Trápi vás časté nafukovanie či kožné problémy? Poznáme možnú príčinu

Nafukovanie

freedigitalphotos.net

Zníženou imunitou, únavou, malátnosťou, nadváhou, migrénami, kožnými či tráviacimi ochoreniami trpí veľa ľudí aj niekoľko rokov. A to aj vtedy, ak sa stravujú zdravo, či dokonca sú vegetariánmi alebo vegánmi. Rad lekárskych odborných vyšetrení, ktoré podstúpili, nepriniesli želaný výsledok, a tak si rokmi zvykli na pretrvávajúce zdravotné problémy. Trpia diskomfortom, hoci by vôbec nemuseli…

Intolerancia môže byť zdedená alebo nadobudnutá. Sami si ju môžeme privodiť napr. zo stresu, konzumácie veľkých porcií jedál, navyše často aj nezdravých, „hádzaných“ do útrob rýchlo a príliš často. Organizmus ich nedokáže stráviť a stáva sa z nich jed. Z nedostatočného trávenia vznikajú toxíny, ktoré môžu byť pôvodcami potravinovej intolerancie. Potravinovú intoleranciu môžu spôsobovať aj pridané prísady do potravín (stabilizátory, farbivá a pod.) alebo chemické látky použité pri ich výrobe či produkcii.

Príčinou môžu byť enzýmy

Za nezdravými pocitmi a zníženou kvalitou života sú obranné reakcie organizmu na určité látky z prijatých potravín, ktoré organizmus nie je schopné spracovať. „Potravinová intolerancia môže byť spôsobená napríklad nedostatočnou produkciou enzýmu potrebného na trávenie prijatej zložky z potraviny. Pri intolerancii na kravské mlieko chýba enzým laktázy, potrebný na štiepenie laktózy na jednoduchšie sacharidy. Jej nedostatok spôsobuje, že laktóza sa nemôže rozložiť a teda ani vstrebať. Začne kvasiť v črevách a zvýši sa tvorba protilátok IgG. Produkované toxíny potom spôsobujú rôzne zdravotné problémy,“ vysvetlila MUDr. Martina Šintálová, dlhoročná odborníčka v oblasti výživy a liečby nadváhy.


Mohlo by vás zaujímať: Plynatosť a vetry sú ľudské, no veľmi nespoločenské: Ako sa im vyhýbať?


Prejavy intolerancie

Intolerancia najčastejšie spôsobuje:

  • plynatosť, nafukovanie 62 %
  • bolesti brucha 35 %
  • kožné ochorenia 32 %
  • únavu 31 %
  • bolesti hlavy 27 %
  • migrénu 23 %
  • depresie, zápaly, hnačky, bolesti kĺbov 21 %
  • úzkosť, výkyvy nálady, poruchy spánku 15 %
  • nadváhu, ekzémy 8 %

Diagnostika je zložitá

Príznaky nie sú okamžité. Môžu sa prejaviť aj po niekoľkých dňoch po ich konzumácii. Rôznorodé chorobné príznaky sťažujú diagnostikovanie potravinovej neznášanlivosti. Žiaľ, lekári ju preto veľakrát nedokážu postrehnúť a odhaliť. Mätúce sú rôzne symptómy spoločné pre viaceré ochorenia.  „Zo skúseností môžem povedať, že niektorí ľudia preto typicky chodili od jedného lekára k druhému a absolvovali množstvo vyšetrení a liekovej terapie bez toho, aby niekto zistil reálnu diagnózu a odstránil príčinu zdravotných problémov,“ vysvetľuje M. Šintálová.

Nebezpečenstvo intolerancie potravín

Na pohľad sa zdá, že intolerancia nie je nebezpečná. Treba jej však venovať veľkú pozornosť. Ak nie je dlhodobo riešená, spôsobuje vznik ďalších intolerancií a zdravotných komplikácií, prípadne postupne vedie k poškodzovaniu jednotlivých orgánov a ich funkcií, ba až k smrti.


Mohlo by vás zaujímať: Neviete si rady so zdravotnými problémami? Možno je za všetkým jedlo!


