Čas výdatných polievok je tu: Zahrejú a prospejú aj vášmu zdraviu

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Výdatné polievky z jesenných plodov dodajú telu potrebné výživné látky na zimu

Padajúce jesenné lístie a fúkajúci vietor síce vyzerajú malebne, no lepšie sa na to díva z tepla domova. Zima je už doslova za dverami a aby vás doma malo čo hriať, mali by ste si dopriať nejakú sýtu jesennú dobrotu. Stelesnenie tejto myšlienky predstavujú výdatné polievky z jesenných plodov, ktoré zároveň dodajú telu potrebné výživné látky na zimu.


Jesenná strukovinová polievka

Potrebujeme:

  • ½ šálky fazule
  • ½ šálky šošovice
  • 1 mrkvu
  • kúsok zeleru
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľu
  • čierne korenie
  • soľ
  • bobkový list
  • petržlenovú vňať

Postup: Do 300 ml vody si večer pred varením namočíme fazuľu. Na druhý deň povaríme asi 30 minút a potom pridáme šošovicu. Po 15 minútach varenia pridáme pokrájanú koreňovú zeleninu, koreniny, bobkový list a cibuľu v celku. Necháme variť ešte asi ½ hodiny a tesne pred dovarením pridáme petržlenovú vňať.


Mohlo by vás zaujať: Milujete kapustu? Pripravte si z nej tieto vynikajúce polievky!


Sýta tekvicová pochúťka

Potrebujeme:

  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • 1 oranžovú tekvicu
  • 1 smotanu na varenie
  • soľ
  • kôpor

Postup: Na olivovom oleji speníme cibuľku a cesnak. Pridáme na kocky nakrájanú tekvicu zbavenú šupky. Asi 2 minúty opečieme a povaríme. Zalejeme vodou a necháme 10 minút variť, následne rozmixujeme. Pridáme soľ, kto chce aj vegetu a posekaný kôpor. Pridáme smotanu a necháme prevrieť. Na záver môžeme zjemniť maslom. Podávať môžeme s opečeným chlebom, alebo krutónmi do polievky.


Mohlo by vás zaujať: Placky, zapečená dobrota alebo polievka: Ochutnajte výborné cuketové rýchlovky


Francúzska cibuľová polievka

Potrebujeme:

  • 4 cibule
  • 2 lyžice hladkej múky
  • maslo
  • soľ
  • čierne korenie
  • iné koreniny podľa chuti
  • tymián
  • cukor

Postup: Cibule prekrojíme na polovice a tie na polovičné kolieska. Osmažíme ju na masle a pridáme 3 – 4 lyžičky cukru. Smažíme, až kým nie je zmes hnedá. Pridáme hladkú múku, poriadne rozmiešame a zalejeme vodou. Pridáme soľ, korenie, tymián a ostatné koreniny podľa chuti. Varíme asi pol hodinku. Po dovarení ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a opečenými kúskami chleba.


Máte tipy na ďalšie chutné a výdatné polievky? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • pacho 07.12.2013, 12:25

    V tej francuzskej polievke vam chyba biele suche vino a cukor sa dava az po dokladnom a dlhom skaramelizovani cibule. Ja tu cibulu karamelizujem aj hodinu.

1

Pridať komentár