiecť do rúry pri teplote 180 °C na asi 20 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Teplý a chrumkavý: Domáci chlieb z vašej vlastnej rúry chutí najlepšie!


Domáce „kaizerky“

Potrebujeme:

  • 300 ml vlažnej vody
  • 250 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 150 g celozrnnej múky
  • 1 vrecúško sušeného droždia
  • 3 lyžice oleja
  • 1 lyžicu cukru
  • 2 lyžičky soli
  • posýpka zo zrniečok podľa chuti

Postup: Zo všetkých potrebných prísad si vymiesime cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Po vykysnutí si ho na pomúčenej doske rozdelíme na niekoľko menších častí, podľa toho aké veľké buchtičky chceme. Necháme ich ešte chvíľu dokysnúť, dáme na vymastený plech, každú potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme semienkami. Pečieme pri teplote 180 °C približne 15 – 20 minút.


Pripravujete si niekedy domáce pečivo? Podeľte sa o svoje recepty v diskusii pod článkom.

Zdroj: blogspot.sk, blogspot.sk, Oliver
Odporúčame