Chutné slané pečivo sa vždy zíde. Či k vám prišla nečakaná návšteva alebo chystáte veľkú silvestrovskú oslavu, nikto nepohrdne domácim chrumkavým koláčikom. Nechajte sa inšpirovať a prekvapte svojich blízkych i známych.
Celozrnné tyčinky
Potrebujeme:
- 250 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- 300 ml bieleho jogurtu
- 1 ČL soli
- ľan, mak, rascu, alebo sezam na posypanie
Postup: Z preosiatej múky, jedného vajíčka a jogurtu vypracujeme cesto. Rozvaľkáme ho na hrúbku pol centimetra a vykrajujeme tvary podľa vlastného uváženia. Ak sa ponáhľate nemusíte používať formičky, stačí narezať na štvorčeky, prípadne na pásiky (tyčinky). Takto pripravené cesto poukladáme na plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Potom na jednotlivé kúsky nasypeme rôzne semienka. Taktiež môžeme použiť aj chilli, tymián alebo parmezán. Pečieme približne 10 minút na 150 stupňoch.
Tiež by vás mohlo zaujať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy!
Zemiakové pagáčiky
Potrebujeme:
- 500 g hladkej múky
- 1 droždie
- 200 g jogurtu
- rastlinné maslo
- 150 ml mlieka
- 1 PL soli
- 1 žĺtok
- 1 vajce
- 7 stredne veľkých zemiakov
- 1 ČL cukru
- 150 ml oleja
- sušenú bazalku
Postup: Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý pridáme k múke, jogurtu, oleju, žĺtku i najemno postrúhanému zemiaku (uvarili sme ho v šupke a nechali vychladnúť) a vymiesime hladké cesto. Necháme ho na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem (približne 35 minút). Keď vykysne, vyvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika a natrieme maslom (môžete použiť rôzne druhy). Navrch rovnomerne nastrúhame ostatné v šupke uvarené a vychladnuté zemiaky, posolíme a posypeme bazalkou. Potom začneme cesto prekladať na tretiny. Najprv zľava doprava, tak sprava doľava. Výsledkom by mal byť obdĺžnik, ktorý preložíme ešte raz. Zdola hore a naopak. Prikryjeme a necháme aspoň 15 minút podkysnúť, opäť vyvaľkáme a celý postup zopakujeme ešte dvakrát. Následne cesto rozvaľkáme na hrúbku približne pol centimetra, kolieskom alebo nožom na ňom jemne urobíme mriežku a pokrájame na kocky (pagáčiky môžete aj vykrajovať, dokonca do ozdobných tvarov, ale takto nezostanú žiadne zvyšky). Potierame vajíčkom rozšľahaným s trochou soli. Rúru vyhrejeme na 210 stupňov a pečieme 20 minút.
Tiež by vás mohlo zaujať: Teplý a chrumkavý: Domáci chlieb z vašej vlastnej rúry chutí najlepšie!
Šunkové slimáčiky
Potrebujeme:
Na cesto:
- 500 g múky
- 300 ml mlieka
- 1 droždie
- 1 ČL soli
- 3 PL cukru
- 100 ml oleja
Na omáčku:
- 1 cibuľu
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 mrkvu
- ¼ zeleru
- 1 stredný paradajkový pretlak
- 100 ml kečupu
- oregano
- bazalku
- 3 PL olivového oleja
- 1 ČL kryštálového cukru
Na plnku:
- 200 g šunky
- 200 g tvrdého syra
Postup: Nadrobno pokrájanú cibuľu spolu s prelisovaným cesnakom osmažíme na oleji. Postupne pridáme aj postrúhanú mrkvu i zeler a spolu dusíme. Ďalej kečup, pretlak, cukor, soľ a koreniny a necháme ešte chvíľu na miernom ohni.
Múku preosejeme a pridáme jeden a pol lyžice kryštálového cukru a lyžičku soli. Medzitým si pripravíme kvások. Polovicu mlieka ohrejeme a pridáme zvyšok cukru i droždie. Ešte prilejeme olej, všetko dôkladne zmiešame a urobíme cesto. Necháme podkysnúť. Potom ho položíme na naolejovanú podložku, kde ho trochu spracujeme rukami a rozdelíme na štyri bochníky. Pri všetkých postupujeme rovnako. Bochník rozvaľkáme a natrieme paradajkovou omáčkou, ktorú sme predtým nechali vychladnúť. Omáčku si môžeme pripraviť dopredu a skladovať ju v chladničke (chutí dobre aj s cestovinami). Na rozvaľkané cesto poukladáme plátky šunky a posypeme ho postrúhaným syrom. Potom ho opatrne stočíme do rolády a mierne popritláčame. Nožom ho rozkrájame (dávame pozor, aby sa nám nepotrhalo na rohoch) a poukladáme na papierom vyložený plech (nie príliš blízko seba). Necháme chvíľu podkysnúť. Pečieme približne 15 minút na 180 stupňoch do zlatista a tesne pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Poznáte ďalšie recepty na prípravu chutného slaného pečiva? Poraďte ich ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na