FOTORECEPT Klasika menom segedínsky guláš: Spoznajte chuť a pýchu Maďarska

Segedín

plnielanu.sk/Ľudmila

Segedín je tretie najväčšie mesto v Maďarsku s počtom obyvateľov vyšším než stosedemdesiat tisíc. Známe je tradíciou pestovania papriky, ktorú zaviedlo v 17. storočí, najväčším bosoráckym procesom v Uhorsku vôbec a Festivalom drámy, ktorý každý rok priláka mnoho turistov. No najviac ho pravdepodobne preslávil segedínsky guláš. Ak ste naň práve dostali chuť, nechajte sa inšpirovať našim receptom.

Segedín je tretie najväčšie mesto v Maďarsku s počtom obyvateľov vyšším než stosedemdesiat tisíc. Známe je tradíciou pestovania papriky, ktorú zaviedlo v 17. storočí, najväčším bosoráckym procesom v Uhorsku vôbec a Festivalom drámy, ktorý každý rok priláka mnoho turistov. No najviac ho pravdepodobne preslávil segedínsky guláš. Ak ste naň práve dostali chuť, nechajte sa inšpirovať našim receptom.

Potrebujeme:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 1 kg bravčového bôčiku alebo krkovičky
  • 2 cibule
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • olej
  • rascu
  • červenú mletú papriku sladkú
  • čierne mleté korenie
  • hladkú múku

Mohlo by vás zaujať: Čo tak skúsiť kapustnicu trochu inak? Inšpirujte sa jedným z týchto troch receptov!


Postup:

Na oleji osmažíme trochu rasce.
Keď sa trochu opraží a zacítime vôňu, pridáme cibule nakrájané nadrobno.

Mohlo by vás zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!


Do zosklovatenej cibuľky vložíme mäso nakrájané na menšie kúsky.
Restujeme pokým sa mäsko nezatiahne, a potom môžeme začať koreniť. Paprikou ani korením jednoznačne nešetríme. Segedínsky guláš znesie veľa chuti.

Mohlo by vás zaujať: Dobroty z kvasenej kapusty: Pochuťte si a doplňte vitamíny aj v zime!


Dôkladne premiešame, aby sa ingrediencie spojili a mäsko zalejeme vodou, tak aby bolo ponorené. Varíme, kým nie je polomäkké, teda približne hodinu.
Potom pridáme kyslú kapustu. Necháme na strednom plameni, kým sa mäso i kapusta neuvaria. Trvať by to malo približne 30 minút.

Mohlo by vás zaujať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená


Hotový guláš zahustíme podľa chuti múkou a pridáme šľahačkovú smotanu. Krátko povaríme a môžeme podávať.
Najlepšie chutí s domácou parenou knedľou. Dobrú chuť!

Máte radi segedínsky guláš? Akým postupom si ho pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: plnielanu.sk/Ľudmila, plnielanu.sk/Ľudmila, Ľudmila
Odporúčame