Odborník prehovoril: Toto robí prihrievanie v mikrovlnke s vaším jedlom

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Podľa odborníkov má použitie mikrovlnky vplyv na kvalitu prihrievaného jedla

Isteže – mikrovlnka uľahčuje, zjednodušuje a urýchľuje proces ohrievania jedla. Stačí ho studené naložiť na tanier, vložiť do prístroja a o minútku či dve je všetko bez námahy a zbytočného riadu zohriate. Super, však? No zamysleli ste sa niekedy nad tým, či je takéto jedlo aj nutrične hodnotné? Veru veľmi nie je! Jedlo, ktoré vyberiete z mikrovlnky, je zbavené veľkej časti výživných látok, vitamínov aj antioxidantov.


Zohrievanie v mikrovlnnej rúre je zložitý proces

Po tých rokoch, od kedy sa mikrovlnky dostali na náš trh si mnohí z vás, už ani nevedia predstaviť, že by studené jedlo zohrievali inak, ako pomocou nej. Vaša pohodlnosť sa vám ale nemusí vyplatiť. Podľa odborníka nie je tento typ ohrevu dosiaľ dostatočne preskúmaný:Neodporúčam používať tento typ ohrevu v súvislosti s potravinami vôbec - bez výnimky. Potraviny sú zložitá zmes organických látok a pri mikrovlnnom ohreve v nich prebiehajú reakcie, o ktorých zatiaľ veľa nevieme,hovorí odborník na problematiku z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave, Doc. Ing. Stanislav Sekretár, PhD.

Prihrievanie na vlastné riziko

Každý z nás je iný a niektorí možno len mávnu rukou. Prihrievanie v mikrovlnke je podľa nich nadmieru bezpečné, inak by predsa neboli dostupné na trhu. Každý sa musí rozhodnúť sám. Odborník porovnáva: „Je to ako s fajčením. Kto nachádza vo fajčení pôžitok, nech fajčí na vlastné riziko. Kto je veľmi pohodlný a veľmi sa ponáhľa - nech mikrovlnku používa,“ oznamuje potravinový technológ, docent Stanislav Sekretár zo Slovenskej technickej univerzity.


Mohlo by vás zaujať: Kupujeme mikrovlnnú rúru: Ktorá je pre vás tá najlepšia?


V čom sa líši mikrovlnný ohrev od klasického?

„Klasický ohrev sa od mikrovlnného ohrevu líši z princípu. Pri klasickom ohreve sa potravina zohreje prenosom tepla zo stien nádoby, prípadne od teplého vzduchu (teplovzdušný ohrev) alebo sálaním (gril). Pri mikrovlnnom ohreve polárne zložky potravín (voda, cukry, bielkoviny, tuky, vitamíny, antioxidanty a iné nutrienty) absorbujú mikrovlnné žiarenie (s frekvenciou 2,45 GHz) priamo a zohrejú sa takmer okamžite na vysokú teplotu (možnosť tepelného rozkladu),“ vysvetľuje odborník na potravinárske technológie, doc. Sekretár a dodáva, že riziko mikrovlnného ohrevu spočíva vo veľmi rýchlom prísune energie do jednotlivých zložiek potraviny za krátky čas (lokálne prehriatie, lebo táto zložka nestihne rýchlo disipovať energiu do okolia). Spravidla tiež podľa neho platí, že čím je zložka potraviny polárnejšia, tým lepšie absorbuje mikrovlnné žiarenie. Ďalším rizikom je podľa neho aj nerovnomernosť ohrevu, pretože  potravina sa zohreje len tam, kde prebehne absorpcia žiarenia a na ostatných miestach zostane studená. Existuje teda možnosť prežitia mikroorganizmov pri bežnom prihrievaní  jedla, ktoré bolo dlhšiu dobu skladované v chladničke.

Zohriate rýchlo a pohodlne, no bez vitamínov a antioxidantov

Podľa odborníka dochádza pri prihrievaní jedla v mikrovlnke ku absorpcii mikrovlnného žiarenia potravinami, pričom dochádza ku znehodnoteniu výživných látok: „Voda absorbuje mikrovlnné žiarenie veľmi dobre, ľad takmer neabsorbuje. Dobre absorbujú mikrovlnné žiarenie aj vitamíny (C, B, E) a antioxidanty. Tieto tzv. mikronutrienty sa nachádzajú v potravinách vo veľmi malých množstvách a pri zohrievaní jedla v mikrovlke sa pomerne rýchlo rozložia. Potom konzumujeme neplnohodnotné jedlo,“ upozorňuje špecialista na danú problematiku zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.


