„Voňavé“ olomoucké syrečky: Sú pochúťkou pre každého gurmána

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Tradičné olomoucké syrečky pozná asi každý z nás

Charakteristická vôňa, originálna chuť a tradícia. Olomoucké syrečky, tvarôžky či kvargle, pozná asi každý z nás. Niektorí ich milujú, iní zase nenávidia, no svetoznáma česká pochúťka nikoho nenecháva chladným. Kedy ich jesť a ako ich správne skladovať?


Pochúťka pre sedliakov i kráľov

Pravé olomoucké syrečky sa vyrábajú v Lošticiach, malom českom mestečku približne tridsať kilometrov vzdialenom od Olomouca. Možno vás to prekvapí, ale pôvodne ich nazývali „sedliackymi tvarôžkami“, pretože sa vyrábali v okolitých dedinách a pomenovanie ako ho dnes poznáme, dostali až podľa olomouckých trhov, kde ich predávali. Prvé písomné zmienky o tejto dobrote pochádzajú z 15. a 16. storočia. Postupne si ich obľúbili nielen obyčajní ľudia, ale aj králi - neodolal vraj ani Rudolf II. Koncom 19. storočia založila rodina Wesselovcov fabriku v už spomínaných Lošticiach, kde sa udržala dodnes. Ľudí nahradili stroje, ktoré produkujú 150 ton tvarôžkov mesačne.

Čo spôsobuje zápach

Napriek mnohým chválam, ktorými gurmáni ospievali jedinečnú mierne pikantnú chuť syrečkov získanú rozkladom bielkoviny počas zrenia, sa v povedomí širokej verejnosti zapísali skôr svojím možno nie práve vábnym zápachom. Tvarôžky zaraďujeme k mäkkým zrejúcim syrom. Vyrábajú sa z odtučneného kyslého tvarohu a okrem soli by sa pri ich príprave nemali používať iné konzervačné látky, ako ani syridlá, farby či stabilizátory. Podľa stupňa zrelosti majú súdržnú mäkkú až polomäkkú konzistenciu. V prvej fáze si zachovávajú pravidelný tvar s primeranou vrstvou mazu a viditeľne tvarohovým jadrom. S postupom času sa zvýrazňuje maz, chuť i vôňa, pôvodná zlatožltá farba sa mení na oranžovožltú až oranžovo hnedú a strácajú prvotnú formu.


SÚŤAŽ: Poraďťe sa s čitateľmi a vyhrajte zájazd do kúpeľov či dobrú knihu


Pochutíte si a nepriberiete

Takmer zanedbateľný obsah cholesterolu dáva syrečkom zelenú aj počas diéty. Dopriať si ich tak môžete aj keď beriete ohľad na svoju líniu. Okrem toho obsahujú kvalitné plnohodnotné bielkoviny a veľké množstvo vápnika. Jesť ich smú diabetici i pacienti s bezlepkovou stravou.

Roztečené sú vraj najlepšie

Skladovať by sa mali pri teplote 4 až 8 stupňov. Z pôvodného balenia ich radšej presuňte do sklenenej alebo porcelánovej nádoby. Platí pravidlo, že čím dlhšie ich necháte odpočívať, tým budú chutnejšie. Ozajstní milovníci syrečkov ich konzumujú až úplne roztečené. Nájdu sa aj nedočkavci, ktorí ich smelo položia na teplý radiátor, aby proces urýchlili. Slabého nádychu bielej plesne sa báť nemusíte, k tvarôžkom patrí.

Slané i sladké

Dobrý kuchár vie z olomouckých syrečkov pripraviť mnoho chutných jedál. Tvarôžky môžete zapekať, vysmážať alebo len tak vychutnať s cibuľou, chlebom a pivom. V niektorých reštauráciách ich dokonca podávajú v sladkej verzii.


Tiež by vás mohlo zaujať: Plesnivé syry nám chutia: Môžu telu uškodiť alebo nie?


Olomoucká roláda

Potrebujeme:

  • 1 kg hovädzieho mäsa
  • 200 g olomouckých syrečkov
  • 150 g mäkkej salámy
  • 3 vajcia
  • 1 cibuľu
  • horčicu
  • svetlé pivo
  • olej
  • soľ, čierne korenie
  • hladkú múkú

Postup: Z vajíčok si pripravíme rýchlu praženicu, ktorú osmažíme na orestovanej cibuľke a jemne osolíme. Mäso poriadne rozklepeme a potrieme horčicou. Navrch poukladáme salámu, rozkrojené syrečky a praženicu. Stočíme ho do rolády, poriadne zviažeme, aby obsah nevytiekol, okoreníme podľa chuti a sprudka opečieme na rozpálenom oleji. Potom ju podlejeme pivom a prikrytú pečieme v rúre. V priebehu ju podlievame vodou i výpekom, aby získala jedinečnú chuť i farbu.


