Sezóna špargle je tu: Ako ju kupovať a pripravovať, aby ste si pochutnali ?

Špargľa

wikimedia.org

Posledné roky sa špargľa na Slovensku teší stále väčšej obľube. Táto zelenina je totiž nielen zdravá, ale aj veľmi chutná. Jej sezóna je však pomerne krátka, preto si ju vychutnajte, kým je čerstvá.

Špargľa biela je v tomto období obľúbenou zeleninou, keďže pestovatelia zbierajú úrodu a dodávajú ju na trh čerstvú. Na rozdiel od zelenej špargle, ktorá sa na Slovensko väčšinou dováža z celého sveta a počas celého roka, tá biela momentálne pochádza z domácej produkcie. Výživové hodnoty oboch typov sú porovnateľné, bielej chýba prírodné farbivo, pretože rastie pod zemou. Fialová špargľa obsahuje väčšie množstvo cukru.

Hlavná je čerstvosť

Pri nákupe špargle sa odporúča zamerať sa na jej čerstvosť. ,,Špargľa by mala byť pružná, pevne tuhá a nesmie sa ľahko ohýbať. Ak sa ju snažíte zohnúť, mali by ste mať pocit, že vám skôr v ruke praskne, ako sa zohne,“ radí šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum Tomáš Sika. Odporúča sa tiež pozrieť dolu na jej rez, pretože niekedy zvykne špargľa plesnivieť, najmä pokiaľ bola dlhšie skladovaná. ,,Ochutnajte zo šupky, nemala by byť až príliš horká,“ doplnil šéfkuchár.


Mohlo by vás zaujať: Kyslastý zázrak pre lepšie trávenie a krajšie vlasy: Ochutnajte rebarboru!


Odstráňte horkosť

Horkosti sa špargľa zbaví pri varení. ,,Pripravte jednoduchý kúpeľ v osolenej vode, do ktorej pridáte trochu cukru a niekoľko plátkov citróna. Ten nielen potlačí jej horkosť, ale pozdvihne a zvýrazní jej chuť. Prípadne pridajte do vody kúsok chlebovej kôrky,“ priblížil Sika.

Ako ju upravovať?

Špargľu možno v kuchyni využiť celú. Keďže biela špargľa je drevnatejšia, vždy ju treba ošúpať. Šéfkuchár odporúča zakrojiť ju na spodku, po uvarení je tak výrazne vidieť, kde končí jej drevnatosť. Zelenú stačí umyť a očistiť, zelená baby špargľa sa dá chrúmať aj surová, prípadne ju môžete položiť priamo na gril bez predvarenia.

„Šupky a spodok z bielej špargle si nechajte napríklad na vývar, ktorý môžete použiť do polievky alebo poliať ním rizoto, či cestoviny. Strednú časť použite priamo v jedle a špičku – kvetinku využijete pri dekorácii na tanieri,“ zhrnul Sika.

Tip na prípravu: Špargľová polievka

Suroviny:

  • Špargľa mix 0,25 kg
  • Šalotka 2-3 ks
  • Cesnak – strúčik
  • Maslo 5 g
  • Smotana 30% 0,1l
  • Mascarpone 30 g
  • Soľ
  • Korenie čierne mleté
  • Muškátový orech
  • Mäta
  • Cukor kryštálový 10 g
  • Citrón
  • Solená sušená šunka 40 g
  • Mlieko 1dl

Postup:

Špargľu očistíme od drevnatej časti a šupky. Z odpadovej časti si spravíme základný špargľový vývar. Na masle speníme šalotku a cesnak. Špargľu nakrájame na menšie časti. Hlavičky sa snažíme odložiť na dekoráciu. Nakrájanú špargľu pridáme k šalotke, orestujeme, pridáme soľ, korenie, muškátový orech, pár lístkov čerstvej mäty a zalejeme špargľovým vývarom. Polievku chvíľu povaríme, vymixujeme a prepasírujeme. Pridáme smotanu, mascarpone a ochutíme trochou cukru a citrónovou šťavou, prípadne dosolíme a dokoreníme.

Tip šéfkuchára Tomáša Siku:

Polievku dekorujeme našľahanou mliečnou penou, hlavičkami špargle a čipsami zo sušenej šunky typu prosciutto, ktoré pripravíme sušením v rúre na nízkej teplote.


Na prípravu akých jedál používate špargľu vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: wikimedia.org, wikimedia.org, Zora, TASR
Odporúčame