Mohlo by vás zaujať: Aj domáce spotrebiče treba udržiavať: Predĺžte ich život na maximum


Aj tu platí  - zlatá stredná cesta

Toto pravidlo sa dá uplatniť asi na všetky oblasti života. A platí aj v prípade ohrievania jedla v mikrovlnkách: „Občasná konzumácia jedla zohriateho v mikrovlnke určite nespôsobí žiadne problémy (podobne ako občasné vyfajčenie cigarety). Treba si však uvedomiť, že jedlo zohriate v mikrovlnke môže byť ochudobnené o mikronutrienty. Pri dlhodobejšom pôsobení mikrovlnného ohrevu (varenie, pečenie) dochádza aj k degradácii makronutrientov (napr. oxidácia tukov je 3-4krát rýchlejšia ako pri klasickom ohreve),“ upozorňuje Doc. Ing. Stanislav Sekretár, PhD.

Je vhodnejšie prihrievať jedlo radšej inak, ako v mikrovlnke?

„Určite. Rýchly a šetrný je ohrev vodnou parou, potom teplovzdušný. Maximálna teplota zohriatej potraviny je daná teplotou ohrevného média - vodná para (100 °C) a teplý vzduch (dá sa nastaviť v širokom rozmedzí teplôt).  Kvalitná mikrovlnka má zabezpečenie pred únikom mikrovĺn do okolia. Stáť pri nej a pozerať sa do nej, ak je zapnutá, sa neodporúča,“ varuje odborník na problematiku, doc. Sekretár.


Ako často používate mikrovlnnú rúru? Myslíte, že naozaj jedlo ochudobňuje o výživné látky? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (78)

  • Anna Dubovcová 15.12.2017, 11:04

    Keď si dám na biely tanier zohriať ryžu s kuracími stehnami, môžem to jedlo prykryť hlbokým bielym tanierom aby mi to neprskalo?

  • uvazuj.me 22.01.2014, 11:38

    hm... ide o to ze ZIADNE preukazatelne vyskumy NEEXISTUJU, je to dokonca spomenute aj v clanku, konkretne slova ako "nie je tento typ ohrevu dosiaľ dostatočne preskúmaný" a citacia odbornika ".... v nich prebiehajú reakcie, o ktorých zatiaľ veľa nevieme"... netvrdim, ze tento clanok je hlupost, ale len tak konzumovat nazory bez stipky kritickeho usudku je nezdravsie, ako moze byt jedlo ohrievane v mikrovlnke. Zaujimave, ze v clanku neboli spomenute mliecne vyrobky (najma mlieko), nakolko o jeho rozklade, rsp. rozklade molekul laktozy a bielkovin je toho podstatne viac zname. Vseobecne by som povedal, ze netreba byt vystraseny a v panike, staci uzivat vsetkeho s mierou.

  • Miriam 16.11.2013, 20:05

    Najviac ma zaraza, ako si niektori mudrlanti dovoluju urazat tohto pana. Myslim, ze nikto z vas tu nema pravo vyjadrovat sa o tomto cloveku ako o "pavedcovi". Kazdy predsa musi vediet, ze mikrovlnka skodi. Preco sa asi malym detom nemoze zohrievat mliecko alebo jedlo v mikrovlnke? No ved asi preto, lebo to skodi a ten kto toto nevie, tak by mal prestat urazat ludi co sa do toho vyznaju. Vseobecne je zname, ze mikrovlnka skodi. Vela veci v dnesnej pohodlnej dobe skodi a ani si to uz neuvedomujeme. Odbornik to v clanku jasne vysvetlil, a kto ma zaujem sa o tomto viac dozvediet tak si najde dalsie clanky/vyskumy/dokazy... a nie len tu mudrovat o nicom.

  • Aknel 11.07.2013, 16:45

    Mirrco: Voda môže byť vo forme volnej a v potravinach je prevazne vo forme viazanej. Dufam, ze si z jednej vety pochopil a nemusim viac vysvetlovat..

  • Ondrej 10.07.2013, 00:15

    nemam mikrovlnku doma a som spokojny bez nej... zatial zijem sam v domacnosti a doteraz som sa bez nej obysiel... ano,zohrievanie je zlozitejsie ale urcite lepsie ako formou mikrovlnky...