Nemýľte si intoleranciu a alergiu

Alergia na potraviny je pomerne zriedkavá. Doposiaľ bola diagnostikovaná asi u 2,5 percenta ľudí. Prejavuje sa v priebehu veľmi krátkeho času po konzumácii potraviny. Alergie vyvolávajú najčastejšie arašidy, orechy, kôrovce.

Intoleranciu na potraviny má každý druhý Slovák. Ochorenie sa prejavuje oneskorene po požití potraviny. Intolerancia môže byť na viac potravín súčasne. Symptómy ovplyvňujú akýkoľvek orgán alebo časť tela. Spravidla sa prejavuje viac symptómov naraz.

TOP 10 najproblematickejších potravín:

  • kravské mlieko 86,8 %
  • vaječný bielok 83,8 %
  • pšenica 79,4 %
  • pivovarské kvasnice 66,2 %
  • kukurica 54,4 %
  • pistácie 51,5 %
  • jačmeň 48,5 %
  • kešu oriešky 44,1 %
  • hrach 41,2 %
  • červená fazuľa 41,2 %

Spôsoby vyšetrenia

Eliminačná diéta – pacient si zapisuje do denníka, kedy a čo zjedol a ako sa cíti. Výsledok konzultuje s odborníkom.

Elektrodermálne testovanie – pacient drží v ruke jednu časť kovového zariadenia, pričom druhá časť sa prikladá na akupunktúrny bod na pokožke. Počas vyšetrenia je pacient vystavovaný rôznym alergénom a prístroj meria reakciu organizmu.

Test potravinovej neznášanlivosti – vyšetrenie reakcií organizmu na 59 až 220 druhov potravín. Môže si ho urobiť pacient sám alebo mu ho urobia v ordinácii lekára či špecializovaných klinikách.

  • Cena testu potravinovej neznášanlivosti vrátane poradenstva

    • 59 potravín 139 eur
    • 100 potravín 339 eur
    • 120 potravín 360 eur
    • 150 potravín 409 eur
    • 200 potravín 420 eur
    • 220 potravín 489 eur
  • Cena samodiagnostického testu bez poradenstva

    • možno zakúpiť v lekárni od 89 eur

(Testy si hradia záujemci sami, od 1. januára 2014 bude liečbu čiastočne uhrádzať pre svojich poistencov poisťovňa Union.)


Všetko pre zdravé telo a dušu nájdete na www.vysetrenie.sk


Vylúčené potraviny treba vedieť nahradiť

Na základe testu treba urobiť úpravu stravovacích návykov. Je vhodné navštíviť dietológa alebo nutričného špecialistu, ktorý dokáže pozitívne potraviny nahradiť inými tak, aby organizmu neškodili a bol pritom zabezpečený potrebný energetický a nutričný príjem. „Navštíviť odborníka by mali najmä pacienti, ktorí si urobili test sami. Ak zistia, ktoré potraviny sú pre nich nevhodné, vedia ich bez problémov vylúčiť. Nie vždy ich však dokážu rovnocenne nahradiť inými potravinami. Odborníci im vedia presne poradiť vhodné potraviny dostupné na našom trhu a usmerniť ich, čo by mali urobiť na regeneráciu tráviaceho traktu a posilnenie imunity. Neliečime liekmi, ale alternatívnymi potravinami. V žiadnom prípade neodporúčame ako liečbu držanie hladovky, ktorá je nebezpečná pre každý organizmus,“ dodala M. Šintálová.

Ak sa dôsledne dodržiava stravovanie podľa výsledkov testu, tak po vylúčení škodlivých potravín pre organizmus sa ústup zdravotných problémov prejaví už po prvých dňoch. Dôjde k výraznému zlepšeniu zdravotného stavu a zabráni sa ďalšiemu poškodzovaniu organizmu.

Užitočné zdroje

Kolektív autorov: Jedlo ako jed, jedlo ako liek. Vydavateľstvo Reader´s Digest Výber, 1998.


Máte časté problémy s nafukovaním? Ako sa ich snažíte riešiť? Poraďte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Viola
Odporúčame