K letu neodmysliteľne patria aj ľahké šaláty, ktorých príprava ani konzumácia vás v horúcom lete nevyčerpá.. Prinášame vám výber niekoľko z nich. Sú naozaj rôznorodé, nájdete v nich mäsko, zeleninu ale aj ovocie.
Labužnícky letný šalát
Potrebujeme:
- 2 zelené papriky
- oranžovú kápiu
- cibuľu
- 2 vajcia uvarené na tvrdo
- 10 cherry paradajok
- ľadový šalát
- 10 čiernych olív
- 200 g ovčieho syra
- soľ
- mleté čierne korenie
- 8-10 lyžíc kráľovskej studenej omáčky
Postup:
Papriky umyjeme, zbavíme jadra, semienok a pokrájame na drobné kocky. Cibuľu pokrájame na kocky tiež a cherry paradajky na polovice. Vajíčka so syrom nakrájame na kúsky, všetko okoreníme, osolíme a jemne premiešame. Na tanier si položíme list šalátu a naň naservírujeme zmes u misy. Na záver prelejeme kráľovskou studenou omáčkou a podávame za studena, ideálne s čerstvým pečivom. Kráľovská omáčka sa dá použiť aj no mnoho iných šalátov.
Mohlo by vás zaujať: S majonézou alebo bez: Zemiakové šaláty sú obľúbená slovenská klasika
Kráľovská omáčka
Potrebujeme:
- 250 ml domácej majonézy
- 200 ml ostrého kečupu
- lyžicu dobrého koňaku
- čajovú lyžičku Tabasca
- štvrť čajovej lyžičky mletého bieleho korenia
- šťavu z polovice citrónu
- soľ
- kečup na dekoráciu
Postup:
V miske zmiešame majonézu s kečupom, pridáme koňak a citrónovú šťavu a znova dobre pomiešame. Pridáme korenie, tabasco a soľ a znova pomiešame. Z papiera si vystrihneme kornútok, dáme do neho kečup a na omáčku s ním nakreslíme dekoračný vzor. To však nie je nutné, omáčka je vynikajúca aj tak.
Mohlo by vás zaujať: Zeleninové pochúťky: Pre horúce letné dni sú ako stvorené!
Ľahký kapustový šalát
Potrebujeme:
- 4 kusy mrkvy
- hlávkovú kapustu
- 1 jablko
- 6 kusov paradajok sušených v oleji
- 2 plátky ementálu
- 3-4 lyžice kyslej smotany
- 2-3 lyžice gréckeho jogurtu
- Zmes talianskych byliniek, čierne mleté korenie, soľ
Postup:
Mrkvu očistíme a na strúhadle ju nastrúhame na jemno. Na jemno postrúhame aj kapustu, rovnaké množstvo ako mrkvy. Jablko nakrájame na malé, asi pol centimetrové kocky. Pridáme nadrobno nakrájaný syr a paradajky. Tie polejeme trochou oleja z nálevu a dochutíme soľou, korením a bylinkami podľa chuti. Všetko dôkladne premiešame, aby sa koreniny dostali všade. Ako posledné sú na rade smotana a jogurt, znova pomiešame. Šalát necháme 1-2 hodinky odstáť v chladničke.
Mohlo by vás zaujať: Chystá sa k vám návšteva? Tieto pochúťky potešia každého!
Cestovinovo ovocný šalát
Potrebujeme:
- 150 g cestovín
- 1 jablko
- 2 mandarínky
- 1 banán
- 3-4 lyžice bieleho jogurtu
- cukor
- 2 lyžice olivového oleja
Postup:
Cestoviny dáme variť, po uvarení (pozor, aby sa nerozvarili) a scedení ich dáme do misy. Jablko olúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na drobné kúsky. Pridáme nakrájané mandarínky a kolieska banánu. Do zmesi vmiešame jogurt a olej, podľa chuti aj cukor. Šalát necháme odstáť do chladničky a podávame chladený.
Mohlo by vás zaujať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?
Letný kurací šalát
Potrebujeme:
- 400 g vykosteného kuracieho mäsa
- 1 ľadový šalát
- 1 väčšia uhorka
- 15 cherry paradajok
- biela fazuľka v slanom náleve
- balzamikový ocot
- olivový olej
- soľ
- smotana na varenie
Postup:
Šalát umyjeme pod studenou tečúcou vodou a natrháme na malé kúsky, dáme do misy. Pridáme cherry paradajky, nakrájané na štvrtiny. Pridáme tu na kocky nakrájanú uhorku, polejeme octom, olejom, posolíme a zamiešame. Na rozpálenom oleji opražíme malé kúsky nakrájaného kuracieho mäsa. Po pražení pridáme fazuľu v slanom náleve a varíme spolu asi 5 minút. Na záver pridáme smotanu na varenie, odstavíme a počkáme, kým zmes vychladne. Potom ju nalejeme do jednej misy ku šalátu a opatrne pomiešame. Podávame ihneď s čerstvým pečivom.
Veríme, že ste si z našich receptom nejaký vybrali a skúsite ho aj na vlastnej koži, alebo skôr jazyku. Prajeme vám dobrú chuť!
Ktoré ďalšie recepty na prípravu osviežujúcich šalátov poznáte? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na