  • dariely 08.07.2013, 11:00

    dost listeratury je spominane v jeho clanku http://www.stalezdravie.sk/stalezdravie-sk/1-POMOC-PRI-CHOROBACH/14-Mikrovlnka-ano-alebo-nie a to som hladal iba letmo prvych par linkov. takze len take "bez dokazov" to nebude

  • N 07.07.2013, 18:18

    a nemoze ta skodlivost suvisiet prave s tym, ze voda ma pamat? ze ked sa rozkmitaju jej molekuly pri ohreve, tak sa tym aj meni usporiadanie v klastroch? to je len taka domnienka, ktovie ako to naozaj je, ale ja ju uz dlhsie nepouzivam a nechyba mi

  • Milan 07.07.2013, 16:27

    Jano, ta miska je horuca preto, lebo sa zohreje od polievky, ktora sa zohrieva od okrajov ku stredu. Takze polievka je pri okraji uz horuca (kludne aj 100'C), ale v prostriedku letna. Po premiesani sa teploty vyrovnaju a ochladne aj miska. Ta je zaroven aj akymsi tepelnym zotrvacnikom. Ved nakoniec, zkus si dat do mikrovlnky samotnu misku a zapni na chvilu mikrovlnku. Nezohreje sa. Ak to budes skusat, tak ju nespusti na dlho. Mikrovlnky nemaju radi chod naprazdno. Urobil som to za teba uz pred 17-timi rokmi, ale ak neveris, skus.

  • jano 06.07.2013, 23:00

    mirrco ked toto tvrdis asi si nikdy nezohrieval realne v mikrovlnke nijaku tekutinu. inak by si si vsimol, ze ked napr. zohrievas polievku, miska je ovela skor horuca ako polievka (zial si to mozes vsimnut aj v mnohych slovenskych restauraciach, kde ti takto zohrievaju vyvar a ine pochutky). takze zjavne nejde len o ohrievanie molekul vody. skus si este prestudovat ine encyklopedie a potom nam mozno vysvetlis preco

  • mirrco 06.07.2013, 22:43

    Vzhladom k tomu co davaju do tych potravin v supermarketoch ta mikrovlnka moze byt aj prospesna... okrem toho ten clanok je dost kravina. pisatel sa zjavne nerozumie ze 2.45Ghz je rozkmytova frekvencia molekul vody...teda mikrovlnne ziarene rozkmitava vodu a sposbuje jej ohrev, ziadne ohrievanie stien a neviem coho...skuste dat do mikrovlnky pohar vody a veda toho hocico ine, tak ta voda sa zohreje takmer okamzite voci ostatnym predmetom, dokonca sa voda zohreje skor ako kovovove predmety, pretoze frekvencia napr zeleza je vyse 5.3ghz... Druha vec, skuste potraviny zohrievat na polovicnom vykone usetrite 4x tolko mikroflory a vitaminov, a jedlo bude rovnomernejsie zohriate. molekuly vody sa nestihnu rozkmitat tak rychlo a nedosiahnu tak tepelotu varu a neodparia sa...molekulu vody obsahuju i vitaminy a mikrlovlnne ziarenie hlavne poskodzuje mikrofloru v mlieku a jgurtoch. ak pouzijete stvrtinovy vykon tj rozmrazovanie 200W z povodnych 800W je tam 16x mensi ubytok vitaminov, co je zadnedbatelne pretoze pri ohreve na sporaku pri prevareni sa strati viac vitaminov... Samotne ziarenie nijak neposobi na ogranizmus, sposobuje len rozkmytavanie molekul vody. Keby tomu tak nebolo...skor by bolo potrebne riesit otazku WIFI routerov ktore su na dialku maju vykon 10tky watt, a taktiez v bytoch su ludia obklopeny wifi routermy a taktiez aj HSPA u mobilneho operatora je blizko 2.4Ghz... 1/4 vykon, to bolo povodne vyuzitie mikrovlnky na odmrazovanie potravin aj zo stredu nie len z okrajov. vyssi vykon bol uz len o tom ze sa firmy predbiehali s ohrevom. 2.45Ghz je tepelna frekvencia vody ktora tuto frekvenciu vyzaruje kazda voda... ktora je teda aj zohriatavyzaruje viac , dokonca vedci takto meraju teploty vod na roznych planetach...kto si mysli opak nech si precita encyklopedie..ale komu by sa chcelo v tejto dobre este studovat

1 2 3 4 5 ... 8 >

Pridať komentár