Pečieme na sviatky: Tyčinky či zemiakové pagáčiky chutia k vínu aj tvrdému

Slané pečivo

freedigitalphotos.net

Chutné slané pečivo sa vždy zíde. Či k vám prišla nečakaná návšteva alebo chystáte veľkú silvestrovskú oslavu, nikto nepohrdne domácim chrumkavým koláčikom. Nechajte sa inšpirovať a prekvapte svojich blízkych i známych.

Celozrnné tyčinky

Potrebujeme:

  • 250 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • 300 ml bieleho jogurtu
  • 1 ČL soli
  • ľan, mak, rascu, alebo sezam na posypanie

Postup: Z preosiatej múky, jedného vajíčka a jogurtu vypracujeme cesto. Rozvaľkáme ho na hrúbku pol centimetra a vykrajujeme tvary podľa vlastného uváženia. Ak sa ponáhľate nemusíte používať formičky, stačí narezať na štvorčeky, prípadne na pásiky (tyčinky). Takto pripravené cesto poukladáme na plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Potom na jednotlivé kúsky nasypeme rôzne semienka. Taktiež môžeme použiť aj chilli, tymián alebo parmezán. Pečieme približne 10 minút na 150 stupňoch.


Tiež by vás mohlo zaujať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy!


Zemiakové pagáčiky

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 droždie
  • 200 g jogurtu
  • rastlinné maslo
  • 150 ml mlieka
  • 1 PL soli
  • 1 žĺtok
  • 1 vajce
  • 7 stredne veľkých zemiakov
  • 1 ČL cukru
  • 150 ml oleja
  • sušenú bazalku

Postup: Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý pridáme k múke, jogurtu, oleju, žĺtku i najemno postrúhanému zemiaku (uvarili sme ho v šupke a nechali vychladnúť) a vymiesime hladké cesto. Necháme ho na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem (približne 35 minút). Keď vykysne, vyvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika a natrieme maslom (môžete použiť rôzne druhy). Navrch rovnomerne nastrúhame ostatné v šupke uvarené a vychladnuté zemiaky, posolíme a posypeme bazalkou. Potom začneme cesto prekladať na tretiny. Najprv zľava doprava, tak sprava doľava. Výsledkom by mal byť obdĺžnik, ktorý preložíme ešte raz. Zdola hore a naopak. Prikryjeme a necháme aspoň 15 minút podkysnúť, opäť vyvaľkáme a celý postup zopakujeme ešte dvakrát. Následne cesto rozvaľkáme na hrúbku približne pol centimetra, kolieskom alebo nožom na ňom jemne urobíme mriežku a pokrájame na kocky (pagáčiky môžete aj vykrajovať, dokonca do ozdobných tvarov, ale takto nezostanú žiadne zvyšky). Potierame vajíčkom rozšľahaným s trochou soli. Rúru vyhrejeme na 210 stupňov a pečieme 20 minút.


Tiež by vás mohlo zaujať: Teplý a chrumkavý: Domáci chlieb z vašej vlastnej rúry chutí najlepšie!


Šunkové slimáčiky

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 500 g múky
  • 300 ml mlieka
  • 1 droždie
  • 1 ČL soli
  • 3 PL cukru
  • 100 ml oleja

Na omáčku:

  • 1 cibuľu
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 mrkvu
  • ¼ zeleru
  • 1 stredný paradajkový pretlak
  • 100 ml kečupu
  • oregano
  • bazalku
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 ČL kryštálového cukru

Na plnku:

  • 200 g šunky
  • 200 g tvrdého syra

Postup: Nadrobno pokrájanú cibuľu spolu s prelisovaným cesnakom osmažíme na oleji. Postupne pridáme aj postrúhanú mrkvu i zeler a spolu dusíme. Ďalej kečup, pretlak, cukor, soľ a koreniny a necháme ešte chvíľu na miernom ohni.

Múku preosejeme a pridáme jeden a pol lyžice kryštálového cukru a lyžičku soli. Medzitým si pripravíme kvások. Polovicu mlieka ohrejeme a pridáme zvyšok cukru i droždie. Ešte prilejeme olej, všetko dôkladne zmiešame a urobíme cesto. Necháme podkysnúť. Potom ho položíme na naolejovanú podložku, kde ho trochu spracujeme rukami a rozdelíme na štyri bochníky. Pri všetkých postupujeme rovnako. Bochník rozvaľkáme a natrieme paradajkovou omáčkou, ktorú sme predtým nechali vychladnúť. Omáčku si môžeme pripraviť dopredu a skladovať ju v chladničke (chutí dobre aj s cestovinami). Na rozvaľkané cesto poukladáme plátky šunky a posypeme ho postrúhaným syrom. Potom ho opatrne stočíme do rolády a mierne popritláčame. Nožom ho rozkrájame (dávame pozor, aby sa nám nepotrhalo na rohoch) a poukladáme na papierom vyložený plech (nie príliš blízko seba). Necháme chvíľu podkysnúť. Pečieme približne 15 minút na 180 stupňoch do zlatista a tesne pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom.


Poznáte ďalšie recepty na prípravu chutného slaného pečiva? Poraďte ich ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Ľudmila
Odporúčame