Bravčová masť vo vašej kuchyni: Je výborná v držkovej polievke, ale aj v štrúdli

Bravčová masť

wikipedia.org/Dominic Genest

Naši predkovia bravčovú masť používali bez zábran. V súčasnosti sme zvyknutí na iný typ životného štýlu a rovnaká strava by sa nám asi vypomstila. To však neznamená, že občas si nemôžeme vychutnať jedlo s nádychom tradície. Ak sa už z vašej rodinnej kuchárky vytratili recepty s bravčovou masťou, skúste sa inšpirovať našimi tipmi a poštekliť vaše chuťové poháriky starou dobrou klasikou.

Na úvod si pripomeňme, že bravčovú masť si možno vytopiť aj doma. Stačia vám dve kilá surovej bravčovej slaniny (nemusí v nej byť žiadne mäso) a trocha trpezlivosti. Slaninu opláchneme, osušíme (napríklad kuchynskými utierkami) a nakrájame na malé kocky (približne 2 x 2 centimetre). Vložíme ju do väčšieho hrnca a necháme ju pomaly sa roztápať. Plameň musí byť mierny. Veľký pozor si musíme dať na prepaľovanie, lebo masť môže zhnednúť a dokonca obsahovať zdraviu škodlivé látky. Občas dôkladne premiešame, aby sa slaninka neprichytila na dno. Masť zlievame, keď prestane peniť. Trochu jej však v hrnci necháme, na dosmaženie oškvarkov (ak je v nich mäso, vyberáme ich ešte pred zlievaním). Takto vytopenú masť skladujeme v kameninovej nádobe. Ak nie je k dispozícii, môžeme použiť aj sklenenú, ale musíme ju uložiť v tme. Masť bude mať krásnu slonovinovú farbu, keď do nej pridáme trochu mlieka.


Mohlo by vás zaujať: Pravda o bravčovej masti: Je výborná na dlhé vyprážanie aj zdravotné neduhy


Tradičná držková polievka

Ak ste už niekedy ochutnali držkovú polievku a sklamala vás, nezanevrite na ňu. Nie každý vie oceniť chuť tohto tradičného jedla, no možno ste len nenatrafili na ten správny recept. Skúste si ju pripraviť s bravčovou masťou a určite spoznáte rozdiel.

Potrebujeme:

  • 1 kg predvarených držiek
  • 2 špikové kosti
  • 3 bobkové listy
  • 3 feferónky alebo čili papričky
  • 2 cibule
  • 1 PL bravčovej masti
  • 8 strúčikov cesnaku
  • majorán
  • hladkú múku
  • 1 PL červenej mletej sladkej papriky
  • soľ
  • čierne mleté korenie

Postup: Držky dáme variť (môžete použiť aj tie nepredvarené, ale je s nimi viac práce) a keď začnú voňať správnym spôsobom, pridáme špikové kosti. Ak by sa vám aróma nepozdávala, vodu zlejte a začnite radšej znova. Keď polievka začne vrieť pridáme soľ, korenie, bobkový list, polovicu nakrájaného cesnaku a neskôr aj feferónky. Počkáme, kým sa držky takmer neuvaria a pripravíme si zápražku. Na bravčovej masti osmažíme cibuľu, pridáme hladkú múku, papriku a zalejeme studenou vodou. Zápražka sa musí byť hladká, nesmú v nej byť hrudky. Zmes dáme do hrnca, dochutíme majoránom a ďalšími koreninami podľa vlastného uváženia. Do hotovej polievky nasypeme zvyšok nakrájaného cesnaku, necháme chvíľu odstáť, aby sa chute spojili a môžeme podávať (najlepšie s čerstvým chlebom).


Mohlo by vás zaujať: 10 vecí, ktoré musíte vedieť o cholesterole: Ako môže škodiť a čomu sa vyhýbať?


Dusená tekvica

Bravčová masť má svoje čaro aj v zeleninových jedlách. Ak nie ste fanúšikom mäsa, nemusíte zúfať, stále si ju môžete vychutnať. Má totiž silu ozvláštniť aj obyčajnú tekvicu, ktorá bude chutiť ako ešte nikdy predtým.

Potrebujeme:

  • 700 g očistenej tekvice
  • 40 g bravčovej masti
  • 1 cibuľu
  • 2 jablká
  • 4 paradajky
  • 10 g cukru
  • soľ

Postup: Na bravčovej masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu a pridáme očistenú postrúhanú tekvicu. Potom nakrájané jablká i paradajky, ochutíme soľou a cukrom, podlejeme troškou vriacej vody a udusíme. Zmes sa ale nesmie rozvariť. Takto pripravená tekvica môže byť servírovaná ako príloha (hodí sa k fašírkam i rebierkam), ale takisto aj ako hlavný chod.


Mohlo by vás zaujať: Bravčová masť či mäso bez škodlivého cholesterolu: Podľahnete mangalici aj vy?


Makovo-višňová štrúdľa

Vaľkaná štrúdľa pripravená s bravčovou masťou vraj chutí rovnako dobre ako ťahaná. Neveríte? Vyskúšajte si pripraviť túto makovo-višňovú dobrotu  u vás doma,

Potrebujeme:

  • 300 g hladkej múky špeciál
  • 2 vajcia
  • 200 g kyslej smotany
  • soľ
  • 3 PL polohrubej múky
  • 3 PL bravčovej masti
  • višne
  • mak
  • bravčová masť na potieranie
  • práškový cukor

 

Postup: V mise zmiešame hladkú múku, rozšľahané vajcia, kyslú smotanu a soľ. Miesime, kým sa cesto nezačne odliepať od misky a rúk. Potom zmixujeme polohrubú múku s bravčovou masťou a zmes dáme do mikrovlnnej rúry na približne dve minúty, aby sa dala ľahšie roztierať. Medzitým si rozvaľkáme cesto, ktoré sme si pripravili z múky a kyslej smotany, roztopenú masť naň rozotrieme a zrolujeme ho do valčeka. Ten rozkrojíme na päť rovnakých častí a odložíme aspoň na pol hodiny do chladničky. Kým sa cesto chladí, pripravíme si plnku. Po uplynutí času na chladenie, jednotlivé kusy vyberáme a na pomúčenej doske ich rozvaľkáme, tak tenko ako sa len dá. Cesto potom potrieme bravčovou masťou a navrstvíme pomletý mak a odkvapkané višne podľa chuti. Naplnené cesto zrolujeme do závinu a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Štrúdľa je hotová, keď povrch zozlatne. Pred podávaním ju necháme trochu vychladnúť a pocukrujeme.


Uprednostňujete v kuchyni bravčovú masť alebo skôr olej? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii. 

Zdroj: wikipedia.org/Dominic Genest, wikipedia.org/Dominic Genest, Ľudmila
Odporúčame