Mäso so zemiakmi: Klasická kombinácia, ktorá nikdy nezomrie

mäso

cfscceat.blogspot.com

Ide o jednu z najčastejších kombinácií, ktorá sa už desaťročia tradične objavuje na našich stoloch. Kombinácia mäsa a zemiakov patrí medzi tie druhy jedál, ktorých sa asi nikdy neprejeme a v našich jedálničkoch má svoje pevné miesto. Pripraviť sa dá snáď na tisíc spôsobov. Napríklad aj na tieto.

Zapekaná kuracinka na zemiakoch

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • ½ kg kuracieho mäsa
  • 1 dcl oleja
  • červenú papriku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ

Postup: Mäso nakrájame na kúsky a ponoríme do omáčky, ktorú sme vyrobili zmiešaním oleja s červenou paprikou a cesnakom. Necháme aspoň 2 hodiny odležať v chlade. Zemiaky nakrájame na kolieska a vrstvíme ich spolu s mäsom do pekáča. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C na asi 60 minút.


Mohlo by vás zaujať: Zemiakové jedlá máme radi takmer všetci: Vyskúšajte aj menej tradičné chuťovky


Rezne v zemiaku

Potrebujeme:

  • ½ kg kuracích pŕs
  • ½ kg zemiakov
  • soľ
  • korenie
  • olej

Postup: Kuracie prsia naklepeme osolíme a okoreníme. Zemiaky nastrúhame na väčšom strúhadle a zbavíme ich prebytočnej vody. Na dosku na krájanie si dáme trochu postrúhaných zemiakov tak, aby bola daná vrstva hrubá asi 3 milimetre a rozlohou veľká ako 1 nakrájaný rezeň. Na vrstvu zemiakov dáme rezeň a naň opäť podobnú vrstvu zemiakov. Ručne pritľapkáme tak, aby zemiaky na mäse držali a dáme piecť na rozpálený olej. Pečieme na miernom ohni, pomaly aby zemiaky nezhoreli a aby sa vo vnútri upieklo aj mäso.


Mohlo by vás zaujať: Zemiaky ako príloha aj samostatne: Tieto pochúťky vás dostanú!


Karé na zemiakoch s cibuľkou

Potrebujeme:

  • ½ kg bravčového karé bez kosti
  • 1 kg zemiakov
  • 1 cibuľu
  • korenie
  • rascu
  • mletú červenú papriku
  • olej
  • soľ

Postup: Mäso posolíme, okoreníme a posypeme červenou paprikou. Prudko ho opečieme na oleji a dáme na plech. Pridáme ku nemu aj polovične uvarené a na kocky nakrájané zemiaky a posypeme ich rascou a červenou paprikou. Do výpeku z mäsa pridáme vodu, prevaríme a polejeme na mäso a zemiaky. Na vrch poukladáme kolieska cibule. Dáme piecť do rúry pri teplote 160°C asi na 40 minút.


Poznáte ďalšie recepty na prípravu chutných jedál, ktoré vzniknú kombináciou mäsa a zemiakov? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.

Zdroj: cfscceat.blogspot.com , chefbritta.blogspot.sk, Nela
Odporúčame