Recept na výborný bazový sirup či limonádu: Plné vitamínov, poradia si aj s prechladnutím

Photo by Hanne Hoogendam on Unsplash

Baza čierna je pomerne známa a obdobie jej kvitnutia je práve v tomto čase. Z bohatých kvetov si môžete vyrobiť chutný a zdravý bazový sirup, ale použiť ju môžete aj ako liek pri nachladnutí, pretože je skvelým zdrojom vitamínu C. Tak čo, vyskúšate si pripraviť bazový sirup tento rok aj vy?

Baza čierna je pomerne známa a obdobie jej kvitnutia je práve v tomto čase. Z bohatých kvetov si môžete vyrobiť chutný a zdravý bazový sirup, ale použiť ju môžete aj ako liek pri nachladnutí, pretože je skvelým zdrojom vitamínu C. Tak čo, vyskúšate si pripraviť bazový sirup tento rok aj vy?

Liek proti nachladnutiu

Baza čierna je zdrojom bazovej šťavy, ktorá má na ľudský organizmus blahodarné účinky. Čaj sa dá pripraviť z kvetov, ale aj z kôry. Zbierame celé súkvetia, následne ich sušíme na papieri stopkami nahor na papier a sušíme. Po usušení kvietky zbavíme stopiek a uložíme do vzduchotesnej nádoby. Kvety bazy môžeme kombinovať aj s inými čajmi – napríklad zo zeleným. Bazový čaj pôsobí upokojujúco a je vhodný najmä pri prechladnutí a nádche. Vďaka obsahu mnohých prospešných látok uvoľňuje hlieny a je vhodná aj pri problémoch so žalúdkom. Nakoľko je antioxidantom, chráni bunky pred voľnými radikálmi a spomaľuje tak celkový proces starnutia.

Čo obsahuje?

  • vitamíny B, C,
  • éterické oleje,
  • ovocné kyseliny,
  • flavonoidy,
  • farbivo atokyán – antioxidant.

Mohlo by vás zaujať: Čaje z čerstvých jarných rastlín: Tieto sú pre vás skutočným elixírom


Narastie až 8 metrov

Baza čierna je typickým stredoeurópskym kríkom. Našli by ste ju však napríklad aj na Kaukaze, v malej Ázii, na Sibíri a dokonca aj na severe Afriky. Ide o krík, ktorý dorastá do výšky 2 – 8 metrov, je silne rozvetvený a počas júna a júla ho zdobia súkvetia, ktoré môžu mať rozpätie až 30 cm a ktoré sa dajú pozbierať. Väčšinou sa z nich pripravuje šťava alebo sirup, no ich použitie je samozrejme omnoho širšie. Krík bazy čiernej sa oplatí zasadiť aj v záhrade, pretože krásne vyzerá a vydrží vám aj 25 rokov.

Ako si ju dopestovať?

Baza čierna je pomerne nenáročná rastlina, ktorá je značne odolná aj voči mrazom, o čom svedčí aj jej pestovanie na severe Ruska. Najvhodnejšie miesto na pestovanie bazy je polotieni na čerstvých a kyprých pôdach hlinitých, ílovitých a bohatých na živiny, najmä na dusík.

Do sladkostí, textílií, aj na lekvár

Použitie bazy je skutočne rozsiahle. Používa sa na liečebné účely, na domácu prípravu sirupov, v potravinárstve na výrobu sladkostí, mliekarenských výrobkov, v priemysle na farbenie textílií, z plodov môžete získať vynikajúci lekvár, či želé, ale používajú sa aj na výrobu sektu a do liehovín. V západných krajinách je z bazy pripravovaná dokonca aj polievka. Pred použitím treba bazu vždy poriadne umyť, často v nej prebýva drobný hmyz.


Mohlo by vás zaujať: Bylinky vám vrátia silu a odoženú choroby: Nazbierajte si ich aj vy


Bazový sirup

Potrebujeme:

  • 20 – 25 ks väčších bazových súkvetí
  • 1,5 – 2 kg trstinového cukru (podľa chuti)
  • 2 l vody
  • šťavu z 3 citrónov

Postup: Umyté bazové kvety zalejte prevarenou, no už vychladnutou vodou a pridajte do nej citrónovú šťavu. Nechajte 24 hodín stáť. Na druhý deň preceďte, do zostávajúcej vody pridajte trstinový cukor (kto chce môže použiť aj klasický biely cukor) a prevarte. Horúce naplňte do fliaš, dobre uzavrite a skladujte v chlade, na tmavom mieste. Namiesto šťavy z citrónov môžete použiť aj kyselinu citrónovú.

Čerstvá bazová malinovka

Potrebujeme:

  • 10-15 bazových kvetov
  • 3 ctiróny
  • 5 l vody
  • 0,5 kg hnedého cukru

Postup: Bazové kvety umyjeme. Do priehľadnej 5l fľaše dáme vodu, cukor, nakrájené citróny a bazové kvety. Postavíme na slnko a necháme dva dni pracovať. (Určite nie dlhšie ako tri dni, pretože by tekutina zhorkla) Potom kvety a citróny vyberieme a popíjame malinovku s ľadom.


Zbierate bazové kvety? Na prípravu čoho ich používate? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: wikipedia.org, wikipedia.org, Oliver
Odporúčame