Ovsenými vločkami zabijete dve muchy jednou ranou: Schudnete a zlepšíte si zdravie

Ovsené vločky v miske

Chutné a zdravé ovsené vločky by nemali chýbať v našom jedálničku (Zdroj: Freedigitalphotos.net)

Potrebujete sa ešte rýchlo zbaviť nejakých tých kíl navyše? Doprajte si dostatok ovsených vločiek, ktoré vďaka svojmu obsahu podporujú úbytok váhy. Prospejete však nimi nielen vašej figúre, ale aj celkovému zdraviu. Fit sa tak budete cítiť nielen odvonku, ale aj zvnútra.

Zdravé a ľahko stráviteľné

Ovsené vločky sú pre telo ľahkým sústom, pretože ich dokáže jednoducho spracovať. Získavajú sa z ovsa a sú plné výživných látok potrebných pre správnu funkciu ľudského organizmu. Patria medzi na živiny najbohatšie obilniny. Vďaka tomu, že majú nízky glykemický index, dokážu na dlhšiu dobu zasýtiť organizmus. Výsledkom je že vás hlad prepadne neskôr, budete teda jesť o niečo menej a vytvoríte tak ideálne podmienky pre pokles hmotnosti. Ovsené vločky však obsahujú aj vlákninu, ktorá upravuje trávenie a pomáha tak lepšie vylúčiť z tela zvyšky.

Čo obsahujú?

  • bielkoviny,
  • nenasýtené mastné kyseliny,
  • minerály: vápnik, fosfor, železo,
  • lecitín,
  • vitamíny skupiny B,
  • vlákninu.

Mohlo by vás zaujímať: Praženica, cereálie alebo chlieb: Aké raňajky sú pre vás najzdravšie?


Ideálne na raňajky

Ovsené vločky uvoľňujú energiu postupne a preto sú veľmi vhodné najmä na konzumáciu pri raňajkách. Ovsená vláknina totiž spomaľuje vstrebávanie cukru a tak nedochádza ku vysokému vzostupu energie, no zároveň ani jej rýchlemu poklesu, no uvoľňuje sa dlhšie a rovnomerne. Čerpať z nej teda môžete celé dopoludnie. Na raňajky si z nich môžete pripraviť napríklad chutné ovsené kaše, alebo ich môžete zmiešať s jogurtom či čerstvým ovocím. Vyberajte zásadne ovsené vločky v prírodnom stave namiesto rôznych sladených zmesí. Svoju vlastnú zmes si vytvorte pomocou orieškov, hrozienok a ovocia sami. Ak už cítite potrebu ich dosladiť, spravte tak pridaním medu.

Pri akých problémoch sú vhodné?

  • predchádzajú zápche,
  • optimalizujú činnosť tenkého čreva,
  • znižujú riziko srdcovo-cievnych chorôb,
  • tlmia zvýšenú činnosť štítnej žľazy,
  • dodávajú telu energiu,
  • znižujú tvorbu cholesterolu,
  • stabilizujú hladinu cukru v krvi,
  • napomáhajú rekonvalescencii organizmu.

V kuchyni sa nestratia

Ovsené vločky môžete použiť na viacero spôsobov. Zväčša sa používajú na sladký spôsob – do rôznych múčnikov, na koláče, sušienky, lievance, ovocné šaláty, do kaší, avšak použiť ich môžete aj na slano. Sú skvelou posýpkou napríklad na domáce pečivo, chutia však tiež aj ako závarka do polievok, prísada do rozličných nátierok, karbonátok, no použiť ich môžete napríklad aj namiesto strúhanky.


Mohlo by vás zaujímať: Chudnutie pomocou müsli a cereálií: Ktoré vám kilá uberú a ktoré skôr pridajú?


Polievka s ovsenými vločkami

Potrebujeme:

  • 10 dkg ovsených vločiek
  • 1 lyžicu hladkej múky
  • 1 mrkvu
  • 1 petržlen
  • trochu zeleru
  • vodu
  • petržlenovú vňať
  • maslo

Postup: Na masle opražíme lyžicu múky a zalejeme vodou. Pridáme vločky a na kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu a varíme do zmäknutia. Dochutíme koreninami, pridáme posekanú petržlenovú vňať a ešte chvíľu povaríme.


Máte radi ovsené vločky? Ako často si ich pripravujete a na aký spôsob? Napíšte do diskusie pod článkom.

Zdroj: freedigitalphotos.net, sxc.hu, Oliver
Odporúčame