Banány sú výživná pochúťka, ktorá žne úspechy najmä počas chladných mesiacov, kedy sú pulty predajní chudobné na zásoby chutného a čerstvého ovocia. Práve banány sú tými, ktoré doplnia chýbajúce živiny. A vďaka množstvu draslíka, dokážu ešte aj skvelo upokojiť. Pochutiť si na nich môžete aj v príjemnejšej ako surovej verzii, dajte si napríklad jeden z týchto koláčikov.
Banánový bochníček
Potrebujeme:
- 2 vajcia
- 250 g masla
- 200 g práškového cukru
- 300 g polohrubej múky
- 4 banány
- 100 ml vody
- ½ kypriaceho prášku
- orechy
- hrozienka
Postup: Maslo vymiešame s cukrom. Pridáme žĺtka a vyšľaháme šľahačom. Potom pridáme na drobno nakrájané kúsky banánov a už len ručne premiešame. Taktiež pridáme aj múku, prášok do pečiva, soľ a hrozienka s orechmi. Všetko už vmiešavame ručne. Z bielok ušľaháme sneh a pridáme hu ku tuhej zmesi. Hotové cesto vylejeme na maslom vymazaný plech a dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 180°C asi na 30 – 40 minút.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Tiramisu na slovenský spôsob: Pochutia si na ňom všetci vo vašom okolí
Banánový zákusok
Potrebujeme:
- 6 banánov
- 6 vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 150 g polohrubej múky
- 1 lyžicu kakaa
- ½ prášku do pečiva
- lekvár
Plnka:
- 250 ml mlieka
- 250 g práškového cukru
- 250 g masla
- 3 lyžice hladkej múky
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžicu kakaa
Postup: Bielky vyšľaháme s cukrom. Následne do nich pridáme žĺtky, múku s práškom do pečiva a kakao. Cesto vylejeme na maslom vymastený plech a dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 180°C asi na 30 – 40 minút. Ešte teplý koláč natrieme po dopečení lekvárom. Po vychladnutí naukladáme na lekvár kolieska banánov. Počas pečenia si môžeme pripraviť plnku. Z mlieka a polohrubej múky uvaríme kašu, ktorú necháme vychladnúť. Vymiešame si zvlášť maslo a práškový cukor s vanilkovým cukrom a kakao. Do masla pridávame a vmiešavame vychladnutú kašu. Plnku roztrieme na korpus s banánmi a vrch môžeme na ozdobu poliať čokoládou. Dáme stuhnúť do chladničky.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Domáce „Rafaelo“ zachutí aj vám: A máte ho hotové za chvíľku
Banánová bábovka
Potrebujeme:
- 250 g masla
- 250 g práškového cukru
- 250 g polohrubej múky
- 4 vajcia
- 2 banány
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
Postup: Maslo s cukrom vymiešame, pridáme žĺtky, múku zmiešanú s kypriacim práškom a rozmixované banány. Z bielkov si spravíme sneh, ktorý nakoniec zapracujeme do cesta. Bábovkové cesto vylejeme do maslom vymastenej formy na bábovky a dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 180°C asi na 60 minút.
Pripravujete si z banánov nejaké ďalšie chutné zákusky? Napíšte recepty na ne ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na