Mnohí majú voči mletému mäsu predsudky a boja sa ho jesť, pretože nevedia, čo všetko skrýva jeho obsah. Neukracujte sa však oň, pretože sa z neho dá vytvoriť množstvo chutných receptov. Ak si chcete pripraviť mleté mäso doma, nemusíte riskovať pomleté zvyšky. Kúpte si v mäsiarstve celý kus a nechajte si ho pomlieť v profesionálnom mlynčeku priamo pred vašimi očami, alebo si ho pomeľte sami doma. A tak máte istotu, že sa v ňom neskrýva nič čo by ste za normálnych okolností do úst nedali a môžete si ho v pokoji vychutnať.
Mleté mäso v lístkovom ceste
Potrebujeme:
- ½ kg mletého mäsa
- 100 g strúhaného syra
- 1 balík lístkového cesta
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- olej
- soľ
- korenie
- petržlenovú vňať
Postup: Rozvaľkáme si lístkové cesto do tvaru kruhu a nakrájame ho na trojuholníky, ako pizzu. Do každého trojuholníka vložíme kúsok zo zmesi mletého mäsa, ktorú sme vytvorili zmiešaním mletého mäsa s prelisovaným cesnakom, syrom, petržlenovou vňaťou a koreninami. Túto zmes položíme na hrubší koniec a zrolujeme, pričom kraje zhrnieme do vnútra, aby masa nevytiekla a na záver ich potrieme rozšľahaným vajcom. Vyprážame na oleji a podávame so zemiakovým šalátom.
Mohlo by vás zaujať: Mäso so zemiakmi: Klasická kombinácia, ktorá nikdy nezomrie
Zapekaná mletá misa
Potrebujeme:
- 300 g mletého mäsa
- 2 rožky
- 2 vajcia
- 150 g strúhaného syra
- 100 g šampiňónov
- 1 menšiu brokolica
- trochu póru
- 1 malú papriku
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľu
- olej
- mlieko
- soľ
- korenie
Postup: Na rozohriatom oleji osmažíme cibuľu a cesnak. Keď sú hotové, pridáme mäso, ktoré orestujeme a pridáme ku nemu šampiňóny. Podusíme a pridáme na ružičky rozobratú brokolicu, na kolieska nakrájaný pór a na kocky nakrájanú papriku. Zmes dáme do panvice vymastenej maslom a pridáme ku nej na kocky nakrájané rožky, ktoré sme pred tým jemne namočili v mlieku. Pridáme aj syr, všetko poriadne zamiešame a polejeme 2 dcl. mlieka, v ktorom sme rozmiešali 2 vajcia, soľ a korenie. Dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 180°C na asi 20 minút.
Mohlo by vás zaujať: Ideálny tip na obed či večeru: Mäso na smotane ocení každý labužník
Mletá roláda
Potrebujeme:
- 500 g mletého mäsa
- 1 cibuľu
- 1 vajce
- 1 lyžicu hladkej múky
- 2 žemle
- 2 dcl mlieka
- 4 strúčiky cesnaku
- rascu
- soľ
- korenie
Náplň:
- 2 vajcia
- 300 g kuracieho mäsa
- 100 g šunky
- 50 g šampiňónov alebo dve kyslé uhorky
- 1 lyžicu masla
Postup: Mleté mäso ochutíme soľou, korením, rascou, pridáme ku nemu prelisovaný cesnak, v mlieku rozmočené a na kocky nakrájané žemle, vajce a hladkú múku. Zmes poriadne premiešame a na alobale rozvaľkáme na plát. Naň poukladáme na plátky nakrájané mäso, posolíme a potrieme prelisovaným cesnakom. Potom na ne dáme plátky šunky a praženicu z vajec, cibule a šampiňónov. Zvinieme, položíme do zapekacej misy a podlejeme vodou. Dáme piecť do rúry pri teplote 170°C na asi 40 – 50 minút.
Máte radi jedlá s mletým mäsom? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na