  Tiež by vás mohlo zaujať: Domáci tvaroh, syr či maslo: Vyrobte si ich rýchlo a jednoducho!


Syrečkové lievance s ovocím

Potrebujeme:

  • 8 olomouckých tvarôžkov
  • 150 g hladkej múky
  • 100 ml mlieka
  • 1 vajce
  • soľ
  • olej
  • čučoriedkový džem
  • šľahačku
  • kompót alebo čerstvé ovocie

Postup: Z mlieka, múky a vajíčka urobíme husté cesto. Panvicu rozohrejeme a dáme do nej dávku cesta. Naň položíme tvarôžok, zalejeme ďalšou dávkou. Pečieme pomaly, aby lievance nadobudli zlatistú farbu. Potom ich ozdobíme šľahačkou a podávame s čučoriedkovým džemom a ovocím podľa chuti.


Máte radi olomoucké syrečky? Poznáte nejaké ďalšie zaujímavé recepty na ich prípravu? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom .

Zdielať na Facebooku

Diskusia (9)

  • Kutil 28.11.2016, 12:10

    Ja ich oddelím na krúžky, obalím v hladkej múke a sprudka osmažím. Sú fajnovo zmäknuté - niekedy aj rozliate - a zjem len tak s chlebom.

  • AHA 09.11.2016, 21:26

    Jozef to bude tym, ze nie su take vyzrete, (tlak na mnozstvo?, mozno hlupe normy? - vid tatarak..) Takze si ich musis "dokoncit" doma sam a nemusis sa bat, ze su uz trebars po zaruke.

  • Jozef 23.10.2016, 23:15

    Bohužiaľ, neviem čím to je, ale už nie sú také chutné ako kedysi. Aj aróma bola prenikavejšia. Konzistencia je príliš tuhá a niekedy po prekrojení sú vo vnútri biele. Aj keď ich nechám dozrieť, stále nie sú také, ako si ich pamätám. Možno pri výrobe používajú "lepšiu a modernejšiu" technológiu. Aj tak ich mám s manželkou najradšej na drobno nakrájané na hrianke s maslom a s cibuľou.

  • VILO 23.06.2014, 15:49

    skúsil už niekto domácu výrobu syrečkov? keď to dokázali sedliaci v 16. storočí, tak čo takto niekto v tomto?

  • jozko 04.11.2013, 08:12

    jeden čas som si nejak obľubil " syrečky" trojuholnikové" ale aj iné na chlieb natrieť a na raňajky, proste som si pochutnával, až. žena mi hovorí, ty počuvaj čo to ješ ved prdíš ako kôň, to sa nedá vydržať. nakoniec vysvitlo, že to od tých syrov. odvtedy ani kúsok. tým chcem povedať, že syrečky áno, ale zmierov a olomoucke obzvlašť.

  • show 04.11.2013, 07:49

    Alenka, keďže sa volajú Olomoucké, tak to znamená, že je to česká, nie slovenská pochúťka. Ale aby som ťa iba nekritizoval, vyrábal som si olomoucké syrečky aj doma, takže tie moje boli slovenské. Pekný deň.

  • alena 03.11.2013, 12:25

    je to gurmánska slovenská pochúťka - samozrejme že najlepšie sú už odstáte - moj otec hovorí že až keď pochodujú, také trochu lepkavé, a potom hurá na maslový chlieb na plátky - mňamka. Mám ešte jeden vyskúšaný recept - kolieska syrečkov oddelíme, a z oboch strán na ne pritlačíme suchú salámu, obalíme v trojobale a vysmažíme - vynikajúce a sýte. Pri príprave vôbec nesmrdia a neroztekajú sa tak, ako ostatné syry. Vrele doporučujem

  • marcela 03.11.2013, 10:23

    Najlepšie sú v lete-kolečká od seba rozdeliť poukladať do pohára,zaliať pivom a na2-3 dni dať zakryté na slnko. Alebo kolieska obaliť ako rezne a prudko vysmažiť,opekané zemiaky,alebo hranolky a doma robená tatarska.

  • alena 03.11.2013, 08:54

    Olomoucké syrečky smrdia iba tím, ktorí ich nemajú radi. Ak si ich obľúbite, nehovorím že budú voňať ale smrdieť rozhodne nebudú, podobne je to aj s cesnakom. A že syrečky pochúťka sú, to je pravda, najlepšie mäkký chlieb s maslom.

1

Pridať komentár