Skvelé sladké variácie: Tieto koláče si vaša návšteva bude pamätať poriadne dlho

Koláč

flickr.com/Pillsbury.com

Chystá sa k vám návšteva, alebo má niektorí z vašich blízkych nejaký sviatok a vy by ste mu chceli pripraviť dobre vyzerajúci koláč? Nemáte však čas tráviť v kuchyni niekoľko hodín? Tieto koláče vám nezaberú more času, ale návštevu či rodinných príslušníkov určite potešia.

Jahodový so šľahačkou

Potrebujeme:

Cesto:

  • 200 g cukru
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 dcl oleja
  • 1 dcl vody
  • 4 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • soľ

Plnka:

  • 2 jahodové kompóty
  • 3 zlaté klasy
  • 3 lyžice cukru
  • 2 vanilínové cukre
  • 2 smotany na šľahanie (500 ml.)

Postup: Ku žĺtkom pridáme kryštálový cukor a vyšľaháme do peny. Pridáme olej, vodu, múku s práškom do pečiva a zamiešame. Do bielok pridáme štipku soli a urobíme z nich sneh, ktorý vmiešame do žĺtkovej zmesi. Cesto vylejeme na plech a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C na asi 20 minút. Po upečení ho necháme vychladnúť a zatiaľ si pripravíme jahodovú plnku. Jahody z kompótov popučíme, nalejeme do hrnca, pridáme ku nim vanilínový cukor a zlaté klasy a uvaríme z nich hustú kašu, ktorú tak isto necháme vychladnúť. Vychladnutú kašu natrieme na vychladnutý korpus a dáme do chladničky stuhnúť. Šľahačku vyšľaháme a natrieme na koláč, ktorý dáme opäť schladiť do chladničky.


Mohlo by vás zaujať: Koláčiky „mufinky“: Sú jednoduché na prípravu a výborne chutia


Banánový s nutelou

Potrebujeme:

  • 3 vajcia
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 a ½ hrnčeka cukru
  • ½ hrnčeka oleja
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 vanilínový cukor
  • 4 banány
  • nutelu
  • 2 šľahačkové smotany (500 ml.)
  • nastrúhanú čokoládu

Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom, postupne pridávame ostatné suroviny a cesto vylejeme na vymastený plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C asi na 20 – 30 minút. Ešte teplé cesto potrieme hrubšou vrstvou nutely, do ktorej poukladáme na kolieska pokrájané banány a necháme vychladnúť. Po vychladnutí naň natrieme vyšľahanú smotanu na šľahanie a posypeme strúhanou čokoládou.


Mohlo by vás zaujať: Milujete maliny? Vyskúšajte si z nich pripraviť tieto sladké dobroty


Mascarponový s limetkami

Potrebujeme:

Cesto:

  • 6 vajec
  • 10 lyžíc polohrubej múky
  • 10 lyžíc kryštálového cukru
  • 10 lyžíc vlažnej vody
  • 1 prášok do pečiva

Plnka

  • 1 mascarpone
  • 100 g masla
  • 1 smotanu na šľahanie
  • šťavu z 2 limetiek

Postup: Žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme ku nim vodu, múku s práškom do pečiva a zmiešame a nakoniec do neho zapracujeme aj sneh z bielkov. Dáme piecť do rúry, vyhriatej na 180°c asi na 20 minút a po upečení necháme vychladnúť. V miske si zatiaľ vyšľaháme šľahačku, do ktorej pridáme maslo, mascarpone a ½ limetkovej šťavy. Zvyšnú šťavu pokvapkáme na cesto a natrieme naň mascarponovú zmes. Na vrch môžeme postrúhať čokoládu.


Poznáte ďalšie recepty na prípravu chutných zákuskov so šľahačkou? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: flickr.com/Pillsbury.com, flickr.com/Pillsbury.com, Nela
Odporúčame