Doprajte si pšeno aj vy: Je vhodné pri prekyslení tela aj pre celiatikov

Pšeno

wikipedia.org/Gumruch

Pšeno je proso bez šupiek. Malé žlté guličky si kvôli veľkej podobe mnohí zamieňajú s kuskusom. Ide však o vzácnu oblininu, ktorá je ako jediná z obilnín zásaditá a preto neprekysľuje organizmus. Navyše slúži aj ako zdroj mnohých vitamínov a minerálov. Že neviete ako ho jesť? Jeho príprava je jednoduchá.

Pšeno je nielen bezlepkové, ale aj ľahko stráviteľné, sýte a veľmi výživné. Obsahuje veľa železa, kremíka, aj vitamíny skupiny B. Má vyvážený pomer bielkovín, tukov a sacharidov. Výživovou hodnotou sa vyrovná ovseným vločkám. Tieto malé žlté, sladkasté guličky pochádzajú z Číny, kde má pšeno aj svoj domov. Doteraz je Čína jedným z jeho najväčších svetových vývozcov.

Pre koho je pšeno vhodné?

  • pre ľudí trpiacich anémiou
  • pre ľudí s problematickými kosťami
  • pri prekyslení organizmu
  • pri žalúdočných problémoch
  • pri problémoch s pankreasom a slezinou
  • prospieva obličkám, pretože ich prečisťuje
  • posilňuje vlasy, nechty a zuby
  • vzpruží organizmus, odoženie únavu a depresiu
  • celkovo detoxikuje telo
  • zlepšuje obranyschopnosť organizmu

Mohlo by vás zaujímať: Anémia straší každého štvrtého Slováka: Viete, ako sa jej vyhnúť?


Ako si ho pripraviť?

Pšeno má veľmi široké využitie. Aj keď ste ho možno doteraz nevyskúšali, určite si nájde miesto aj vo vašej kuchyni. Akým spôsobom ho teda pripravovať? Najprv ho dôkladne umyte a sparte vo vriacej vode (2 – 3 krát). Následne prepláchnite studenou vodou, nechajte odkvapkať a uvarte v jeden a pol násobku osolenej vody alebo v mlieku. Varením sa jeho objem viacnásobne zväčší, preto si pripravte dostatočne veľkú nádobu na jeho prípravu. Netreba ho variť dlho, stačí na to približne 15 minút. Cenovo vás vyjde kilo pšena asi na 1,50 – 2 eurá.

Čo s ním?

Uvarte si z pšena napríklad:

  • kašu – na varenie použite 3 diely vody a 1 diel pšena. Počas varenia doň pridajte bylinky a koreniny podľa chuti, podávajte so zeleninou
  • rizoto – uvarené pšeno, podobne ako ryžu zmiešajte s ľubovoľnou zeleninou, mäsom, hubami, resp. s tým, čo bežne dávate do rizota
  • sladké raňajky – do uvareného pšena nalejte čokoládu a pridajte ovocie, orechy, či marmeládu
  • prílohu k mäsovým pokrmom – pšeno môžete podávať ako prílohu všade tam, kde ako prílohu podávate ryžu
  • nákyp – zapečte ho tak, ako ryžový nákyp s ovocím a inými ingredienciami podľa vlastnej chuti
  • použite ho ako závarku – do polievok, omáčok, nátierok, ale dá sa použiť aj do koláčov, či dezertov

Mohlo by vás zaujímať: Trápi vás prekyslenie organizmu? Doprajte si túto zeleninu a ovocie


Pšenové dukátiky

Potrebujeme:

  • 250 g pšena
  • 1 cibuľu
  • 1 mrkvu
  • ½ lyžice detskej krupice
  • bylinky podľa chuti
  • rascu
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej

Postup: Pšeno dôkladne umyjeme a zalejeme vriacou vodou. Necháme ho v nej postáť 5 minút. Cez sitko ho prepláchneme, necháme odkvapkať. Dáme do hrnca, zalejeme 2,5 dcl vriacej vody, osolíme a udusíme ako ryžu. Medzitým si na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a nastrúhanú mrkvu. Pridáme koreniny a dusíme. Keď obidve zmesi vychladnú, zmiešame ich, pridáme bylinky a koreniny podľa chuti, dobre premiešame a zahustíme krupicou. Zo zmesi tvarujeme fašírky, ktoré dáme piecť do rúry na papier na pečenie. Každú fašírku pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme 20-30 minút pri 200°C.


Používate v domácnosti pšeno? Čo všetko si z neho pripravujete? Napíšte v diskusii.

Zdroj: wikipedia.org/Gumruch, wikipedia.org/Gumruch, Oliver
Odporúčame