Pohostenie na špáradlách za pár minút: Pochutíte si na nich k vínku aj tvrdému

Chuťovky

freedigitalphotos.net

Sviatky so sebou prinášajú nielen radosti, ale aj starosti. Návštevy a hostia si u nás doslova podávajú kľučky a my sa snažíme uctiť si všetkých rovnako. V súčasnosti však nikto nemá času nazvyš, a preto sa inšpirujte našimi tipmi na rýchle pohostenie, ktoré stihnete pripraviť hoci aj na poslednú chvíľu.

Mini caprese

Jedným z najjednoduchších a najrýchlejších receptov aké existujú je mini caprese. Milovníci mozzarelly a paradajok veľmi dobre vedia o čom je reč. Stačí 250 g cherry paradajok a balenie mini mozzarelly. Paradajky prekrojíme vodorovne na polovičky, do stredu vložíme polovicu malej mozzarelly a spojíme špáradlom. Jednoduché jedlo, ktoré poteší oči aj chuťové poháriky, je na svete.


Mohlo by vás zaujať: Večera chutne, rýchlo a lacno: Tieto cestovinové recepty poslúžia aj vám


Jednohubková klasika

Rýchlo pripravíte aj tradičné jednohubky zo syra a šunky. V obchode si nechajte na tenké plátky nakrájať syr i šunku a polovicu práce máte za sebou. Doma stačí ukladať striedavo raz syr, raz šunku až do vami zvolenej výšky a potom pokrájať na kocky, ktoré spojíte špáradlom. Ak si potrpíte aj na jedenie očami pracujte nožom čo najpresnejšie a odrežte presahujúce okraje. Jednohubky môžete doplniť aj toastom. Syrovo-šunkový bochníček podložte jedným krajcom a krájajte až potom. Ak použijete dva druhy toastu (napríklad celozrnný a biely) jedlo bude vyzerať ešte chutnejšie.

Ananásová lahoda

Zaujímavá je aj kombinácia nivy a ananásu s obyčajnými rožkami. Tie sú veľkým pomocníkom pokiaľ ide o rýchle pohostenia, navyše sú ľahko dostupné a lacné. Rožky nakrájajte na kolieska hrubé približne centimeter a natrite ich obyčajným maslom (môže byť aj rastlinné). Na vrch položte malú kocku nivy, kúsok zaváraného ananásu (nechajte ho najprv dobre odkvapkať) a spojte ich špáradlom. Chuťou budete príjemne prekvapení.


Mohlo by vás zaujať: Rýchly tip na obed či večeru? Tieto minútky vám ušetria čas a chutia skvele!


Hroznové chuťovky

Ak plánujete príjemný večer pri vínku s priateľmi, skúste im pripraviť túto dobrotu. Nie je zložitá, ani časovo náročná a k poháriku bieleho sa ozaj hodí. Stačí kúpiť hrozno a svoj obľúbený syr. Ten nakrájajte na kocky a špáradlom spojte s umytou bobuľkou hrozna. Pripravte však radšej viac, lebo táto chuťovka sa veľmi rýchlo rozchytá.

Plnené olivy

Jednoduchá talianska delikatesa vašich hostí jednoznačne očarí. Olivy môžete podávať chladené alebo pražené. Tie chladené vyberte z balenia, nechajte ich odkvapkať (položiť ich na kuchynskú utierku pomáha) a naplňte zaváranou kápiou alebo syrovou zmesou. Tú si pripravíte zmiešaním syra feta, jogurtu a chilli. Ideálne sú veľké olivy, ktoré sa jednoduchšie plnia. Ak nemáte problém s pikantnými jedlami, nebojte sa použiť väčšie množstvo chilli. V tomto prípadne platí, čím viac, tým chutnejšie. Zmesou naplňte cukrárske vrecúško s tenkou koncovkou a môžete plniť. Potom už stačí olivy ponapichovať na špáradlá, aby ste návšteve uľahčili degustáciu. Plnené olivy dostanete pripravené aj v obchode – je len na vás či dávate prednosť domácej príprave – síce pracnej ale často chutnejšej, alebo pre nedostatok času siahnete po predpripravenej dobrote.


Mohlo by vás zaujať: Tri kulinárske dobroty z paradajok: Osviežia váš stôl a nezaťažia žalúdok


Fritované plnené olivy

Druhou možnosťou sú fritované olivy, ktoré síce zaberú trocha viac času, ale určite zaň stoja. Celý proces si uľahčíte tým, že namiesto prípravy vlastnej plnky si kúpite chutnú klobásku, ktorej vnútro vyberiete a natlačíte do dobre odtečených olív. V tomto prípade zvoľte skôr väčšie olivy, uľahčíte si tým prácu. Po naplnení ich obaľte v hladkej múke, vajíčku i strúhanke. Na pár minút vložte do chladničky (aspoň na 15 minút) a potom fritujte v horúcom oleji, tak aby boli celé olivy ponorené. Môžete podávať teplé i studené. Tento postup je síce pomerne náročný, ale ak patríte k milovníkom olív a fritovaných pochúťok, raz za čas si naň čas určite nájdete.   


Poznáte nejaké ďalšie podobné recepty na prípravu chutných a rýchlych pokrmov s použitím špáradiel? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii. 

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Ľudmila
Odporúčame