Sezóna jahôd je v plnom prúde: Ktorú z týchto pochúťok ochutnáte ešte dnes?

Jahody

sxc.hu

Dlho očakávaná sezóna obľúbeného a mimoriadne zdravého domáceho ovocia vrcholí. Jahodoviská vydávajú svoju úrodu adekvátnu úsiliu majiteľa. Aj keď počasie nebolo ideálne, viacerí sa pýšia bohatou úrodou. Jahody patria medzi tridsať najzdravších potravín. Najlepšie je konzumovať ich v čerstvom stave. Výhodou je, že vďaka možnosti konzervovania v podobe kompótov, džemov, sirupov alebo aj zamrazením plodov môžeme mať jahody na stole celoročne. Na sladkej a šťavnatej pochúťke si rady pochutnajú deti, ale neohrdnú ňou ani dospelí.

Jahody sú skvelým antioxidantom. Obsahujú len približne 150 kilojoulov na 100 g a majú nízky obsah cukru (fruktóza a glukóza) – približne 6 – 9 % (vhodné aj pre diabetikov alebo tých, ktorí chudnú, keďže fruktóza  nepotrebuje pre využitie v tele inzulín). Majú tiež vysoký obsah vitamínu C, vitamínu B a dvojnásobné množstvo asparagínovej kyseliny než má špargľa. Z minerálov vaše telo obohatia o chróm (dôležitý pre spracovanie cukru v organizme), fosfor, železo (potrebné na tvorbu krvi), mangán, meď, draslík, vápnik aj zinok. Obsahujú aj kyselinu listovú dôležitú na stavbu nových buniek, pektíny znižujúce cholesterol v krvi a triesloviny tvarujúce postavu.


Mohlo by vás zaujať: Sladučké jahody: Povzbudia váš sexuálny apetít a potešia jazýček


Zdravotné benefity

  • podporujú metabolizmus
  • zvýšený podiel diuretických zložiek podporuje močenie, odvodnenie a látkovú výmenu vrátane vylučovania nestráviteľných škodlivín z tela
  • dezinfekčné účinky na tráviaci systém vďaka vysokému obsahu ovocných kyselín
  • biolátky ničiace tukové vankúšiky
  • prinášajú úľavu pri chorobách pečene, dne, močových kameňoch
  • chránia nervové bunky (jedna šálka jahôd účinne chráni mozog 6 – 12 hodín) a pod.
  • povzbudzujú potenciu

Ste alergickí na aspirín? Dajte na jahody pozor

I keď zdravotné benefity jahôd sú veľmi veľké, predsa len u istej skupiny ľudí sa môžu vyskytnúť  alergie. Najčastejšie sa prejavujú ako svrbiaca vyrážka. Opatrní musia byť ľudia alergickí na saliciláty (napr. aspirin), keďže jahody obsahujú veľké množstvo tejto látky, resp. veľmi podobnej. Vypustiť z jedálnička by ich mali aj ľudia trpiaci na črevné ochorenia. Zrniečka jahôd by mohli v črevách narobiť neželanú šarapatu.


Mohlo by vás zaujať: Koláčiky „mufinky“: Sú jednoduché na prípravu a výborne chutia


Recepty pre čitateľov

V rámci bratislavského kulinárskeho projektu – Jahodové dni – nám cataringová spoločnosť Sharkam poskytla zaujímavé recepty. Vyskúšajte si ich a prekvapte svojich blízkych:

Jahodové guľky s restovanou strúhankou (pre 4 osoby)

  • 1000 g múčnych zemiakov
  • 30 g maizeny
  • 5 ks žĺtkov
  • 300 g krupice alebo hrubej múky
  • štipku soli
  • čerstvé jahody
  • práškový cukor

Zemiaky uvaríme do mäkka v šupke, ošúpeme a pretlačíme ešte za tepla. Pridáme žĺtok, maizenu a krupicu a vypracujeme tuhšie cesto. Prípade potreby pridáme maizenu a krupicu. Do cca 50 g hotovej zmesi vkladáme jahodu, zatočíme v rukách a formujeme guľôčky, ktoré varíme cca 10 minút vo vode so štipkou soli. Podávame s restovanou strúhankou s maslom a škoricou.

Jahodový cisársky trhanec (pre 4 osoby)

  • 3 ks vajec
  • 350 g hladkej múky
  • 500 ml mlieka 3,5 %
  • 100 g kryštálového cukru
  • 50 g masla
  • 30 g hrozienok
  • 5 cl rumu

Z múky, žĺtka, mlieka  a cukru si spravíme palacinkové cesto. Bielka vyšľaháme do tuha a zľahka vmiešame do cesta. Na roztopené maslo si vylejeme cesto, necháme trochu „pripiecť“, roztrháme ho pomocou tenkej varechy a pretočíme. Pridáme kryštálový cukor a vopred namočené hrozienka v rume.

Jahodové ragú pripravíme z čerstvých jahôd a želírovacieho cukru.


Mohlo by vás zaujať: Jahodové zákusky pre labužníkov: Ktorý z nich vyskúšate vy?


Jelenie ragú s jahodami a bylinkovými pappardelle (pre 4 osoby)

  • 400 g jelenieho stehna
  • veľkú cibuľu
  • koreňovú zeleninu podľa chuti
  • jahodový džem
  • paradajkový pretlak
  • červené víno
  • soľ
  • biele korenie
  • bobkový list

400 g čerstvého jelenieho stehna nakrájame na kocky (cca 2 x 2 cm), ktoré vložíme na cibuľový základ s koreňovou zeleninou, pretlakom a jahodovým džemom. Základ zalejeme kvalitným červeným vínom (najlepšie frankovka) a varíme do mäkka. Základ ochutíme soľou, bielym korením a bobkovým listom. Pred koncom pridáme ešte nakrájané čerstvé jahody.

Ako prílohu podávame bylinkové pappardelle.


Dopestujete si sami jahody? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Viola
Odporúčame