Domáci chlieb chutne a nápadito: Vyskúšajte tieto originálne recepty

Chlieb

freedigitalphotos.net

Lahodná vôňa a chrumkavá kôrka domáceho chleba lákajú nejedného z nás. Ak si ho chcete pripraviť aj vy, nepotrebujete veľa. Stačí trocha trpezlivosti a obyčajná rúra. Skúste niektorý z týchto netradičných receptov a prekvapte svojich blízkych.

Kukuričný chlieb

Potrebujeme:

  • 125 g polohrubej múky
  • 125 g kukuričnej krupice
  • 1 PL prášku do pečiva
  • 1 KL soli (podľa chuti)
  • 5 jarných cibuliek
  • 150 g kukurice z konzervy
  • 2 stredne veľké vajcia
  • 284 ml smotany, jogurtu alebo kyslého mlieka
  • 50 g masla
  • 100g tvrdého syra

Postup: Maslo rozpustíme v mikrovlnke a do misky si pripravíme múku, kukuričnú krupicu, prášok do pečiva a soľ. Cibuľku nakrájame na jemno, kukuricu necháme odkvapkať (môžeme použiť aj mrazenú) a pridáme ich k sypkým surovinám. K našľahaným vajíčkam pridáme jogurt a maslo, metličkou zmes premiešame. Prilejeme ju k sypkými surovinám a rukou spracujeme. Formu vymastíme, vysypeme múkou, naplníme cestom a pečieme na 190 stupňoch približne 25 minút. Upečené vyklopíme na čistý plech, posypeme postrúhaným syrom, necháme ešte 5 minút zapiecť (kým sa syr roztečie).


Tiež by vás mohlo zaujať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy!


Taliansky chlieb so sušenými paradajkami

Potrebujeme:

  • 675g pšeničnej chlebovej múky
  • 25g čerstvých kvasníc
  • 2 KL soli
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 475 ml vlažného mlieka
  • 1 PL paradajkovej pasty
  • 75g sušených paradajok
  • 5 PL oleja z naložených paradajok
  • 5 PL extra panenského olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa

Postup: Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ a v strede urobíme jamku, do ktorej vlejeme rozdrobené kvasnice zmiešané so 150 ml vlažného mlieka. Paradajkovú pastu zmixovanú so zvyšným mliekom pridáme spolu s olivovým olejom a olejom z paradajok k múke. Ingrediencie spracujeme na cesto. Vyklopíme ho na dosku a miesime približne 10 minút, kým nebude hladké a pružné. Potom vrátime so misy, prikryjeme utierkou a na vlhkom  mieste necháme kysnúť dve hodiny. Následne pridáme nakrájané paradajky a cibuľu a miesime, kým ich do cesta nezapracujeme. Vytvarujeme bochníky, položíme ich na vymastené plechy a necháme utierkou prikryté kysnúť ďalších 45 minút. V rúre zohriatej na 190°C pečieme chlebíky 45 minút a necháme ich vychladnúť na mriežke.


Tiež by vás mohlo zaujať: Teplý a chrumkavý: Domáci chlieb z vašej vlastnej rúry chutí najlepšie!


Nekysnutý diétny chlieb

Potrebujeme:

  • 400 g pšeničnej celozrnnej múky
  • 400 g ražnej celozrnnej múky
  • 500 g ovsených vločiek
  • 2 šálky pšeničných otrúb
  • 1000 ml cmaru
  • 250 ml čaju (šípkový, ovocný, zelený)
  • 2 ČL soli
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 2 ČL rasce
  • 1 ČL medu

Postup: Do väčšej misky dáme cmar, čaj, ovsené vločky a otruby, pridáme lyžičku medu a zamiešame. V druhej miske zmixujeme múky, soľ, sódu a rascu. Obe zmesi skombinujeme a miesime, kým nevznikne lepivé cesto (nesmie byť však riedke, čaj preto môžeme pridávať aj nakoniec). Vyklopíme ho na pomúčený plech, obalíme v múke a prerežeme na polovicu. Z oboch častí vytvarujeme bochník v tvare úzkej knedle, potrieme slanou vodou a pozdĺžne narežeme nožom (jeden rez stačí). Do vyhriatej rúry dáme hrniec s vodou, aby sa chlieb nespálil a pečieme 20 minút na 220°C. Vyberieme ho, opäť potrieme slanou vodou, vložíme späť na ďalších 15 minút, ale už pri 200°C. Potom rúru vypneme, no chlieb môžeme nechať odpočívať ešte 5 až 10 minút. Krájame pred vychladnutím, lebo ak je príliš horúci alebo studený môže sa mrviť.


Pečiete si doma chlieb? Ktoré druhy vám chutia najviac? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Ľudmila
Odporúčame